BlackBerry Priv

6,5

Blackberry Priv: eerste Android BlackBerry-telefoon

De Blackberry Priv is de nieuwste smartphone van de  noodlijdende Canadese telefoonmaker BlackBerry. De telefoon wordt gekenmerkt door een groot 5,4 inch-scherm en een fysiek  toetsenbord. In tegenstelling tot eerdere BlackBerry-telefoons draait de BlackBerry Priv op Android. Een primeur voor de telefoonproducent, die tot nu toe altijd zijn eigen besturingssysteem gebruikte.

De voorkant van de BlackBerry Priv doet dankzij het fysieke toetsenbord nog erg denken aan vorige BlackBerry-telefoons, maar de Priv draait standaard op Android Lollipop 5.1.1 (Lollipop). Wel wordt er een BlackBerry-skin gebruikt, waar onder meer extra privacybeschermende functies  zijn ingebouwd. De reden hiervoor is dat BlackBerry zich met de Priv richt op de zakelijke markt.

De BlackBerry Priv in vogelvlucht

Lees verder na de advertentie.

De BlackBerry Priv heeft enkele interessante features, waaronder natuurlijk het Android-besturingssysteem. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de smartphone:

  • Beschikt over een 5,4 inch-scherm met een hoge resolutie van 2560 bij 1440 pixels
  • Wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 808-chip en 3GB RAM
  • Draait standaard op Android Lollipop 5.1.1 met een skin van BlackBerry
  • Is voorzien van een uitschuifbaar, fysiek toetsenbord

Meer over de BlackBerry Priv

De BlackBerry Priv is de eerste Android-telefoon van BlackBerry en draait op de laatste versie van Googles besturingssysteem met enkele meegeleverde apps. Hierbij kun je denken aan chat-app BBM, Skype-concurrent BBM Meetings, wachtwoordkluis Passport Keeper en Yahoo Finance. Die kunnen niet verwijderd, maar wel uitgeschakeld worden. De Priv heeft 32GB aan opslag ingebouwd, waarvan circa 24GB over blijft voor de gebruiker.

Op het eerste oog verschilt de Android-versie waarop de BlackBerry Priv draait niet zo gek veel van de stockversie van Googles besturingssysteem. Onder de motorkap heeft de fabrikant echter gesleuteld om de beveiliging op te krikken en gebruikers meer privacy te geven. Zo heb je de mogelijkheid om bij het instellen van het systeem encryptie  in te stellen en is er een speciale app genaamd DTEK die informatie en advies geeft over de beveiliging van het toestel.

Met de app zie je ook hoe(vaak) apps jouw data, zoals informatie over je contacten, gebruiken. Eventueel kun je een melding krijgen wanneer een app toegang tot bepaalde informatie probeert te krijgen, maar afzonderlijke app-permissies beheren zoals in Android 6.0 kan (nog) niet.

blackberry priv review

Daarnaast is de telefoon uitgerust met een Snapdragon 808-chip en 3GB aan werkgeheugen. Het interne opslaggeheugen bedraagt 32GB en is uitbreidbaar tot 200GB door middel van een micro-sd-kaart. Het grote scherm van 5,4 inch heeft een hoge resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Dankzij deze hoge resolutie en prima helderheid  is  een goed afleesbaar scherm gegarandeerd. Foto’s schiet de BlackBerry Priv met een 18 megapixel-camera aan de achterkant, die is voorzien van optische beeldstabilisatie en een dubbele ledflitser. Ook kun je ermee filmen in 4K. De frontcamera schiet selfies met 2 megapixel.

Conclusie BlackBerry Priv review

Op papier heeft de BlackBerry Priv met zijn fysieke keyboard en focus op veiligheid veel potentie, maar het toestel laat het op belangrijke fronten liggen. Zo zijn de prestaties ondermaats,  met frequente haperingen als gevolg, en reageert het touchscreen niet optimaal. Ook over de  bouwkwaliteit zijn we, zeker gezien het hoge prijskaartje, niet te spreken. Bovendien  is de meest  onderscheidende feature – het fysieke keyboard – te priegelig en daardoor trager en minder prettig in gebruik dan het virtuele toetsenbord. Toch heeft de Priv ook pluspunten. Zo heeft  het toestel een prachtig scherm, een behoorlijke camera en enkele handige softwarematige toevoegingen. Met krachtigere hardware waren die wellicht stukken beter uit de verf gekomen.

→ Lees ons uitgebreide oordeel in de BlackBerry Priv review

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews BlackBerry Priv

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu