Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Cat

Cat

Fabrikant Caterpillar is vooral bekend zware apparatuur zoals bulldozers en graafmachines, maar brengt ook smartphones op de markt. Elk toestel van de fabrikant is een zogenaamd ruggedized toestel. Daardoor is een telefoon van Cat stof- en waterbestendig, kan die tegen een val en tegen grote temperatuurverschillen. De merknaam is in beheer van The Bullit Group, die ook toestellen op de markt brengt onder merknaam Land Rover. Er zijn featurephones te koop van Cat, oftewel hele simpele instaptoestellen, waarmee je alleen kunt sms’en en bellen, maar ook smartphones. Deze draaien op een vrij schone versie van Android en krijgen gegarandeerd één Androidupdate, waarmee het beleid wel wat ondergemiddeld is. Lees verder

Laatste Cat reviews

Cat nieuws

Alle Cat smartphones met prijzen

Alles over fabrikant Cat op een rij

Android Planet sprak met twee personen werkzaam bij The Bullit Group. Peter Cunningham (VP Product Portfolio) en Thomas Kupers (Country Manager Benelux) namen de tijd voor een uitgebreid vraaggesprek. Peter zit al jaren in het vak en was hiervoor onder andere werkzaam bij Panasonic en als marketinganalist bij Canalys. Daardoor kent hij beide zijden van de medaille. Thomas werkt ook al meer dan tien jaar in de smartphonemarkt en is nu enkele jaren werkzaam als countrymanager.

Peter Cunningham - The Bullit Group
Peter Cunningham, VP Product Portfolio, The Bullit Group

Naast de gestelde vragen en antwoorden, vind je in deze spotlight nog meer achtergrondinformatie over robuuste smartphones, directe concurrentie en meer.

Cat, onderdeel van The Bullit Group

Beide mannen werken bij The Bullit Group, wat je waarschijnlijk weinig tot niks zegt. Merken als Caterpillar en Land Rover zijn in beheer van dat bedrijf. Op hun website is de nodige uitleg hierover kort en bondig verwoord:

Bullitt Group Limited ontwerpt, produceert, verhandelt en verkoopt elektronische apparaten voor consumenten onder licentie van internationale merken en beheert de websites die geassocieerd zijn met deze product.

Caterpillar zelf is al in 1925 gestart en is vooral bekend van de zware machines die ze maken. Denk aan graafmachines en bulldozers. De link met de huidige tijd en Android Planet zijn de robuuste smartphones die het bedrijf uitbrengt.

The Bullit Group is in 2009 gestart noemt Peter. In eerste instantie richtte het bedrijf zich op enkele landen. De focus lag toen op robuuste featurephones, oftewel betaalbare, maar ‘domme telefoons’. In verschillende beroepen waren zulke stevige telefoons namelijk essentieel, maar grote schermen, goede camera’s of altijd en overal bereikbaar zijn was niet nodig.

Enkele jaren geleden is een samenwerking gesloten met Caterpillar om dat merk in beheer te nemen. Naast Cat-smartphones heeft de groep onder andere ook het merk Land Rover onder zich. Dat merk is nog relatief nieuw, terwijl Cat zeker al succesvol te noemen is zegt Kupers.

The Bullit Group

Het assortiment van smartphones van Cat

Cat biedt inmiddels verschillende soorten toestellen aan, waardoor er voor ieder wat wils te kiezen is. Telefoons van het merk worden veel gebruikt in de bouw, zorg, logistiek, constructie, de agrarische sector en de horeca. Je kunt bij Cat kiezen voor een zogenaamde featurephone. Die zijn klein, fijn en robuust, maar hebben niet veel snufjes aan boord. Zo’n telefoon gebruik je alleen om te bellen en sms’en, maar meer dan dat kun je er niet mee.

De volgende stap in de keten is de Cat S42, een smartphone met een adviesprijs van 249 euro. Met dat toestel kun je veel meer dan bellen. Dankzij Android kun je aan de slag met allerlei apps en diensten. Uiteraard is het toestel stof- en waterdicht en kan die tegen een stootje. Heb je geen hele specifieke eisen of ben je niet op zoek naar de beste hardware of camera, dan kun je eens kijken naar dit toestel.

Wil je toch iets betere hardware en vind je ook het uiterlijk van een toestel belangrijk? Dan kun je een stapje hoger gaan en kijken naar de Cat S52. Dat toestel is ook heel robuust, maar bevat een moderner jasje. Zo is het toestel niet alleen handig voor tijdens het werk, maar kun je er ook buiten werk nog prima mee voor de dag komen.

Op zoek naar het beste van het beste wat de fabrikant te bieden heeft? Dan kom je terecht bij de huidige Cat S62 Pro. Dat toestel is van alle gemakken voorzien en biedt allerlei extra’s. Zo is er een warmtecamera aanwezig, wat handig is bij verschillende beroepen. Dat toestel heeft een adviesprijs van 649 euro.

Welke type toestel verkoopt het beste?

Thomas Kupers - The Bullit Group
Thomas Kupers, Country Manager Benelux, The Bullit Group

Van de meest betaalbare toestellen verkoopt Cat hogere aantallen, daar is geen twijfel over mogelijk zegt Cunningham. Smartphones met een hogere prijs, hebben wel een hogere marge, maar de verkochte aantallen zijn minder. Elke generatie moet ook weer de keuze worden gemaakt over de prijs en de te pakken marge. Daarom zijn bijvoorbeeld de Cat S42 en S62 Pro een stukje lager geprijsd dan hun voorgangers. Daardoor verdient Cat wat minder per toestel, maar hoopt toch meer winst te maken, door meer toestellen te verkopen.

Directe verkoopcijfers kunnen niet worden gedeeld en ook uitgebreide GFK-cijfers zijn er niet aldus Thomas. De verdeling tussen verkopen aan bedrijven en particulieren wordt geschat op zo’n 80/20. Wel verschuift dat beetje bij beetje met toestel als de Cat S52. Ook ligt de focus grotendeels op business-to-consumer-verkopen. Wil je als consument een robuuste smartphone hebben, dan kun je terecht bij bekende verkoopkanalen zoals Belsimpel, MediaMarkt en Coolblue.

Concurrentie van Caterpillar

Er zijn maar een handjevol fabrikanten die ook robuuste smartphones maken. Kijk je in Nederland dan zie je hier en daar shops die RugGear of CrossCall verkopen. Vind je het prima om een toestel te importeren vanuit het buitenland, dan kun je nog terecht bij bijvoorbeeld Hammer of BlackView. Dat zijn Chinese merken, die vooral bekend zijn in Oost-Europa. Daarnaast zijn er nog fabrikanten die weleens een robuust toestel uitbrengen, waaronder Samsung met hun Xcover-serie.

Concurrenten zijn er dus zeker, maar die opereren veelal op regionale schaal aldus Cunningham. Zo is CrossCall in Frankrijk een bekende naam en richt RugGear zich weer meer op apparatuur dat voldoet aan de ATEX-richtlijnen. Dat is speciale apparatuur die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is. Cijfers over het marktaandeel van andere merken zijn ook niet voorhanden.

“Wij zijn marktleiders op ruggedized gebied”

Cunningham vindt alleen Samsung een directe concurrent. Dat bedrijf specialiseert zich dan wel niet in ruggedized modellen, maar brengt er toch regelmatig eentje uit. Wel vindt hij dat het bedrijf waar hij werkt het goed doet. Zo heeft the Bullit Group 150 tot 170 werknemers die wereldwijd de strijd aangaan met bedrijven met (honderd)duizenden medewerkers.

Waarom je voor een Cat-toestel zou moeten kiezen als je op zoek bent naar een robuust toestel? Peter somt een lijst op van producten, waarmee het bedrijf de eerste was in deze markt. Zo is Cat de eerste fabrikant met een robuuste featurephone met 4G, de eerste met een warmtecamera, brengen zij robuuste smartphones uit met de laatste Androidversies en is de Cat S52 de dunste smartphone die voldoet aan alle eisen van zo’n type toestel.

Of je daar gevoelig voor bent verschilt natuurlijk per persoon. Wel moet je als consument ook goed opletten op de hardware en certificeringen. Zo kan het zijn dat dezelfde certificering bij verschillende toestellen wat anders betekent. Zie daarvoor het stuk hieronder; ‘Robuustheid en smartphones, wat houdt dat in?’.

Tot slot kan de service flink verschillen bij fabrikanten en verkooppunten, wat ook iets is om goed rekening mee te houden aldus Cunningham. Gaat je toestel kapot, dan wil je van te voren wel weten of je verzendkosten moet betalen voor het opsturen, hoe je (waar nodig) garantie kunt claimen en hoe lang je het toestel dan eventueel kwijt bent.

Caterpillar

Maar die robuustheid, wat houdt dat in?

De robuustheid van een toestel hangt af van meerdere factoren waaronder de ip-certificering. Dat staat voor International Protecting Rating, ook wel Ingress Protection genoemd. Zo’n certificering bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer toont het niveau tegen het indringen van voorwerpen. Het tweede getal toont dat voor het binnen kunnen dringen van water.

Deze cijfers voor het binnendringen van stof lopen van 0 tot en met 6, terwijl de waterbestendigheid loopt van 0 tot en met 9. De hoogste IP-certificering is dus IP69, waar de Cat S62 Pro aan voldoet. Ook bevatten robuuste Cat-smartphones vaak een MIL STD-810-certificering. Die geeft aan in wat voor condities een toestel moet blijven werken. Daarbij wordt getest bij verschillende temperaturen en temperatuurschokken. Ook een regen- en valproef vallen onder de testen.

Hoe test Caterpillar de robuustheid?

Het MIL-STD-810-certificaat is echter weer niet voor elk apparaat hetzelfde. Zo kan een fabrikant daarvoor andere testmethoden hanteren dan een concurrent. Specifieke inzichten in hoe de Cat zijn toestellen test, zijn niet te delen vanwege de concurrentie. Van verschillende testen geven Cunningham en Kupers wel wat algemene omschrijvingen. Zo laten ze een toestel in een testlab tientallen keren vallen en proberen ze deze te buigen en torderen.

Daarnaast worden Cat-smartphone en de werkzaamheid ervan getest bij grote temperatuurschommelingen gedurende 48 uur. In een machine wordt het toestel ook tig keer getuimeld, om de robuustheid te checken. Ook laat men meerdere malen een stalen bal op het scherm vallen om de sterkte daarvan te meten.

Cat S42

Coronavirus en hygiene versterken elkaar

2020 staat tot dusver in het teken van de uitbraak van het coronavirus. Dat zorgt voor een kleine stijging in de vraag naar toestellen van Cat. Daarbij gaat het vooral om kleine en middelgrote bedrijven, waarbij hygiene vaak de hoofdreden is. Zo noemt Peter dat je kunt denken aan de horeca, waar hygiene belangrijker is dan ooit. Bestellingen worden ingetypt op een smartphone of in de keuken wordt een toestel gebruikt om die bestellingen in te zien en verwerken.

Robuuste Cat-toestellen zijn stof- en waterdicht, maar kunnen ook schoongemaakt worden met andere middelen. Handig voor desinfectie van die toestellen en het zo kunnen waarborgen van de hygiene van een apparaat. Zo kun je aan de slag met zeep of handgel. Verschillende smartphones van de fabrikant maak je echter gewoon schoon met bleek, ontsmettingsmiddelen of chloor.

Dat heeft geen negatieve invloed op de robuustheid en ook de schermen worden niet aangetast qua werking. Daarnaast heb je voor dit type smartphones geen extra hoesjes nodig, waar bacteriën zich ook weer op kunnen nestelen.

Cat-smartphones hygiene

Updates zijn belangrijk, beloftes zijn lastig

Naast robuustheid is software ook heel belangrijk aldus Cunningham. Cat-smartphones krijgen Android- en beveiligingsupdates en zijn onderdeel van het Android Enterprise Recommended-initiatief. Zo kan een systeembeheerder van een bedrijf in één keer tig toestellen voorzien van de juiste software en instellingen. Dat zorgt ervoor dat dat niet handmatig geregeld hoeft te worden, wat veel tijd en geld kost.

De fabrikant beloofde bij de introductie van onder andere de Cat S62 Pro gegarandeerd een Android 11-update. Op onze vraag of we ook Android 12 of Android 13 kunnen verwachten voor dat toestel, moest Cunningham ons het antwoord schuldig blijven. Jammer wel, want zo’n robuust toestel koop je immers niet voor een jaartje.

Het uitbrengen van zo’n update kost heel veel tijd, mankracht en dus ook geld legt hij uit. Een update uitbrengen voor een Cat-toestel kost evenveel resources als bijvoorbeeld een update voor een smartphone van Samsung waar er miljoenen van worden verkocht. Hoewel updates dus belangrijk zijn voor Cat, doet het bedrijf tot nu toe geen verdere beloftes dan Android 11. Wel krijg je sowieso drie jaar beveiligingsupdates, dat is wel een vast gegeven.

Cat S52

Tipje van de sluier over Cat en de toekomst

Toestellen van Caterpillar worden net als andere Tear 1-fabrikanten (Motorola, Samsung, Apple) geheel zelf ontwikkeld en gefabriceerd. Plannen over het uiterlijk worden overlegd, waarna designers verder aan de slag gaan. Na verschillende feedbackrondes en aanpassingen, ontstaat er zo een perfect beeld van een aankomende smartphone.

Uiteraard wordt er al gewerkt aan aankomende toestellen, maar daarover kan (of mag) nog niks gezegd worden. Cunningham noemt daarbij expliciet dat ze naar technologie kijken op een andere manier, dan veel andere smartphonefabrikanten. Het moet echt waarde toevoegen voor de gebruikers van hun producten. Zo had de Cat S62 Pro wel met een 5G-modem uitgerust kunnen worden. De vraag die Cunningham zich hardop stelt is of dat nu al nodig was geweest. Hebben gebruikers dat nu al nodig?

Het antwoord laat zich raden, want de S62 Pro heeft nog geen ondersteuning voor deze nieuwe techniek. Uiteraard gaan we dat zien in toekomstige Cat-telefoons, maar wanneer is nog onbekend. Gebruikers van robuuste smartphones hebben andere eisen, dan normale gebruikers noemt Peter. Een warmtecamera, sensoren om de luchtkwaliteit in de gaten te houden of een nog betere ip-certificering, zijn een stuk waardevoller voor het Cat-publiek. Daarbij moeten er ook geen onnodige kosten worden toegevoegd, want toestellen moet immers wel betaalbaar blijven.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu