Zo helpt de Stoptober 2019-app je bij het stoppen met roken

Wouter Nijsen
1 oktober 2019, 14:44
2 min leestijd
Zo helpt de Stoptober 2019-app je bij het stoppen met roken

Stoptober is weer begonnen. In de maand oktober stoppen mensen wereldwijd gezamenlijk met roken. De Stoptober 2019-app kan hierbij helpen en we laten zien hoe.

Lees verder na de advertentie.

De app beschikt over diverse functionaliteiten waarmee inzichtelijk wordt gemaakt wat stoppen met roken jou oplevert, geeft tips om het stoppen met roken te vergemakkelijken, is beschikbaar voor noodhulp en geeft een dagelijkse herinnering.

Stoptober-app motiveert

Na het downloaden van de app is het allereerst belangrijk om de stopdatum in te stellen. Mocht je terugvallen, dan is het mogelijk de app te resetten en een nieuwe stopdatum in te voeren, maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit. Elke keer als je de app opent, geef je aan of je nog rookvrij bent en zo houdt hij voor jou de score bij.

Vanaf dit moment ontvang je iedere dag voor de komende 28 dagen een bericht dat je ondersteunt bij het stoppen met roken. Dit bericht bevat onder meer motiverende feiten, maar ook wat je tot nu toe al hebt bereikt met het stoppen met roken, zoals een verbeterde smaaksensatie. Ook geeft de apps tips als ‘doe alle aanstekers weg’, die je kunt afvinken als je ze hebt uitgevoerd.

Positieve effecten door te stoppen met roken

De teller loopt overigens na 28 dagen wel door, alleen de dagelijkse berichtjes stoppen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de ergste ontwenningsverschijnselen na 28 dagen voorbij zijn en je de positieve effecten van het stoppen ervaart. De app is echter ook na Stoptober prima te gebruiken, wanneer je bijvoorbeeld iets later besluit te stoppen met roken, of langer ondersteuning nodig hebt.

Als er iets motiveert, dan is het geld. Ook dat hebben de bedenkers van Stoptober goed begrepen. In de app geef je aan hoeveel sigaretten je per dag rookt, hoeveel er in een pakje zitten en wat de prijs is van de pakjes sigaretten die je altijd koopt. De app geeft vervolgens direct per maand aan hoeveel je per maand en per jaar bespaart door te stoppen, en dat is best confronterend.

Activeer de noodhulp

De kans is echter aanwezig dat je op een gegeven moment in het stopproces het erg zwaar krijgt. Werken de tips en feitjes niet meer motiverend en kan ook de goedgevulde spaarpot je niet weerhouden van het pakken van een sigaret, dan kun je je redding zoeken met de noodhulpknop. De app biedt dan invulling voor de tijd die je normaal zou spenderen aan het roken van een sigaret, bijvoorbeeld in de vorm van een YouTube-video of succesverhaal.

Als kers op de taart kun je badges verdienen met de tijd die je rookvrij bent en de tips die je hebt uitgevoerd. Zodra je een badge hebt behaald, krijg je meteen in beeld wat je volgende doel is.

Download hier Stoptober 2019

Stoptober vindt officieel alleen in oktober plaats, maar ook daarna kun je de app blijven gebruiken als je daar behoefte aan hebt. De app werkt op vrijwel alle Android-toestellen.

Download Stoptober 2019 in de Play Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu