Google Stadia vs Nintendo Switch en andere consoles: wat past bij jou?

Michel van 't Klaphek
26 november 2019, 20:19
6 min leestijd
Google Stadia vs Nintendo Switch en andere consoles: wat past bij jou?

Het is bijna Black Friday en dat betekent dat je kunt profiteren van hoge kortingen op consoles als de Nintendo Switch en Playstation 4. Of ga je toch voor het betaalbare Google Stadia-instappakket? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van de gamestreamingdienst op een rijtje en geven we een aankoopadvies.

Lees verder na de advertentie.

Black Friday: Nintendo Switch, een andere console of toch Google Stadia?

Google wil met Stadia de gamewereld opschudden. Niet langer hoef je een dure console of game-pc in huis te halen om kwaliteitsgames te spelen. Er kleven echter ook nadelen aan Google Stadia.

Voordelen van Google Stadia

We zien het glas echter liever halfvol en beginnen daarom met de voordelen van Google Stadia. Dit zijn de belangrijkste redenen om de streamingdienst wél in huis te halen.

1. Instapprijs

Een groot voordeel van Google Stadia is de prijs. Daar waar je voor een PlayStation 4 of Xbox One al snel honderden euro’s kwijt bent, heb je voor Googles streamingdienst enkel een Chromecast Ultra en Stadia-controller nodig.

Google Stadia

2. Overal gamen

Sterker nog, wanneer de dienst volgend jaar definitief uitrolt heb je zelfs helemaal geen aanvullende accessoires nodig. Vanaf dan kun je op ieder apparaat met een Chrome-browser in consolekwaliteit games spelen. Je kunt dan dus gamen op een laptop, tablet, telefoon of tv.

3. Gratis multiplayer

Consolespelers zijn gewend om te moeten betalen voor multiplayer-mogelijkheden. PS Plus en Xbox Live kosten tientallen euro’s per jaar, terwijl je bij Google Stadia kosteloos online met anderen kunt spelen. Wel is het zo dat je bij PS Plus extraatjes krijgt, zoals iedere maand gratis games.

4. Gemak

Een ander voordeel van Google Stadia is het gemak. Games schaf je online aan en installatietijden bestaan niet. Na aankoop kun je direct spelen. Ook heb je geen gedoe met verloren savegames, want je progressie wordt in de cloud opgeslagen, zodat je overal ter wereld verder kunt. Een volle harde schijf bestaat bij Google Stadia niet.

google stadia alternatieven

Nadelen van Google Stadia

Maar, Google Stadia heeft ook nadelen. Hieronder behandelen we de belangrijkste minpunten.

1. Opstartproblemen

Google Stadia werkt (nog) niet vlekkeloos. Niet alleen mist de streamingdienst bepaalde functies, ook hebben gebruikers last van opstartproblemen. Sommige Pro-leden halen bijvoorbeeld niet de beloofde 4K-resolutie of surround sound-geluidskwaliteit.

Ook interessant: Lancering Google Stadia verloopt niet zo vlot als gehoopt

2. Google Stadia is nog in bèta

Ook is het jammer dat Google Stadia nog niet het beloofde gemak biedt. Op dit moment heb je namelijk nog een instappakket nodig om te gamen. Deze bundel kost 129 euro. Volgend jaar pas verschijnt de gratis versie van Google Stadia. Hierbij heb je geen aanvullende accessoires nodig, maar kun je op ieder scherm spelen.

3. Goedkoop is duurkoop?

Een ander nadeel van Google Stadia is dat het een digitaal product is. Zodra je overstapt naar een andere dienst – of als Google er de stekker uit trekt – ben je dus je geld kwijt. Een tweedehands PlayStation, Switch of Xbox One levert een leuk zakcentje op: Google Stadia niet.

Bovendien kun je flink profiteren door de console nu aan te schaffen. Met Black Friday geven veel winkeliers hoge kortingen op onder meer de Nintendo Switch, PlayStation 4 (Pro) en Xbox One. Ook is Black Friday ideaal voor het kopen van PS4-games en Xbox-spellen. Deze kun je na aanschaf bovendien doorverkopen. Check hiervoor de deals onderaan dit artikel.

4. Afhankelijk van internet

Hierop voortbordurend is de werking van Google Stadia afhankelijk van jouw internetverbinding. Indien je even geen bereik hebt of als er een storing is bij de provider, kun je dus niet gamen. Ook moet nog blijken hoe stabiel de servers van Google zijn wanneer (mogelijk) miljoenen mensen Stadia tegelijk gaan gebruiken.

5. Beperkt aanbod

Verder valt ook het game-aanbod van Google Stadia tegen in vergelijk met de consoles. Bij uitkomst kun je slechts tientallen games spelen. Toegegeven, hier zitten toppers als Red Dead Redemption 2 en Destiny 2 bij, maar het aanbod aan spellen op de Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One is vele malen groter.

Lees ook: Overzicht: Alle games die je met Google Stadia kunt spelen

google stadia games red dead redemption 2

6. Maximale kwaliteit

Tot slot moet je bij Google Stadia betalen om games in maximale resolutie te kunnen spelen. Het grootste voordeel van een Pro-abonnement is de 4K-resolutie en surround sound-audiokwaliteit (5.1). Met een Nintendo Switch, PlayStation of Xbox One ligt de standaardkwaliteit van het spel hoger.

Onbeslist

Consoles, en gamen in het algemeen, roepen vaak heftige reacties op. Er zijn daarom enkele zaken waarover je geen objectief oordeel kunt geven als je Google Stadia gaat vergelijken. Niet iedereen is bijvoorbeeld fan van de DualShock-controller, terwijl anderen juist gruwelen van de Xbox-bediening.

Hetzelfde geldt voor het aanbod aan games. Zowel de Nintendo Switch, Playstation 4 als Xbox One hebben hun eigen kenmerkende exclusieve games. Ook is het natuurlijk van belang welk platform je vrienden hebben als je van plan bent om online te gaan spelen. Deze zaken laten we dus in het midden.

Google Stadia controller

Aankoopadvies: wat is het beste voor jou?

Google Stadia heeft z’n sterke kanten. Momenteel is vooral de lage instapprijs in combinatie met het gebruikersgemak een pluspunt. Wanneer je geen fanatieke gamer (meer) bent, maar wel af en toe zin hebt in een goede game, dan is Google Stadia qua instapprijs een stuk beter te behappen dan een traditionele console.

Neem hierbij wel een slag om de arm, want Stadia kun je het best zien als ‘werk in uitvoering’. Google heeft nog allerlei functies op de planning staan, zoals bijvoorbeeld Crowd Play. Hiermee kun je via een YouTube-video direct een multiplayergame instappen. Google Stadia wordt pas vooral interessant als volgend jaar de ‘gratis’ versie uitrolt, inclusief alle functies.

→ Lees verder: Startersgids: zo kun je gamen met Google Stadia

Black Friday: scoor de Nintendo Switch, PlayStation 4 of Xbox One met korting

Googles streamingdienst heeft dus een veelbelovende toekomst, maar voorlopig is het nog even afwachten. De meeste mensen zijn beter af met een traditionele console, zoals de Playstation 4 of Xbox One. Wanneer je de aanschaf goed timet, blijft de prijs bovendien binnen de perken. Een Nintendo Switch tijdens Black Friday kopen scheelt bijvoorbeeld al snel tientallen euro’s.

black friday nintendo switch

Verder zijn gameconsoles veel betrouwbaarder, is het aanbod aan spellen groter (maar let op de exclusives) en behouden de apparaten hun waarde. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de techniek van Google Stadia op korte termijn de audio- en videokwaliteit van krachtpatsers als Playstation en Xbox voorbijstreeft.

Wil je volop profiteren van Black Friday? Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor de aanschaf van een Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One verzameld. Klik op de link om de actuele prijs te checken.

Black Friday Nintendo Switch-deals

Bestel Nintendo Switch (2019-model, blauw/rood) bij Bol.com 
Bestel Nintendo Switch (2019-model, grijs) bij Coolblue

Black Friday Nintendo Switch Lite-deals

Bestel Nintendo Switch Lite (grijs) bij Bol.com
Bestel Nintendo Switch Lite (geel) bij Coolblue

Black Friday PlayStation 4 Slim-deals

Bestel PlayStation 4 Slim (zwart) met 2 DualShock-controllers bij Coolblue
Bestel de PlayStation 4 bij Albert Heijn
Bestel PlayStation 4 Slim (zwart) bij MediaMarkt

Black Friday PlayStation 4 Pro-deals

Bestel PlayStation 4 Pro (1TB) met 2 DualShock-controllers bij Coolblue
Bestel PlayStation 4 Pro (1TB) bij MediaMarkt

Black Friday Xbox One S-deals

Bestel Xbox One S (1TB) met 2 controllers bij Bol.com
Bestel Xbox One S (1TB) met 2 controllers bij MediaMarkt
Bestel Xbox One S (All Digital) met controller bij Intertoys

Black Friday Xbox One X-deals

Bestel Xbox One X (1TB) bij Bol.com
Bestel Xbox One X (1TB) met Forza Horizon 4 bij Coolblue

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu