Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Dit zijn de beste wachtwoorden-apps voor Android-gebruikers

Michel van 't Klaphek
18 juli 2019, 16:51
5 min leestijd
Dit zijn de beste wachtwoorden-apps voor Android-gebruikers

Een goede wachtwoord-app is goud waard. Dit programma beveiligt je digitale leven en zorgt ervoor dat kwaadwillenden niet zomaar bij je belangrijke wachtwoorden komen. Dit zijn de beste wachtwoord-apps voor Android-gebruikers.

Lees verder na de advertentie.

Dit zijn de beste wachtwoord-apps voor Android

Een goede wachtwoordmanager is anno 2022 onmisbaar. Zo’n dienst zorgt er namelijk voor dat je eigenlijk nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden: die van je wachtwoordkluis.

Een wachtwoord-app houdt niet alleen bestaande wachtwoorden bij, maar is ook slim genoeg om lastig te kraken nieuwe logins te verzinnen. Bijkomend voordeel is dat deze gegevens op de achtergrond gesynchroniseerd worden. Hierdoor maakt het niet uit op je op je smartphone, tablet of computer inlogt, want je kunt overal en altijd bij je wachtwoorden.

Een praktisch probleem is echter dat er honderden wachtwoord-apps in de Google Play Store staan. Het is dus helemaal niet vreemd dat je wellicht het overzicht bent verloren. Wij hebben alle wachtwoorden-apps getest en in onderstaand overzicht staan onze favorieten.

1. Bitwarden

Bitwarden is een uitstekende gratis wachtwoordmanager. Het programma is open source, wat betekent dat de broncode openbaar is. Iedereen kan daarom onder de motorkap kijken om te achterhalen hoe de app precies werkt. Twee paar ogen zien meer dan een paar, dus dit komt de veiligheid ten goede.

wachtwoord app bitwarden

Fijn aan Bitwarden is dat je de wachtwoord-app op een eigen server kunt installeren. Zo ben je geheel onafhankelijk van derden, want je kunt immers alles in je ‘eigen cloud’ draaien. Ook fijn is de optie om de wachtwoordkluis met biometrie (zoals een vingerafdruk) te ontgrendelen.

Veel mensen hebben genoeg aan de gratis versie van Bitwarden. Fanatiekelingen kunnen ervoor kiezen om de betaalde versie (à ongeveer tien euro per jaar) te nemen.

Hierbij krijg je 1GB aan beveiligde online-opslag (voor bijvoorbeeld je creditcardgegevens), een 2FA-app voor beveiligd inloggen en de mogelijkheid om een YubiKey te gebruiken. Zo’n usb-stick maakt aanmelden bij apps en websites veel veiliger. Bitwarden is op vrijwel alle platformen verkrijgbaar.

Bitwarden - Wachtwoordbeheer

Bitwarden Inc.

Gratis via Google Play

2. 1Password

1Password is terecht een van de populairste wachtwoord-apps. Het programma is verkrijgbaar op alle platformen en valt op vanwege zijn compleetheid. Naast alle standaardfuncties – zoals het onthouden, voorstellen en synchroniseren van wachtwoorden – zit de app boordevol handige extra mogelijkheden.

Wachtwoord app Bitwarden

Zo geeft 1Password je bijvoorbeeld een seintje op het moment dat je wachtwoord gelekt of mogelijk gekraakt is. De app werkt hiervoor samen met Have I Been Pwned. Deze website houdt bij welke apps en websites te maken hebben gehad met datalekken. Vervolgens checkt 1Password automatisch of jouw aanmeldgegevens op straat zijn komen te liggen.

Ook handig: deze wachtwoordmanager heeft een heuse reismodus. Zet je deze aan, dan worden alle gevoelige gegevens gewist voordat je op reis gaat. De data wordt weer hersteld op het moment dat je weer thuis bent (of op een eerder moment). Zo zorgt de reismodus ervoor dat de douane jouw gevoelige informatie niet kan onderscheppen.

Je kunt 1Password veertien dagen gratis gebruiken. Daarna kost de wachtwoorden-app zo’n drie euro per maand. Net als bij Bitwarden krijg je 1GB aan beveiligde online-opslag. 1Password is in eerste instantie voor iPhones en Macs ontwikkeld, waardoor de Android-versie qua functies vaak ietwat achterloopt. Houd hier rekening mee voordat je tot aanschaf overgaat.

1Password - Password Manager

AgileBits

Gratis via Google Play
Helaas, we konden deze app niet ophalen van Google Play

3. Dashlane

Ook Dashlane is het uitproberen waard. Deze wachtwoord-app heeft ten opzichte van de concurrentie enkele unieke functies. De darkwebmonitoring van Dashlane houdt bijvoorbeeld in de gaten of jouw persoonlijke informatie op het darkweb staat. Dit ‘donkere hoekje’ van het internet is alleen via speciale (tor)browsers beschikbaar en wordt onder meer door hackers gebruikt.

Wachtwoord app dashlane

Verder beschikt Dashlane over een ingebouwde vpn. Deze functie verbergt het ip-adres van je telefoon (of computer) zodat je anoniemer kunt internetten. Tot slot kan Dashlane automatisch onveilige wachtwoorden voor je veranderen. Dat is natuurlijk harstikke handig, want hierdoor loop je minder risico om gehackt te worden.

Het grootste nadeel van Dashlane is dat je nogal snel tegen de beperkingen van de gratis versie aanloopt. Je kunt de wachtwoorden-app dan namelijk maar op één apparaat gebruiken. Trek je de portemonnee (à 3,99 euro per maand), dan krijg je toegang tot extra functies als de hiervoor besproken vpn-dienst en darkwebmonitoring.

Dashlane-wachtwoordbeheerder

Dashlane

Gratis via Google Play

4. Keeper

Keeper is een uitstekende betaalde wachtwoord-app. Of nou ja, je kunt eigenlijk allerlei soorten documenten opslaan. Keeper kan namelijk overweg met wachtwoorden, creditcardgegevens, rijbewijzen, id-kaarten, beveiligde notities en nog veel meer.

Wachtwoorden apps Keeper Android

Verder doet Keeper alles wat je van een moderne wachtwoorden-app mag verwachten. De beveiliging is ijzersterk, het programma werkt op alle platformen en is heel gebruiksvriendelijk. En mocht je tegen problemen aanlopen: de klantenservice is dag en nacht bereikbaar.

Je kunt Keeper gratis uitproberen, maar na 30 dagen is het tijd om de portemonnee te trekken. Een maandelijks abonnement op de dienst kost zo’n 3,50 euro. Leg je daar twee euro bij, dan kun je ook gebruikmaken van de beveiligde online-opslag en darkwebmonitoring van Keeper.

Keeper Wachtwoord Manager

Keeper Security, Inc.

Gratis via Google Play

5. KeePass

KeePass is de vreemde eend in de bijt met deze wachtwoorden-apps. Je logt namelijk niet bij één dienst in met behulp van een moederwachtwoord, maar bewaart je bestanden in een versleuteld bestand. Dat bestand kun je lokaal op je apparaat opslaan, maar bijvoorbeeld ook tussen je smartphone en computer synchroniseren via Dropbox.

Keepass2Android Presentation

Beveiligingsexperts dragen KeePass een warm hart toe. Dat komt omdat de wachtwoord-app volledig open source is en compleet naar eigen wens valt aan te passen. Wie handig is met computers kan dus avonden sleutelen aan KeePass. Een nadeel is dat de app geen browserextensie heeft. Het is dus lastig om wachtwoorden tijdens het internetten snel tevoorschijn te toveren.

KeePass komt in allerlei soorten en maten. Wie in de Play Store op zoek gaat naar KeePass komt tientallen apps tegen. Deze zijn allemaal gebouwd op het fundament van de oude, vertrouwde wachtwoordbeheerder. Een (redelijk) toegankelijke versie is KeePass2Android.

Keepass2Android Password Safe

Philipp Crocoll (Croco Apps)

Gratis via Google Play

Meer verhalen over Android-beveiliging:

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu