Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

YouTube Premium review: het betalen waard?

Michel van 't Klaphek
12 september 2018, 21:27
5 min leestijd
YouTube Premium review: het betalen waard?

Met YouTube Premium heb je geen last van reclames , kun je eindeloos naar muziek luisteren en originele shows kijken. Het abonnement is met 12 euro alleen niet goedkoop. Is dat het waard? Je leest het in deze YouTube Premium review.

Lees verder na de advertentie.

Check de YouTube Premium review

YouTube Premium bestaat uit drie onderdelen: video’s downloaden en kijken zonder advertenties, muziek luisteren via YouTube Music en exclusieve video’s in Originals. We behandelen ze stuk voor stuk.

YouTube Music: even wennen, maar wel goed

YouTube Music is een aparte app, maar je krijgt ‘m gratis bij een abonnement op Premium. Wie momenteel Spotify gebruikt om naar muziek te luisteren, moet even wennen aan de interface, maar het zit handig in elkaar.

De app is namelijk heel simpel. Aan de onderkant van het scherm heb je drie tabbladen: Home, Hotlist en Bibliotheek. Op het thuisscherm vind je persoonlijke afspeellijsten, playlists voor een bepaald moment of activiteit (zoals tijdens het sporten) en de nieuwste albums en singles. Helemaal aan de onderkant staan de nieuwste video’s.

YouTUbe Premium review

Google is goed met data en daarom zijn de aanbevelingen van YouTube Music ontzettend sterk. Wanneer je de app voor het eerst opent, wordt naar je favoriete artiesten gevraagd, waarna het aanbevelen begint. Deze sluiten (in ieder geval bij mij) uitstekend aan op je smaak, en er zit zelden een album of single bij die niet bevalt.

Bovendien houden de afspeellijsten rekening met je locatie. Zodra je de sportschool instapt, wordt een playlist met energieke tracks aanbevolen, en als je ’s avonds thuiskomt na het werk zijn de nummers juist kalm. Vind je dit niet fijn in verband met privacy? Zet de optie dan uit in het menu.

YouTube Music moet het opnemen tegen partijen als Spotify en Apple Music, waardoor Google sommige populaire features heeft overgenomen. De app beschikt daarom over Mixtapes, YouTube’s antwoord op de Daily Mixes van Spotify. Deze afspeellijst draait nummers die je eerder leuk hebt gevonden, en gooit er af en toe een onbekende track tussen. De Mixtapes passen zich razendsnel aan naar je voorkeuren.

Verder is het aanbod van YouTube Music (zo goed als) gelijk aan dat van de concurrentie. Al het materiaal van grote artiesten is beschikbaar, inclusief live-opnames. Dit is een groot pluspunt, omdat andere muziekstreaming-apps hier niet over beschikken. Tot slot werkt de speler goed, merkte ik geen verschil in geluidskwaliteit en kun je muziek natuurlijk downloaden voor offline gebruik.

Video’s: Geen advertenties en offline kijken

Een ander speerpunt van YouTube Premium is de afwezigheid van advertenties. Je wordt hierdoor niet gestoord tijdens het kijken op al je apparaten. Daarnaast kun je video’s downloaden voor offline gebruik.

Dit is met name handig voor lange filmpjes, zoals documentaires, omdat je zo een hoop mobiele data bespaart als je ze later terug wil kijken. Al je gedownloade video’s worden verzameld in je bibliotheek. Tot slot blijven video’s doorspelen, ook al gebruik je de YouTube-app op de achtergrond. Dit is handig tijdens het luisteren naar muziek.

Lees ook: Tip: zo download je video’s met YouTube Premium

Originele YouTube-shows

Ten slotte gaat YouTube Premium de concurrentie met Netflix aan met haar eigen videostreamingservice: Originals. Deze knop staat na het afsluiten van je abonnement op het thuisscherm van de app of website.

De series, documentaires en films worden gepresenteerd of gemaakt door YouTubes eigen sterren, zoals PewDiePie. Ook maakt Google zelf content, zoals de show ‘Sugar’ waarin muzikanten nummers voordragen aan hun fans.

Zoals de naam al doet vermoeden is het aanbod van Originals exclusief, en vind je de programma’s dus niet bij Netflix of Amazon. De meeste YouTube-sterren richten zich op een jong publiek en dat is te merken aan de content. De shows zijn niet voor mij weggelegd, al ben ik slechts 23 jaar oud.

Over de inhoud van de shows heb ik dus niet zoveel te melden. Wel is het raar dat de beschrijvingen van de afleveringen in het Engels zijn en dat Nederlandse ondertiteling meestal ontbreekt. Uiteraard kun je de automatische vertaling aanzetten, maar die is vaak van slechte kwaliteit.

Ook vond ik de navigatie door de app soms verwarrend. Tijdens het kijken van een aflevering worden aan de onderkant nieuwe shows aanbevolen, maar afleveringen staan kriskras door elkaar. Wel is het fijn dat je de films en series kunt downloaden en ook streamen naar je Chromecast werkt vlot.

Conclusie

YouTube Premium is een grote stap in de goede richting, maar er is ruimte voor verbetering. Ik ben met name onder de indruk van YouTube Music, dat als een volwaardige concurrent voor Spotify, Apple Music en Tidal aanvoelt. Het aanbod is zeer compleet, de aanbevelingen zijn uitstekend en zoveel livemuziek kom je nergens anders tegen.

Het enige nadeel is dat je het thuisscherm niet zelf kunt indelen. Als je veel videoclips kijkt, moet je hierdoor eerst helemaal naar beneden vegen op het thuisscherm, in plaats van dat je de video’s bovenaan kunt plaatsen.

YouTube-Premium-Review-conclusie

Daarnaast is het fijn om video’s zonder reclames te kijken en bespaart de download-optie een hoop data. YouTube Originals is niet aan mij besteed, maar dat ligt vooral aan mij. YouTube-bekendheden zijn de rocksterren van nu, waardoor jonge kinderen en tieners zich er vast mee vermaken. Houd er wel rekening mee dat alles in het Engels is: er is nog geen originele content met populaire Nederlandse YouTubers.

YouTube Premium is aan de prijs. Voor 11,99 euro krijg je het hele pakket, en voor 9,99 euro kun je genieten van YouTube Music, maar krijg je nog steeds reclames op YouTube. Voor 17,99 euro sluit je een gezinsabonnement af, waardoor je de prijs met vijf anderen kunt deelt. YouTube Premium is daardoor alleen het betalen waard wanneer je veel YouTube kijkt, of de prijs met gezinsleden gaat delen.

Lees meer over YouTube

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu