De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

YouTube Kids nu beschikbaar in Nederland: dit moet je weten

Thomas Haenen
5 februari 2019, 8:14
4 min leestijd
YouTube Kids nu beschikbaar in Nederland: dit moet je weten

Vanaf vandaag is YouTube Kids ook in Nederland beschikbaar. Met deze afgeschermde versie van de videodienst kunnen je kinderen veiliger online video kijken. Dit is hoe YouTube Kids werkt.

Lees verder na de advertentie.

Uitleg: wat is YouTube Kids?

Vrijwel alle ouders doen het wel eens: kinderen zoet houden met een smartphone of tablet terwijl je wat andere dingen regelt. Dan wil je er echter wel zeker van zijn dat je kinderen geen rare dingen zien. En omdat er dagelijks duizenden nieuwe video’s op YouTube verschijnen, kan er wel eens iets twijfelachtigs tussen staan.

Daarvoor is er YouTube Kids. Het is een aangepaste, kindvriendelijke versie van de videodienst. Op YouTube Kids vind je vrijwel alleen video’s die veilig en geschikt zijn voor kinderen. Geen horrorfilms of expliciete content, maar kindermuziek en lieve animaties. Google beloofde eind 2018 de dienst snel naar Nederland te brengen, en is nu met de uitrol begonnen. Vanaf vandaag kun je YouTube Kids downloaden in Nederland via de Play Store. We nemen de belangrijkste features en veelgestelde vragen met je door.

Uitleg YouTube Kids Nederland

1. Hoe weet ik zeker dat alle video’s kindvriendelijk zijn?

Ouders willen natuurlijk wel zeker zijn dat hun kinderen geen rare video’s voorgeschoteld krijgen. In theorie biedt YouTube Kids een aangepast, kindvriendelijk aanbod van video’s. Helaas is dat in het verleden wel eens misgegaan. Sinds YouTube Kids in 2015 in de Verenigde Staten lanceerde, is de app herhaaldelijk in opspraak gekomen.

Oorspronkelijk werden vrijwel alle video’s op YouTube aan een automatisch filter onderworpen. Als het algoritme bepaalde dat een video veilig was voor kinderen, dook deze direct op in YouTube Kids. Al snel werd de app overspoeld met video’s die misbruik maakten van dat algoritme. Zo waren er slaapliedjes met beelden van gewelddadige games er overheen, of volwassenen verkleed als Disney-figuren die spelen met naalden en smerige troep.

Sindsdien heeft Google flinke stappen gemaakt om YouTube Kids veiliger en écht kindvriendelijk te maken. Zo worden bijna alle video’s nu handmatig gecontroleerd op geschiktheid, tenzij ouders hun kinderen expliciet toestemming geven om een video te kijken.

Ook in Nederland kun je er zeker van zijn dat alle video’s op YouTube Kids kindvriendelijk zijn. Google heeft een speciaal team opgezet dat bepaalt welke YouTube-kanalen je wel en niet in de app kunt kijken. Vervolgens wordt met een algoritme een extra controle uitgevoerd op elke video die op dat kanaal verschijnt.

2. Welke features voor ouders heeft YouTube Kids?

Het is natuurlijk niet alleen aan Google om kinderen te beschermen; ook ouders kunnen stappen zetten. De app biedt ze daarom verschillende opties om het kijkgedrag van hun kinderen aan banden te leggen.

Ouders kunnen tot maximaal acht profielen aanmaken in YouTube Kids. Daarbij heb je de keuze uit drie opties. Eén daarvan is een profiel dat alleen toegang heeft tot video’s die door ouders uitgezocht zijn. De zoekfunctie ontbreekt, en aanbevolen video’s worden niet getoond. Alleen als ouders expliciet toegang geven tot bepaalde kanalen of video’s, kan een kind deze bekijken.

Geef je je kinderen liever iets meer vrijheid, of heb je geen zin om zelf de juiste kanalen te selecteren, dan biedt YouTube Kids een standaardprofiel voor peuters en kleuters, en eentje voor schoolgaande kinderen van acht tot twaalf jaar. In die eerste categorie worden alleen de veiligste, educatieve video’s getoond, terwijl er voor iets oudere kinderen ook hits van populairste artiesten als Justin Bieber bij kunnen staan. Bovendien krijgt de oudere groep soms bijvoorbeeld ook video’s van games als Minecraft voorgeschoteld.

Ook kunnen ouders een tijdslimiet instellen. Vind je één uur per dag of een paar uur per week wel genoeg? Nadat de limiet bereikt is, gaat YouTube Kids automatisch op slot. Ouders kunnen daarnaast specifieke YouTube-video’s en -kanalen blokkeren. Tot slot heeft YouTube Kids een kijkgeschiedenis, die je precies vertelt wat je kinderen allemaal bekeken hebben. Dan hoef je niet over de schouders van ze te loeren.

3. Heeft YouTube Kids reclame? Hoe zet ik die uit?

Net als op het ‘gewone’ YouTube krijg je reclame tussen de video’s door te zien. Wel zullen deze reclamevideo’s  – als het goed is – toegespitst zijn op kinderen. Je koters krijgen dus geen reclame voor actiefilms of zorgverzekeringen te zien.

Sinds vorig jaar kun je echter ook kiezen voor een reclamevrije versie van de dienst, YouTube Premium. Voor 11,99 euro per maand krijg je niet alleen YouTube zonder advertenties, maar kun je ook video’s offline of op de achtergrond kijken. Ook krijg je toegang tot YouTube Music, een alternatief voor Spotify. Voor 17,99 euro per maand sluit je een gezinsabonnement af, voor maximaal zes mensen in je huishouden. Dan hebben je kinderen hun eigen, reclamevrije account.

→ Lees ook onze YouTube Premium review: is het het betalen waard?

4. Wat kost YouTube Kids?

Het goede nieuws: YouTube Kids is helemaal gratis. De app download je kosteloos en ook het gebruik kost je geen cent. Wel kom je dus, net als bij de gewone versie van YouTube, soms wat reclame tegen. Als je daar vanaf wil, zul je moeten betalen voor YouTube Premium.

5. Waar kan ik YouTube Kids downloaden?

Je kunt de YouTube Kids-app downloaden via onderstaande link naar de Play Store. Deze werkt zowel op Android-smartphones als -tablets. Heb je thuis nog een oude iPad liggen voor de kinderen? Maakt niet uit, de app werkt ook op iPad en iPhone.

Download YouTube Kids in Google Play (gratis)

Lees meer over YouTube en YouTube Kids

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu