Zo tik je YouTube op de vingers en krijg je betere videoaanbevelingen

Michel van 't Klaphek
27 juni 2019, 8:50
2 min leestijd
Zo tik je YouTube op de vingers en krijg je betere videoaanbevelingen

Klopt er niks van de videoaanbevelingen op YouTube? Dankzij een nieuwe update kun je makkelijk aangeven dat je niet geïnteresseerd bent in bepaalde kanalen, zodat de video-app betere suggesties doet. Ook krijg je voortaan te zien waarom YouTube een bepaalde aanbeveling doet.

Lees verder na de advertentie.

YouTube-aanbevelingen verbeteren: zo doe je dat

Je herkent het vast wel. Na het bekijken van een filmpje over een voor jou onbekend onderwerp denkt YouTube ineens dat je er ontzettend geïnteresseerd bent in en staat je hele thuisscherm vol met dit soort videoaanbevelingen. Vanaf vandaag is het makkelijker om het YouTube-algoritme te corrigeren. Zo verwijder je niet-interessante video’s van je thuisscherm:

  1. Update naar de nieuwste versie van YouTube;
  2. Open de app en ga naar het thuisscherm (als deze niet standaard opent);
  3. Zie je een oninteressante video? Tik dan op de drie puntjes naast het filmpje en kies ‘Niet geïnteresseerd’;
  4. Wil je het hele kanaal nooit meer in je aanbevelingen zien? Kies dan voor ‘Dit kanaal niet aanbevelen’. Toekomstige video’s van deze maker worden voortaan niet op het thuisscherm getoond.
youtube-aanbevelingen verbeteren

Je kunt het kanaal nog wel tegenkomen in Trending, waar populaire video’s staan, en in de zoekopdrachten. Je kunt je dus op een later moment nog steeds abonneren op deze kanalen, mocht je smaak ooit veranderen.

De update om YouTube-aanbevelingen te verwijderen rolt vanaf nu uit voor alle Android-telefoons en tablets. Omdat het om een gefaseerde uitrol gaat kan het enkele dagen duren voordat jouw apparaat de software binnen heeft.

Waarom doet YouTube deze video-aanbeveling?

Over het algemeen schotelt YouTube interessante video’s voor, maar soms zit het algoritme er flink naast. Heb jij je weleens afgevraagd waarom een bepaalde video’s in je aanbevelingen is terechtkomen? Je bent niet de enige. Voortaan kun je namelijk zien waarom YouTube bepaalde videosuggesties doet.

Onderaan een aanbevolen video staat voortaan op welke manier het filmpje op je thuisscherm terecht is gekomen. Meestal gaat het om video’s die geliefd zijn onder kijkers van kanalen waarop jij geabonneerd bent. Deze functie rolt in de komende weken uit voor Android-gebruikers.

→ Download YouTube in Google Play (gratis)

Lees meer over YouTube

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu