Widgetbox: maak je eigen mobiele applicatie in een paar klikken

Redactie
21 oktober 2010, 11:15
2 min leestijd
Widgetbox: maak je eigen mobiele applicatie in een paar klikken
widgetbox3

Een mobiele website maken, die er flitsend uitziet op zowel Android-telefoons als op iPhones, is een pittige uitdaging. Widgetbox maakt het leven iets gemakkelijker. Via Widgetbox.com kun je in een paar klikken je eigen mobiele internetapplicatie maken, die in alle mobiele HTML5-browers te zien is. De mobiele site kost 25 dollar per maand. Is dit het bedrag waard, of is het waardevoller om het maken van een mobiele internetsite of een applicatie uit te besteden aan een professioneel bedrijf?

De website werkt precies zoals je verwacht. Vul een aantal gegevens in, zoals je YouTube-account, je Twitter-account en natuurlijk een RSS-feed, en er ontstaat een mobiele internetapplicatie.

Lees verder na de advertentie.

widgetbox1
widgetbox2

Voor 25 dollar per maand kun je jouw applicatie redelijk personaliseren. Zo is het mogelijk om een thema te selecteren, een foto voor de header te uploaden en eigen pagina’s te maken.

Maar de grote vraag is… Hoe is het resultaat? Persoonlijk ben ik lichtelijk teleurgesteld. De mobiele internetapplicatie is in principe gewoon een mobiele website, en dus geen applicatie. De HTML5-omgeving creëert een applicatie-achtig sfeertje, maar het is niet het echte werk.

Hieronder twee voorbeelden van definitieve versies. Bezoek je de mobiele website van Android Planet? Klik dan op ‘mobiele browser’. Indien je de site leest vanaf het scherm van een computer of laptop, klik dan op ‘desktopversie’.
Throck (mobiele browser, desktopversie)
Roaring Mouse (mobiele browser, desktopversie)

widgetbox3

Ik heb verschillende mobiele websites, gemaakt met Widgetbox, getest in de browser van mijn HTC Desire. De websites reageerden traag en deden het vaak niet. Zo stemde ik op diverse polls, maar kreeg ik geen tussenresultaten te zien. Daarnaast werkte de YouTube-pagina niet op de meeste mobiele sites (wanneer ik op een filmpje klikte, kreeg ik een lege pagina te zien). Regelmatig chraste de browser door de internetapplicaties van Widgetbox.

Natuurlijk snap ik dat het een mobiele internetapplicatie is, anders dan kan Widgetbox er geen maandelijks bedrag voor vragen. Toch had ik liever gezien dat je een downloadbaar APK’tje kon maken voor een vaste prijs (bijvoorbeeld 99 dollar). Dit APK’tje kunnen webmasters dan aanbieden op hun websites voor Android-bezoekers. Helaas is iOS minder open, dus daar moet het via de App Store, en dat is als gewone gebruiker niet mogelijk.

Widgetbox kan haar service verbeteren door niet zulke complexe HTML5-thema’s aan te bieden, waardoor mobiele internetapplicaties traag werken. Daarnaast mag het bedrijf beter kijken naar de ondersteuning voor Android. Wellicht werken opties als YouTube en de poll prima op een iPhone, maar het is van belang dat ze óók werken op andere mobiele besturingssystemen als Android en BlackBerry.

Zelf proberen? Widgetbox biedt een proefperiode van veertien dagen. Pas daarna hoef je te betalen. Zo kun je zelf een mening vormen over deze service.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's