Waarom er zo weinig goede Android-games zijn

Redactie
30 oktober 2009, 12:27
2 min leestijd
Waarom er zo weinig goede Android-games zijn
android game

De Android Market heeft een apart onderdeel voor games. Kijk je daarin, dan blijkt dat er al behoorlijk wat spelletjes voor Android beschikbaar zijn. Maar de echt interessante games, zoals FIFA 10 of plotselinge hypes rond een game als Canabalt zie je nog niet bij Android. Betalen voor games zal niet het probleem zijn, want in de meeste landen is het al mogelijk om betaalde apps te kopen. Het probleem is ook niet dat de SDK te moeilijk is of dat ontwikkelaars Android niet zien zitten. Wat dan wel?

Het grote probleem is de beperkte hoeveelheid van 256MB aan geheugen bij de huidige Android-toestellen. Het besturingssysteem staat niet toe dat applicaties op een geheugenkaartje geïnstalleerd worden, waardoor grote titels met bijvoorbeeld meerdere virtuele werelden niet genoeg ruimte hebben. Heb je applicaties die 10MB groot zijn, dan kun je dus maar 25 applicaties aan.

Lees verder na de advertentie.

De beperking bestond al bij Android 1.0 en blijft bij Android 2.0 voorlopig bestaan. Zelfs de Motorola Droid is niet in staat om Myst op te starten: de iPhone-versie is 727MB groot en een Android-versie zal niet zomaar naar minder dan 250MB ingekrompen kunnen worden. De Droid heeft 512MB geheugen waarvan slechts de helft beschikbaar is voor applicaties. Navigatiesoftware lost dit op, door de applicatie zelf op het toestel te laten draaien, terwijl de kaarten op het geheugenkaartje staan. Maar niet bij alle applicaties is dat mogelijk.

Toch is Motorola van plan om de Droid als mobiel gamestoestel in de markt te zetten. Er zit immers een OMAP3430-processor in met een aparte grafische chip (PowerVR SGX 530), dezelfde grafische chip die ook in de iPhone 3GS zit. Maar de beperking voor applicaties blijft bestaan. Een oplossing zou kunnen zijn om een game met meerdere werelden in losse delen uit te brengen. Maar het probleem is dan hoe je behaalde scores meeneemt naar de volgende episode. Toch is ook dat probleem nog wel te overkomen: door gebruik te maken van een online scoresysteem, waarbij je in de game moet inloggen om je topscores te kunnen raadplegen.

Namen van populaire Android-games die vaak worden genoemd zijn Jewellust, Colorix, Bonsai Blast, Buka en Retro Defense, maar vergeleken met andere gamesplatformen zijn dit relatief eenvoudige spelletjes.

Via: MobileCrunch

Categorie: Games
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's