Samsung Galaxy S25 of toch iPhone 16: 5 belangrijkste verschillen op een rij (ADV)

3 februari 2025, 14:00
4 min leestijd
Samsung Galaxy S25 of toch iPhone 16: 5 belangrijkste verschillen op een rij (ADV)

Gesponsord door:

Odido

De twee grootste merken van dit moment zijn Samsung en Apple. Is het tijd voor een nieuwe smartphone, dan twijfel je misschien tussen de twee. Maar voor welke van de high-end telefoons moet je nou gaan? Wij zetten de vijf belangrijkste verschillen tussen de gloednieuwe Samsung Galaxy S25 en iPhone 16 op een rij.

Samsung Galaxy S25 vs iPhone 16

Samsung presenteerde onlangs gloednieuwe high-end smartphones: de Galaxy S25-serie. Deze bestaat uit de instapper, de Galaxy S25, de grotere Galaxy S25 Plus en de Galaxy S25 Ultra. Afgelopen september presenteerde Apple ook nieuwe iPhones.

Wat betreft grootte en design lijken de instapmodellen aardig op elkaar. Dus voor welke telefoon ga je dan, de Samsung Galaxy S25 of de iPhone 16? We zetten de vijf belangrijkste verschillen op een rij om je een handje te helpen bij die keuze.

1. Android of iOS

Het grootste verschil ligt voor de hand: de software. De Samsung Galaxy S25 draait op Android, terwijl de iPhone 16 gebruik maakt van Apple’s eigen iOS. Welke keuze beter is, hangt hier geheel af van je eigen voorkeur. Welke software ben je gewend om te gebruiken?

samsung galaxy s25

Houd hier ook rekening met de andere apparaten die je gebruikt. Heb jij een MacBook of een iPad, dan is het handig om voor de iPhone te kiezen. Bestanden overzetten of overschakelen van apparaat is zo heel eenvoudig. Hetzelfde geldt als je voornamelijk gebruik maakt van een Windows-laptop en een Android-tablet hebt.

Gebruik jij een smartwatch? Let dan op de compatibiliteit. Apple Watches verbinden namelijk niet met een Android-telefoon. Andersom is hetzelfde het geval: een Samsung Galaxy Watch werkt ook niet met een iPhone. Check dit dus goed voor je aankoop.

2. Hardware

Voor de Galaxy S25 heeft Samsung gekozen voor de Snapdragon 8 Elite-processor. Dat is de krachtigste chip voor Android-toestellen van dit moment. Daarmee zullen haperingen vrijwel niet voorkomen. Hij wordt bijgestaan door 12GB werkgeheugen.

Apple maakt altijd al zijn eigen chips. Voor de iPhone 16 is dat de A18. Ook deze is ontzettend krachtig en vlot, al is het niet het topmodel. Wat snelheid betreft zal je weinig verschil tussen de S25 en iPhone 16 merken.

Het ontgrendelen van de iPhone 16 werkt verder met Face ID, terwijl het toestel van Samsung – naast gezichtsontgrendeling – ook een vingerafdrukscanner heeft. Daardoor ontgrendel je jouw telefoon dus in veel meer verschillende situaties snel. Daarnaast is de Galaxy S25 uitgerust met een always on-display, terwijl de iPhone 16 dat nog moet missen.

3. Camera

Voor velen is het één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone: de camera. Ga je voor de iPhone 16, dan heb je een hoofdcamera van 48 megapixel en een 12 megapixel-groothoeklens tot je beschikking. Dit komt redelijk overeen met de Galaxy S25: die heeft een primaire lens van 50 megapixel en een 12 megapixel-groothoeklens.

Hier heeft Samsung een kleine voorsprong: met de Galaxy S25 heb je de beschikking over een extra camera. Met deze telelens zoom je tot drie keer optisch in zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast is de kleurafstelling verschillend.

Zo houdt Samsung vaak van wat hoger contrast en kiest Apple voor realistischere kleuren. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen smaak. Bovendien heeft de iPhone 16 een speciale knop om de Camera-app te openen, en gebruik je dezelfde knop om in te zoomen en als sluiterknop.

4. Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie is op steeds meer plekken te vinden, zo ook bij smartphones. Zowel de Samsung Galaxy S25 als de iPhone 16 zit bomvol toffe AI-functies. Bij Samsung heet dit Galaxy AI. Hiermee pas je jouw kiekjes aan tot ze perfect zijn en krijg je hulp bij het schrijven van teksten. Met Apple Intelligence krijg je ook toegang tot dit soort functies, helaas zijn deze op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland.

Nieuw met introductie van de Galaxy S25 is de Now Brief, waarbij je gepersonaliseerde meldingen krijgt. Zo weet je ’s ochtends wat je afspraken die dag zijn en of je een paraplu mee moet nemen. Bovendien laat je de S25 met één (spraak)opdracht meerdere taken uitvoeren in verschillende apps dankzij cross app action.

5. Tijdelijk tot 719 euro voordeel op Samsung Galaxy S25

Om lanceringen te vieren zijn er vaak toffe acties. Dat is voor de Galaxy S25-serie niet anders en daarom haal je de gloednieuwe smartphone tijdelijk in huis bij Odido met tot wel 468 euro voordeel. Het meeste voordeel behaal je door te kiezen voor de Galaxy S25 512GB en een Unlimited Start-abonnement. Op het toestel ontvang je namelijk 383 euro korting en betaal je 696 euro. Ook is je abonnement tijdelijk 2,50 euro goedkoper.

Ga je liever voor de iPhone 16? Dan betaal je bij de provider minstens 828 euro. Heb je thuis internet van Odido op je adres? Je profiteert van nog meer voordeel! Denk bijvoorbeeld aan tot 7,50 euro korting op je abonnement en meer.

Dit is een advertorial: een gesponsord artikel dat door een adverteerder is aangedragen. De inhoud van de advertorial staat los van de Android Planet-redactie en redactionele artikelen op de website. Advertorials zijn herkenbaar aan de titel ‘(ADV)’, de banner in de afbeelding en/of de aanduiding “gesponsord door” en het logo van de sponsor. Meer weten over advertorials en andere commerciële uitingen op Android Planet? Bekijk dan ons redactiestatuut.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu