Gamingsmartphone Huawei Mate 20 X toch in Nederland te koop
Dennis de Vries

De gigantische Huawei Mate 20 X is plotseling in Nederland verschenen. Webwinkel Belsimpel biedt het gamingtoestel aan voor 969 euro.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Huawei Mate 20 X toch naar Nederland

De Huawei Mate 20 X is een grote variant van de toch al stevige Huawei Mate 20. Het toestel werd in oktober vorig jaar gepresenteerd, samen met de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro, maar zou aanvankelijk niet in Nederland te koop zijn. Daar is nu verandering in gekomen, nu de Nederlandse webshop Belsimpel de smartphone in het assortiment heeft opgenomen.

Huawei Mate 20 X in Nederland te koop

De X-variant is vooral bedoeld om mee te gamen. Daarom heeft het toestel een gigantisch scherm. Het oled-display meet 7,2 inch en heeft een resolutie van 2244 bij 1080 pixels. Speciale game-accessoires, zoals een controller die aan het toestel is vast te klikken, zijn los verkrijgbaar. De specificaties zijn, zoals je van een gamingtelefoon mag verwachten, ook niet kinderachtig.

→ Lees het overzicht: de populairste gaming smartphones van dit moment

Krachtigere hardware, mindere accu

Zo draait het toestel op de krachtige Kirin 980-chip. Sinds de lancering heeft Huawei het werkgeheugen nog wat opgeschroefd. Tijdens de presentatie vorig jaar was dat 6GB, het toestel dat nu te koop is heeft 8GB RAM. Ook het opslaggeheugen is gegroeid. Oorspronkelijk was dat 128GB, nu is het 256GB.

Opmerkelijk genoeg is de accu wel wat gekrompen sinds het toestel uit China naar Europa is gekomen. Toen het toestel vorig jaar werd gepresenteerd, had hij nog een 5000 mAh-accu. Geen overbodige luxe, gezien het grote scherm en de krachtige processor. Toch heeft het toestel dat nu te koop is een kleinere batterij met een capaciteit van 4200 mAh.

5G en Android Q

De Huawei Mate 20 X is het eerste 5G-toestel van de Chinese fabrikant. Ook de variant die in Nederland te koop is, heeft een 5G-modem. Helaas zul je daar in Nederland echter nog weinig aan hebben.

Huawei Mate 20 X officieel

De Mate 20 X draait op Android 9.0 (Pie) met daar overheen de eigen software van Huawei. De fabrikant heeft wel beloofd dat dit toestel als één van de eersten een update krijgt naar het nieuwe Android 10.0 (Q).

Prijs Huawei Mate 20 X

Tijdens de lancering van de Huawei Mate 20 X werd gesproken over een adviesprijs van 899 euro. De versie die nu te koop is, is iets duurder: het toestel kost 969 euro. Mogelijk is die prijsstijging het gevolg van het toevoegen van extra geheugen. Vorige maand ging de Huawei Mate 20 X ook al in enkele andere Europese landen in de verkoop.

Lees meer over Huawei

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.