WhatsApp overgenomen door Facebook: dit zijn de gevolgen

Gijs Ettes
20 februari 2014, 8:17
2 min leestijd
WhatsApp overgenomen door Facebook: dit zijn de gevolgen
WhatsApp Facebook-overname

Afgelopen nacht werd bekendgemaakt dat WhatsApp is overgenomen door Facebook voor een flinke smak geld: 16 miljard dollar, wat neer komt op ruim 10 procent van de marktwaarde van Facebook. WhatsApp heeft wereldwijd circa 450 miljoen gebruikers, waarvan er dagelijks meer dan 320 miljoen actief zijn. Zij sturen ruim 30 miljard berichten per dag. Gemiddeld betaalt Facebook een aantal tientjes per gebruiker en aangezien het gebruik pas na een jaar  geld kost (0,89 cent per jaar) zal die investering niet snel terugverdiend worden. Bovendien zijn advertenties volgens Facebook-oprichter Mark Zuckerberg niet aan de orde: hij verwacht dat er betere manieren zijn om het gebruik van de chap-app om te zetten in dollars. De basis en functionaliteiten van WhatsApp blijven voorlopig ongewijzigd.

De WhatsApp Facebook-overname lijkt daarom vooral een strategische zet van Facebook om honderden miljoenen gebruikers te ‘kopen’. De chat-app die in 2009 het levenslicht zag, is echter wel een directe concurrent van Facebook Messenger, zeker als je nagaat dat laatstgenoemde ook zonder Facebook-account te gebruiken is. Voorlopig is de verwachting dat beide diensten naast elkaar blijven bestaan, net zoals dat het geval is bij Instagram. Dat sociale fotonetwerk werd in april 2012 overgenomen door Facebook voor 1 miljard dollar in cash en aandelen en is vooral bij jongeren populair als chatservice.

Lees verder na de advertentie.

Als Instagram een indicatie is, dan hoeven we ons als Android-gebruiker weinig zorgen te maken over de WhatsApp Facebook-overname. WhatsApp blijft gewoon het eerste jaar gratis, reclamevrij en net zo capabel als de chat-app die we al jaren met veel plezier gebruiken.

In een statement geeft oprichter Jan Koum aan dat de overname ervoor zorgt dat WhatsApp verder kan groeien en uitbreiden. Zelf treedt hij toe tot de raad van bestuur van Facebook. Het bedrijf WhatsApp blijft autonoom functioneren en onafhankelijk; het enige dat Koum aangeeft, is dat de service ‘persoonlijker’ wordt. Die uitspraak is stiekem wel een beetje vreemd: eerder gaf hij immers aan zo weinig mogelijk te willen weten over zijn gebruikers. Zijn nieuwe baas denkt daar duidelijk anders over.

Lees ook ons artikel over de WhatsApp Android-versie met handige tips en trucs, of die van Facebook Android

Wil je een WhatsApp-alternatief?

Lees ook de beste keuze voor een WhatsApp alternatief. Ook de Telegram Android-app is een populair alternatief. Het laatste nieuws met betrekking tot de populaire chat-service lees je hieronder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu