Doro is een fabrikant van smartphones voor senioren. Een interessante niche waar het bedrijf bescheiden succes mee boekt. Dat komt ook door de beperkte concurrentie. Doro verkoopt smartphones met Android en voorziet de software van duidelijke iconen, gebruiksvriendelijke apps en extra functies die de telefoon meer laten lijken op een reguliere telefoon. Zo zit er een speciale oplader in de doos die doet denken aan de oplader van een huistelefoon. De toestellen zelf zijn robuust ontworpen, hebben grote knoppen en een sos-knop om bij nood snel bekenden te alarmeren. Lees verder
De software op Doro-smartphones is Android, de software die ook toestellen van Samsung, OnePlus en andere merken staat. Doro past de software aan door speciale opties voor slechtzienden en slechthorenden toe te voegen. Denk aan optioneel grotere letters en iconen en een duidelijke voorleesstem. De menu’s zijn ook qua taal vereenvoudigd ten opzichte van de standaard Android-versie.
Handig voor gebruikers die nog niet eerder een smartphone hebben en dus niet weten wat de features inhouden. Ook prettig is dat de software geschikt is voor bediening op afstand. Zo kun je als (klein)kind eenvoudig meekijken op de smartphone van je vader, moeder, opa of oma en dingen laten zien.
De smartphones van Doro zijn gericht op een oudere doelgroep. Senioren die nog nooit een smartphone gebruikt hebben en de gemiddelde smartphone (waarschijnlijk) te moeilijk vinden, maar wel gebruik willen maken van apps als WhatsApp, Google en e-mail. De Doro-toestellen spelen hierop in met een speciaal ontwerp, aangepaste software en handige accessoires.
Een Doro-telefoon heeft bijvoorbeeld een plastic ontwerp dat veel grip biedt, met achterop een noodknop om snel geselecteerde contactpersonen te waarschuwen bij nood. Een Doro-toestel heeft ook een krachtige luidspreker, die flink hard kan. Handig als je niet al te goed meer hoort.
Opladen via dockingstation
Doro levert bij zijn smartphones bovendien een oplader die qua werking doet denken aan het oplaadstation van een huistelefoon. Je plaatst je toestel als het ware in het dockingstation en kan hem daarin laten staan totdat je hem wil gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk om de Doro-telefoon via de usb-poort met een reguliere usb-kabel op te laden.
Goed om te weten is dat de specificaties van Doro-smartphones eenvoudig zijn. Ze vallen niet op met een krachtige processor, het mooiste scherm of de nieuwste features. De toestellen focussen zich op ‘gewoon prima’ hardware voor ouderen.
Als je een seniorensmartphone zoekt, is Doro één van de voor de hand liggende keuzes. De andere zijn Fysiq en Emporia. Deze concurrenten hanteren een vergelijkbare strategie. Op zoek naar zo’n specifiek toestel? Dan loont het zeker om de software en de toestellen van deze merken te vergelijken om te kijken welke smartphone het beste bij jou past.