Eindelijk: bepaal nu zelf wie jou aan WhatsApp-groepen mag toevoegen
Rens Blom

WhatsApp

Gratis

Onze score

8,5

Word je ook zomaar toegevoegd aan allerlei WhatsApp-groepsgesprekken? Daar komt eindelijk een einde aan: je kan nu vooraf WhatsApp-groepen beheren en zelf bepalen wie jou (niet) mag toevoegen aan een groepsgesprek. Dit moet je weten over de nieuwe feature.

WhatsApp-groepen verwijderen niet langer nodig

Feestjes, buurtborrels, vrienden, familie, werk, de reünie met oud-klasgenoten van wie je namen niet eens meer weet: je kan het zo gek niet bedenken of er zijn WhatsApp-groepen voor. Ze kunnen handig zijn, maar brengen ook een waterval aan notificaties en (zogenaamd) grappige plaatjes met zich mee. Het zou daarom fijn zijn als je zelf en vooraf kan beslissen of je wel of niet aan een groepsgesprek wordt toegevoegd. Hoe logisch dat ook klinkt, WhatsApp voegt deze mogelijkheid pas nu toe.

In een bericht aan internationale media schrijft WhatsApp dat de feature vanaf vandaag gefaseerd wordt uitgerold naar alle gebruikers. Het kan daarom een paar weken duren voordat jij aan de slag kan met het beheren van WhatsApp-groepen. Om de functie te kunnen gebruiken, moet je de WhatsApp-app (straks) updaten.

WhatsApp groepen beheren

De komst van de feature werd in februari al bekendgemaakt en kort daarna lekte een testversie. Die gaf diverse details prijs, welke nu blijken te kloppen.

WhatsApp groepen beheren: zo pas je je instellingen aan

Als de WhatsApp groepen beheren-functie op jouw smartphone is gearriveerd, kan je de instellingen aanpassen. Zo geef je aan wie jou aan groepsgesprekken mag toevoegen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ > ‘Account’ > ‘Privacy’ en klik op (nieuw) ‘Groepen’.

Je hebt de keuze uit ‘niemand’, ‘mijn contacten’ en ‘iedereen’. De ‘niemand’-optie is nieuw en garandeert dat je in geen enkel WhatsApp-groepsgesprek verschijnt. Met ‘mijn contacten’ (ook nieuw) bedoelt WhatsApp mensen wiens telefoonnummer jij hebt opgeslagen, waardoor alleen bekenden jou kunnen uitnodigen voor een groepsgesprek. ‘Iedereen’ staat gelijk aan de huidige situatie: iedereen die jouw nummer heeft, kan je toevoegen aan een groepsgesprek.

Kies je voor de ‘mijn contacten’-optie, dan krijg je in een privégesprek een bericht van de groepsbeheerder. Die nodigt je uit via een speciale link. Klik je op die link, dan zie je de naam en omschrijving van de groep, net als de personen die deelnemen aan het gesprek. De uitnodiging is 72 uur geldig. Wil je daarna aan de groep worden toegevoegd, dan moet je de beheerder om een nieuwe uitnodiging vragen.

Meer WhatsApp-vernieuwingen op komst

WhatsApp werkt aan meer vernieuwingen voor zijn Android-app. Zo komt er waarschijnlijk snel een nachtmodus, gaat de chatdienst je waarschuwen voor doorgestuurde berichten en kan je straks eenvoudig de herkomst van afbeeldingen controleren via een fotozoekfunctie.

Download WhatsApp in de Play Store (gratis)

Lees meer over WhatsApp

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.