Dit moet je weten over de Asus Zenfone Max M2
De Asus Zenfone Max M2 is een budgetsmartphone met stock-Android, een groot display en een enorme accu. Het toestel moet daarom probleemloos twee dagen meegaan op een acculading. De Max M2 is de goedkopere uitvoering van de Zenfone Max Pro M2, die betere hardware heeft.
Lees verder na de advertentie.
Onderscheidend: lange accuduur
Asus verkoopt al jaren goedkopere smartphones met grote accu’s; een interessante manier om je als merk te onderscheiden op de overvolle telefoonmarkt. De Zenfone Max M2 lijkt qua ontwerp veel op de Zenfone Max Pro M1, maar heeft een groter display en dunnere schermranden. Het scherm neemt daarom het grootste deel van de voorkant in, met bovenin een notch voor de microfoon, frontcamera en sensoren.

Het 6,3 inch lcd-display maakt de Zenfone Max M2 een grote smartphone die niet iedereen met één hand kan bedienen. Teleurstellend is de lage hd-schermresolutie (1520 bij 720 pixels), waardoor het display niet zo scherp oogt. Dit merk je vooral bij het spelen van games en het bekijken van foto’s en video’s.
De metalen behuizing maakt de Zenfone Max M2 een stevige smartphone waar geen vingerafdrukken op te zien zijn. Achterop zit een vingerafdrukscanner om de telefoon te beveiligen en ontgrendelen. Je kan het toestel ook beveiligen met gezichtsherkenning, maar die methode is minder veilig. Asus gebruikt hier namelijk de frontcamera voor en die is relatief eenvoudig te foppen.
Grote accu voor twee dagen
Het onderscheidende onderdeel van de Zenfone Max M2 is zijn grote accu. Waar de meeste budgettelefoons met een groter scherm een 3000 mAh tot 3400 mAh accu hebben, is de batterij van het Asus-toestel maar liefst 4000 mAh groot. De fabrikant belooft dan ook dat de Zenfone Max M2 zonder problemen twee dagen meegaat voor hij aan de oplader moet.
Het opladen gaat relatief snel met 10 Watt, maar door de grootte van de accu duurt het toch een paar uur voordat hij volledig vol is. Jammer genoeg gebruikt de Zenfone Max M2 een oude micro-usb-aansluiting en geen usb-c. De meeste concurrenten van de Asus-telefoon hebben wél usb-c, een aansluiting die onder andere sneller laden ondersteunt en geen boven- en onderkant heeft.
Achterop de Zenfone Max M2 zit een dubbele camera met resoluties van 13 en 2 megapixel. De primaire camera maakt foto’s en video’s, waarbij de secundaire sensor de diepte registreert om bokeh-plaatjes te schieten. Dit betekent dat de achtergrond vervaagd wordt zodat de persoon of het object op de voorgrond er meer uitspringt. Selfies maakt de Asus-telefoon met een 8 megapixel frontcamera.
Drie kaartsloten
De Asus Zenfone Max M2 is voorzien van een Snapdragon 632-processor, een chipset die in meer budgetsmartphones zoals de Motorola Moto G7 zit. De Snapdragon 632 is niet de snelste processor, maar is krachtig genoeg voor populaire apps en spelletjes probleemloos. Dankzij de royale 4GB werkgeheugen kan je vlot wisselen tussen recent gebruikte apps.
Het opslaggeheugen van de smartphone is met 32GB groot genoeg om een aantal apps te installeren en foto’s op te slaan. Tenzij je fanatiek Netflix-films downloadt om ze offline te kijken, zul je niet snel tegen de opslaglimiet aanlopen. Mocht dat wel gebeuren, dan kan je het geheugen uitbreiden met een micro-sd-kaartje van maximaal 2TB.
De Zenfone Max M2 heeft naast een apart sd-slot ook twee simkaartsloten. Dat is bijzonder, want de meeste smartphones hebben twee sloten. Je moet dan kiezen tussen twee simkaarten of één simkaart en een sd-kaartje. ASUS geeft je meer keuze en dat is fijn. Je kan twee simkaarten in de smartphone stoppen voor dual-sim-functionaliteit, waardoor je op twee telefoonnummers tegelijk bereikbaar bent. Dat komt van pas in het buitenland (met een goedkope, lokale simkaart) of wanneer je werk en privé op één smartphone wil gebruiken.

De software van de Asus Zenfone Max M2 is een heikel punt. De smartphone draait op een nagenoeg kale versie van Android, dus zonder de ZenUI-schil die Asus normaal op zijn toestellen installeert. Opvallend genoeg brengt Asus de Max M2 uit met Android 8.1 (Oreo), een anderhalf jaar oude versie van het besturingssysteem. De fabrikant kan niet zeggen of de telefoon geüpdatet wordt naar het nieuwere Android 9.0 (Pie) en zo ja, wanneer. Over eventuele verdere updates is ook niets bekend.
Hoe vaak en hoe lang Asus beveiligingsupdates beschikbaar stelt, is eveneens onduidelijk. De meeste Asus-smartphones krijgen om de paar maanden zo’n update. Onder de streep is het vage updatebeleid van Asus minder goed dan van merken als Nokia en OnePlus. Zij vertellen vooraf welke updates een telefoon kan verwachten en rollen snel en met regelmaat belangrijke (beveiligings)updates uit.
Deze smartphone koop je als… je een beperkt budget hebt en waarde hecht aan een lange accuduur.