Watson: Android-app biedt bioscoopervaring voor blinden

Redactie
14 september 2015, 18:50
2 min leestijd
Watson: Android-app biedt bioscoopervaring voor blinden

De eerste Nederlandse Android-app die de bioscoopervaring van mensen met een visuele beperking verrijkt is deze week gelanceerd. Watson gebruikt audiodescriptie om  de ‘stille beelden’ in te kleuren voor zijn  gebruiker.

Lees verder na de advertentie.

Ontwikkelaar Vereniging Bartiméus Sonneheerdt had als doel het bioscoopuitje voor blinden en slechtzienden beter toegankelijk te maken. Dialogen zijn namelijk goed te volgen, maar ‘stille delen’ van een film, waarin veel gebeurt maar weinig gesproken wordt, maken het lastiger de film te volgen.

Bioscoopervaring door voice-over

In samenwerking met Soundfocus ontwikkelde de stichting daarom Watson; een app die met behulp van audiodescriptie dit probleem moet oplossen. Een voice-over geeft in de pauzes tussen de dialogen een omschrijving van de visuele elementen van een film, waaronder de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaats en ontwikkelingen in de verhaallijn. De app gaat audiodescriptie bieden voor alle Nederlandse films die vanaf september in de bioscoop verschijnen. Daarnaast zijn films als De Reünie en Zwartboek voorzien van een  voice-over.

Hoe werkt Watson

In Watson kan de audiodescriptie voor deze films gedownload worden. De app gebruikt vervolgens de microfoon van de telefoon om ervoor te zorgen dat de descriptie synchroon loopt met de film. Hierdoor moet voorkomen worden dat de voice-over door een dialoog heen praat, of dat een pauze de audiodescriptie verstoort.

Niet-Nederlandstalige films kunnen nog niet voorzien worden van audiodescriptie. De ontwikkelaar wil eerst onderzoeken of het wisselen tussen bijvoorbeeld een Engelse dialoog en de Nederlandse voice-over de filmervaring verrijkt, of juist hindert. De ontwikkelaar is daarnaast in overleg met de NPO om te bekijken of er mogelijkheden zijn om Nederlandse series en programma’s van de publieke omroep in de toekomst geschikt te maken voor de Watson-app.

Zo download je Watson voor Android

Watson is vanaf nu beschikbaar voor Android- en iOS-systemen. De app vereist Android-versie 4.2 en 4,4MB aan vrije opslagruimte.

Download Watson in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu