Betaalbare smartphones voor scholieren: de 3 beste keuzes
Michel van 't Klaphek

Jong geleerd is oud gedaan en daarom krijgen veel scholieren een smartphone zodra ze naar de middelbare school gaan. Waar moet je als ouder op letten, en wat zijn de beste ‘eerste’ smartphones voor schoolgaande kinderen?

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Waarop letten bij een smartphone voor scholieren?

Een smartphone voor je naar de middelbare school gaande dochter of zoon is tegenwoordig absoluut geen luxe-uitgave meer. Niet alleen het sociale leven speelt zich in steeds grotere mate af op Instagram, TikTok en WhatsApp, maar ook hebben veel scholen speciale rooster-apps voor het bekendmaken van uitval en leswijzigingen.

Nu kun je kinderen natuurlijk jouw oude Android-telefoon geven, maar dan loop je wel het risico dat dit model niet meer wordt ondersteund met beveiligingsupdates. In dat geval loopt het toestel van je kind een verhoogd risico op het oplopen van malware en ransomware, oftewel schadelijke software.

motorola moto g7 play review

Gelukkig kost een smartphone voor scholieren allang niet meer de hoofdprijs. Onder de 150 euro zijn er er meer dan genoeg interessante telefoons om uit te kiezen. Ook kun je natuurlijk een smartphone met abonnement aanschaffen, waarbij je het toestel in termijnen afbetaalt.

Aanbieders als KPN en Vodafone hebben speciale familiepakketten, waardoor je soms korting krijgt op het abonnement (of toestel) van je kind. Het nadeel hiervan is dat de Android-smartphone pas van jou is na een periode van één of twee jaar en dat je geen vrije providerkeuze hebt, zoals bij sim only wel het geval is.

Tot slot is het meestal niet verstandig om de allergoedkoopste smartphone te nemen. In sommige winkels kom je toestellen van rond de 50 euro tegen, maar goedkoop is in dit geval vaak duurkoop omdat ze al direct beginnen te haperen. Met een beetje geluk gaat de Android-smartphone van je dochter of zoon twee jaar mee, waardoor een toestel van tussen de 120 en 150 euro in verhouding uiteindelijk voordeliger is dan het allergoedkoopste model.

Lees verder over waar je op moet letten bij een kindersmartphone

De beste smartphones voor scholieren: een top 3

Wat zijn de beste, ‘eerste’ smartphones voor scholieren? In onderstaande lijst hebben we rekening gehouden met een betaalbaar prijskaartje en stevige behuizing. Ook een lange accuduur is natuurlijk mooi meegenomen.

1. Samsung Galaxy A10 smartphones voor scholieren samsung galaxy a10

De Galaxy A10 is de goedkoopste Samsung-smartphone van 2019 en heeft een lekker groot 6,2 inch-scherm. De 3400 mAh-accu zorgt er bovendien voor dat je telefoon de hele dag kunt gebruiken zonder dat je een oplader nodig hebt. Ook is de Galaxy A10 snel genoeg om populaire apps zoals WhatsApp, Instagram en Google Maps zonder problemen te draaien.

Daarnaast ontvangt het toestel regelmatig beveiligingsupdates, waardoor de privégegevens van je kind geen risico lopen. Beide camera’s maken prima plaatjes. Wel is het jammer dat de Galaxy A10 geen vingerafdrukscanner heeft, maar voor een toestel uit deze prijsklasse kun je niet teveel verwachten. Concluderend is de Samsung A10 een prima eerste Android-smartphone met weinig fratsen.

Samsung Galaxy A10
Welke Samsung Galaxy A10 wil je?
Selecteer:
32GB
Samsung Galaxy A10 met abonnement
Toestel eenmalig € 0,00
€ 12,00 p/m Abo: € 7,50 p/m Toestel: € 4,50 p/m
Sim only nodig?

2. Nokia 5.1 nokia 5.1

Hecht je veel waarde aan beveiligingsupdates? Dan moet je een robuuste Nokia 5.1 voor je schoolgaande kind halen. HMD Global, het bedrijf achter deze telefoon, voorziet vrijwel al haar smartphones van een maandelijkse update, wat redelijk uniek is. Het grote voordeel hiervan is dat je kind altijd met een up-to-date versie van Android rondloopt en zo als eerste van de nieuwe functies gebruik kan maken.

Bovendien draait de Nokia 5.1 op stock-Android, de meest kale en snelle versie van het besturingssysteem. Het 5,5 inch-scherm is bovendien lekker compact en zelfs geschikt voor de meest kleine handjes. De vingerafdrukscanner doet zijn werk en ook het geheugen is uitbreidbaar. Een nadeel van de Nokia 5.1 is de processor, die inmiddels niet meer de snelste is. Ook de 2970 mAh-accu is relatief klein, maar dankzij het compacte scherm blijft de accuduur prima.

Nokia 5.1
8,5
Welke Nokia 5.1 wil je?
Wij hebben momenteel geen Nokia 5.1 aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

3.. Motorola Moto G7 Play motorola moto g7 play

De Moto G7 Play is de meest betaalbare telefoon die Motorola dit jaar uitbrengt. Het toestel is met zijn 5,7 inch-scherm iets kleiner dan de Galaxy A10. Dit is misschien een nadeel, maar aan de andere kant is hij zo wel beter vast te houden. Bovendien heeft de Moto G7 Play een vingerafdrukscanner op de achterkant, waardoor het scherm binnen een fractie van een seconde is ontgrendeld.

Dankzij de 3000 mAh-accu houdt hij gemakkelijk een werkdag vol en uit de doos draait het toestel op Android 9.0 (Pie). Waarschijnlijk komt deze herfst Android 10.0 (Q) uit, de opvolger. Motorola is in de regel relatief laat met het bijwerken van haar smartphones, maar de update komt er sowieso. Ook beveiligingsupdates laten doorgaans even op zich wachten.

Motorola Moto G7 Play
8,0
Welke Motorola Moto G7 Play wil je?
Wij hebben momenteel geen Motorola Moto G7 Play aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Klaar voor het nieuwe schooljaar

Heb je een van bovenstaande smartphones gekocht en wil je in de gaten houden wat je kind allemaal uitspookt? Stel dan ouderlijk toezicht in op hun telefoon. Check ook onze Android-beveiligingsgids om onnodige risico’s uit te sluiten.

Meer artikelen uit onze Back to School-serie