Nothing kwam onlangs met twee nieuwe setjes draadloze oordopjes en wij vroegen vier lezers om ze grondig te testen. Hoe ze dat is bevallen, lees je in deze gebruikersreview.
Nothing Ear en Ear (a) getest door vier lezers
Vorige maand zochten we vier Android Planet-lezers die de twee gloednieuwe Nothing-oordopjes wilden testen. Willekeurig wezen we per product twee personen aan: een Android-gebruiker en een Apple-gebruiker. Zo konden we goed testen of de Nothing-oordopjes daadwerkelijk met iedere smartphone optimaal werkt.
Hieronder lees je de ongezouten mening van Tim, Youri, Jackeline en Vinh. Ze namen de Nothing Ear of Ear (a) een week lang mee in hun dagelijkse leven en schreven alles op waar ze enthousiast of wat minder blij van werden.
Inhoudsopgave Nothing testpanel-review
Unieke en comfortabele Nothing Ear in een compacte case
Youri en Tim zijn gekozen om de duurdere Nothing Ear-oordopjes te proberen. Beiden merken op dat de oortjes een uniek design hebben. Youri vindt de transparante behuizing een futuristisch tintje hebben en ook Tim is fan.
Fijn vinden de twee ook dat de oplaadcase compact is. Daardoor is ‘ie eenvoudig in de broekzak mee te nemen. De gebruikte materialen voelen solide en premium aan, aldus Youri. Toch vindt Tim dat het scharnier van het doosje wat zwak en daardoor goedkoop aanvoelt.
Verder is ook het comfort van de oordopjes een belangrijk punt om te bespreken. Daar zijn beide lezers het unaniem over eens: na het verwisselen naar de juiste oortipjes blijven ze perfect zitten zonder te irriteren. Tim kon ze tijdens het studeren met gemak zes uur lang dragen zonder last van zijn oren te krijgen. Ook Youri vindt ze ideaal voor lange luistersessies of actieve bezigheden, want ze vallen niet uit.
Koppelen met Android en iOS verloopt soepel
Koppelen met je smartphone doe je door de Nothing X-app te downloaden. Doe je ze in je oren, dan herkent de app de oortjes direct, geeft Tim aan. Volgens Youri worden de installatiestappen duidelijk beschreven in de Nothing X-app en na een korte software-update kun je direct luisteren. Wil je meerdere apparaten koppelen, dan gaat dat eenvoudig, zo geeft Youri aan. Het automatisch overschakelen werkt volgens hem naadloos.
Hier heeft Tim wel iets om op aan te merken, want hij vond het niet altijd perfect werken. Soms laat hij op het ene apparaat geen geluid door, terwijl op het andere verbonden apparaat geen geluid wordt afgespeeld. Het duurt bovendien een kleine vijf seconden voor de audio switcht, maar dat vond hij niet heel storend.
Via de app pas je makkelijk instellingen aan, zodat klanken aansluiten bij het genre waar je graag naar luistert. Youri stelde de equalizer eenvoudig in en Tim maakte dankbaar gebruik van de vooringestelde geluidsprofielen. Hij vond dat de app verrassend veel mogelijkheden biedt tot personalisatie. Tim geeft nog wel aan dat hij het jammer vindt dat het volume van de alerts niet in te stellen is, want de geluidjes zijn storend luid.
Uitstekende geluidskwaliteit en altijd goed verstaanbaar
Ook over de geluidskwaliteit waren de heren eensgezind: die is op alle vlakken uitstekend. Youri heeft de Nothing Ear-oortjes vooral gebruikt om muziek te luisteren (pop, rock en techno) en vond alle tonen helder klinken. Tim luistert naar veel verschillende genres, van indie rock tot drum and bass, en is het hier mee eens: “de oortjes klinken heel helder en rijk van geluid”. Ook de podcasts die Tim luisterde klonken goed: “Stemmen klinken zuiver en natuurlijk”.
De bass vervormt volgens Youri niet op het moment dat je het volume een tandje hoger zet. Tim laat hierover weten dat de bass verrassend goed is, zonder overheersend te zijn. Tim voegt nog toe dat het volume zeker luid genoeg kan. Hij heeft ze nooit harder dan een derde van het maximale volume hoeven zetten. Toch geeft hij aan dat bij een lager volume de muziek wat oppervlakkig kan klinken. Daardoor verliest het geluid een deel van de rijkheid.
Verder is de Ear ook uitgebreid getest tijdens het bellen. Tim vindt de microfoon in de oortjes een groot pluspunt. Gesprekspartners vonden hem altijd zuiver klinken en goed verstaanbaar, zowel in stille als luidruchtige omgevingen. Wind gaf ook niet al te veel storing.

Bediening is intuïtief
De bediening van de oortjes werkt enkel met knijpbewegingen. Een voordeel hiervan, zegt Tim, is dat je nooit per ongeluk een nummer overslaat als je de dopjes aanraakt. Toch is de bediening het begin even wennen, aldus Youri. Na een aantal keren heb je het echter door, stemt ook Tim in.
Handig is dat je bij het klikken of ingedrukt houden een geluidje hoort. Zo weet je direct dat de bediening ‘pakt’, zegt Youri. En dat reageert lekker snel, vindt Tim. “De Nothing Ears snappen snel dat je iets wil veranderen”. Vervelend vindt hij het wel jammer dat je alleen kunt schakelen tussen noise cancellation en transparantie. Wil je de ‘gewone’ modus gebruiken, dan zul je dat via de app moeten aanpassen.
Noise cancelling en transparantie werken effectief
Tijdens een fietstochtje merkte Youri dat de Nothing Ear-oordopjes achtergrondgeluiden goed wegfiltert. De wind komt nog wel door, maar minimaal. Verder doet de ruisonderdrukking volgens hem goed zijn werk en worden de meeste achtergrondgeluiden volledig weggefilterd. Ook in een druk stadscentrum voelt het alsof je in alle rust rondloopt. Hij gebruikt graag de ‘Adaptive noise cancelling’-functie, waarbij de oortjes zelf de mate van ruisonderdrukking bepalen, en dat werkte goed.
Schakel je over naar transparantie, dan laten de draadloze oordopjes juist geluid door. Dat gaat met een simpele druk op de knop. Gesprekken voeren gaat prima, al klinkt het wel een stuk zachter volgens de testers. Tim geeft aan dat hij wat minder positief is over deze modus, omdat hij zich nog steeds afgesloten voelde. Ben je zelf aan het woord, dan klink je gedempt zegt hij. Daardoor is je spreekvolume lastig te bepalen.
Accuduur is ideaal voor lang gebruik
Beide testers zijn onder de indruk van de lange accuduur van de Nothing Ear. Tim had hiervoor de Nothing Ear (1), waarvan hij de batterij teleurstellend vond. Gelukkig is hij over deze oortjes wél te spreken. Met ANC ingeschakeld luisterde hij zo’n zes uur voor de oortjes leeg waren. Bij Youri zat de accu nog voor vijftig procent vol na twee middagen gebruik.
Nothing claimt dat je na tien minuten opladen weer tien uur luistert, maar dat klinkt volgens Tim mooier dan het daadwerkelijk is. Het klopt, maar de oortjes moeten tussendoor wel in de case. Voor hem was ook het draadloos opladen een belangrijk pluspunt.
Complete Nothing Ear (a) voor vriendelijker prijsje
Jackeline en Vinh hebben de Nothing Ear (a) uitgebreid aan de tand gevoelt. Jackeline vindt de case solide voelen, maar Vinh is kritischer: “het openen van de case voelt wat onhandig en dat valt tegen”. Over de oortjes zelf zijn ze het wel eens. Ze zeggen de vormgeving strak en minimalistisch. Hoewel je ze voor een lagere prijs in huis haalt dan de Nothing Ear, voelen ze alsnog premium aan.
Over het draagcomfort zijn ze het ook eens. De draadloze oordopjes zitten volgens Jackeline prettig, ook na een aantal uur. Ze had wel wat problemen met het rechteroortje, dat steeds uit haar oor viel.
App geeft veel mogelijkheden
Net als de testers van de Nothing Ear, zijn Jackeline en Vinh te spreken over de vele mogelijkheden van de X-app. Het instellen verliep direct soepel en ook de Nothing Ear (a) vereiste allereerst een software-update. Die vond Vinh, die een iPhone gebruikt, langer duren dan verwacht.
Daarna was het navigeren door het installatieproces eenvoudig. Koppelen aan de tablet vond Jackeline eenvoudig gaan, maar ze kreeg het niet voor elkaar om de oortjes met haar oudere laptop te koppelen.



Jackeline laat weten dat ze ook handig vindt dat in de app de meest gestelde vragen al beantwoord worden in de FAQ. Dat is wel alleen in het Engels beschikbaar. Kom je er daarna alsnog niet uit, dan is er ondersteuning via de app.
Bass voel je in je tenen
Vooral de bass vonden de twee testers er bovenuit springen. “Die voel je in je tenen”, zegt Vinh daarover. Jackeline gebruikte de oordopjes in veel verschillende omstandigheden, waaronder tijdens het klussen. Iedereen kon haar vrijwel altijd goed verstaan en muziek klonk best helder en rijk in geluid.
Vinh hoorde in vergelijking met zijn AirPods Pro (eerste generatie) een vermindering in kwaliteit, maar in het algemeen noemde hij de kwaliteit ruim voldoende. De microfoonprestaties vond hij wel met kop en schouders boven de oordopjes van Apple uitsteken. Gesprekspartners merkten in eerste instantie niet dat hij oordopjes in had.
De ruisonderdrukking is volgens hen degelijk en werkt goed om in een drukke omgeving achtergrondgeluid te weren. Vinh vindt wel het geluidje dat je hoort tijdens het schakelen van ruisonderdrukking naar transparantie wat apart en lastig om aan te wennen. Daar tussen de twee modi zit overigens duidelijk verschil, aldus Jackeline. Ze vindt het prettig dat je ze niet steeds uit je oren hoeft te halen om een gesprek te voeren, vooral met vieze handen.

Erg aanraakgevoelige bediening en uitstekende accuduur
Over de bediening zijn de twee het eens: die is flink gevoelig voor aanraking. Jackeline merkte dat de oortjes vaak direct stopten met muziek afspelen op het moment dat ze ze terug in haar oren deed. En het daarna weer aanzetten verliep ook niet altijd even soepel: drukte ze per ongeluk te lang, dan ging de muziek aan en meteen weer uit. Daardoor gebruikte ze liever de bediening via haar telefoon dan op de oordopjes zelf.
De oordopjes stoppen direct met afspelen als ze uit je oren gaan en daar heeft Vinh nog een opmerking over. Dat werkt volgens hem niet altijd even vlekkeloos en was soms wat vreemd.
Hebben we het over de accuduur, dan zijn Jackeline en Vinh enthousiast en ook opladen gaat snel. Of de oortjes ook tien uur afspeeltijd halen, weet Jackeline niet zeker. Na vijf uur luisteren had ze nog twintig procent batterij over, terwijl ze zou verwachten dat ze dan nog op veertig of vijftig procent zouden zitten. In totaal haalde Vinh – met gebruik van de case – 26 uur.
Conclusie (en dit viel nog meer op)
Over zowel de Nothing Ear als Ear (a) zijn de panelleden dus enthousiast. Jackeline is goedkope oortjes gewend, maar zegt nu zeker overtuigd te zijn van de waarde van wat duurdere draadloze oordopjes. Ze zou de Ear (a) absoluut nog eens kopen, mochten ze ooit kapot gaan. Ook Vinh zegt de Ear (a) het geld waard te vinden voor wat je krijgt. Je haalt de Nothing Ear (a) in huis voor 99 euro.
De twee testers van de duurdere Ear vinden het een perfecte mix tussen prijs en kwaliteit, krachtige noise cancelling en excellente microfoonkwaliteit, al was de transparency volgens hen hoogstens oké. Tim restte nog wel de vraag of de Ear (a) niet de betere optie was. Hij ging vooral voor het draadloze opladen voor de Nothing Ear, maar kan je zonder dan zijn de Ear en Ear (a) op papier zeer gelijkend. De Nothing Ear hebben een adviesprijs van 149 euro.
Dit is een advertorial: een gesponsord artikel dat door een adverteerder is aangedragen. De inhoud van de advertorial staat los van de Android Planet-redactie en redactionele artikelen op de website. Advertorials zijn herkenbaar aan de titel ‘(ADV)’, de banner in de afbeelding en/of de aanduiding “gesponsord door” en het logo van de sponsor. Meer weten over advertorials en andere commerciële uitingen op Android Planet? Bekijk dan ons redactiestatuut.