Cubot X18

1/1

Pluspunten

  • Lekker goedkoop
  • Goede selfiecamera
  • Vingerafdrukscanner

Minpunten

  • Langzame processor
  • Schermresolutie vrij laag

Dit moet je weten over de Cubot X18

De Cubot X18 doet mee aan de trend van langwerpige toestellen. Het scherm heeft een beeldverhouding van 18:9. Daardoor is het wat langer en smaller dan andere telefoons. De Android 7.0-telefoon heeft een groot 5,7 inch-scherm en een goede selfiecamera. Het toestel kost ongeveer 160 euro.

Lees verder na de advertentie.

Langwerpig scherm

Het scherm onderscheidt de Cubot X18 van de andere toestellen van deze Chinese fabrikant. De resolutie is vanwege de andere beeldverhouding ook iets anders, namelijk 1440 bij 720 pixels. Dit is voor een scherm van deze grootte niet al te veel, maar wel genoeg om zonder problemen films of games te bekijken.

Anderen kunnen makkelijk meekijken, want het is een ips-lcd-scherm, dat de kijkhoeken vergroot en de kleuren wat dieper maakt. Het schermformaat van 5,7 inch plaatst dit toestel in de phablet-categorie van grote toestellen, die ergens tussen een smartphone en een tablet in hangen.

Iets minder: de processor

De processor van deze telefoon is niet de snelste. De MediaTek MT6737T voert alle gebruikelijke taken keurig uit, zoals mails openen, foto’s maken en websites op het scherm brengen. Maar ga je snelle actiespellen spelen, dan loop je al gauw tegen de grenzen van de hardware aan. Cubot heeft de X18 wel toegerust met 3GB RAM. Dat is behoorlijk wat werkgeheugen in deze prijscategorie.

Cubot doet nooit kinderachtig over het opslaggeheugen, en dat geldt ook voor de X18. Er zit 32GB in, ruim voldoende voor duizenden foto’s en uren aan films die je met de 16 megapixel-camera van het toestel zelf kunt schieten. Die camera is door Sony geleverd. De telefoon wordt van stroom voorzien door een verwisselbare batterij met een vrij hoge capaciteit van 3200 mAh. Is dat toch niet voldoende, als je bijvoorbeeld een weekendje gaat vissen, dan kun je er een andere accu in doen.

Voor de selfieliefhebbers

De Cubot X18 is vooral geschikt voor selfieliefhebbers. Op de voorkant zit een 13 megapixel-camera van Samsung. Dat levert erg scherpe foto’s op, zeker op de korte afstand. Wil je echter niet al je poriën in beeld brengen, dan kun je met de camerasoftware het één en ander weg laten poetsen.

In tegenstelling tot andere Cubot-telefoons heeft de Cubot X18 een vingerafdrukscanner. Die is op de achterkant geplaatst. Onder en boven het scherm is namelijk erg weinig ruimte overgelaten. Dat is een bewuste keuze; het maakt dat het scherm 83 procent van de voorkant beslaat. Hierdoor is het toestel lekker compact, waardoor het ondanks het grote scherm makkelijk in broekzakken en kleine handen past.

Verder kunnen we nog vermelden dat er twee simkaarten in passen, zodat je met twee telefoonnummers kunt bellen. Het geheugen kan worden uitgebreid met een micro-sd-kaartje.

Dit toestel koop je als… je een selfieliefhebber bent, die voor weinig geld een mooie smartphone wil hebben.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's