Heb je al internet van KPN? Profiteer dan van extra veel voordeel!
Fairphone is een Nederlandse smartphonefabrikant die zich focust op het maken van een zo duurzaam mogelijk toestel. Dat uit zich op allerlei punten, te beginnen met de herkomst van de benodigde grondstoffen. Die worden zoveel mogelijk duurzaam gewonnen met een fatsoenlijk salaris voor de arbeiders en fabrieksmedewerkers. Een Fairphone-smartphone is bovendien zelf te repareren, van het scherm tot de camera’s. Je kan de accu eenvoudig verwisselen. Fairphone belooft tot slot vijf jaar software-updates voor zijn telefoons. In de praktijk lukt dat aardig. Omdat duurzaam produceren meer geld kost, is een Fairphone duurder dan een concurrerende, minder duurzame telefoon. Lees verder
De smartphones van fabrikant Fairphone zijn makkelijk op één hand te tellen, maar voor de updates heb je bijna twee handen nodig. Het merk biedt namelijk vijf jaar ondersteuning en is daarmee een van de langste op het gebied van Androidsmartphones. De software is schoon, bevat geen extra en onnodige software en ook dat vinden veel mensen erg fijn. Wel is het zo dat je voor die lange ondersteuning ook een prijs neerlegt. Hoewel je jarenlange updates krijgt is de uitrol ervan erg traag. Draaien smartphones van andere merken als op de nieuwste Androidversie, dan loopt een Fairphone nog makkelijk een versie achter.
Fairphone is een vreemde eend in de bijt van smartphonemakers. Het is geen merk dat zoveel mogelijk winst wil maken, veel verschillende toestellen verkoopt en vaag is over de herkomst van de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de smartphone. Fairphone is ontstaan als een initiatief om aan te tonen dat een duurzame smartphone prima te maken én winstgevend te verkopen is. Inmiddels is het een volwaardig – maar nog steeds zeer klein – smartphonemerk, ontstaan in Amsterdam en nog steeds daar gevestigd.
Het bedrijf brengt eens in een paar jaar een nieuwe smartphone uit, dat is het. Het doel is dat klanten zo lang mogelijk met hun toestel doen, het liefst vier of vijf jaar. Om die reden stelt de fabrikant jarenlang vervangende onderdelen beschikbaar en zijn Fairphones eenvoudig te repareren. Onder meer het scherm, de accu en de camera’s kun je zelf vervangen.
Jarenlange updates
Fairphone belooft vijf jaar software-updates voor zijn smartphones. Dat lukt in de praktijk, al loopt het merk wel erg achter op de concurrentie. Met een Fairphone-smartphone loop je vaak één Android-versie achter op andere smartphonemerken.
Fairphone-telefoons zijn gemaakt van zoveel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen, dus met respect voor het milieu en de arbeiders. Die krijgen een – voor lokale begrippen – goed salaris en maken normale werkdagen. Fairphone zegt er via partners op toe te zien dat er geen kinderarbeid plaatsvindt en publiceert elk jaar een rapport waarin het uitgebreid ingaat op de gebruikte grondstoffen, werklocaties en meer relevante onderwerpen. Fabrieksarbeiders in China die Fairphones in elkaar zetten, krijgen ook meer betaald en werken volgens betere voorwaarden dan gebruikelijk in de telecomindustrie.
Respect voor mens en milieu
Omdat het produceren van een smartphone met respect voor milieu en mens meer geld kost, zijn Fairphone-telefoons een stuk duurder dan toestellen met vergelijkbare specificaties. Reken op een meerprijs van zo’n tweehonderd euro. Jij als geïnteresseerde kan dan bepalen of je die meerprijs wel of niet wil betalen.
Zo ja, dan heb je de meest duurzaam ontwikkelde smartphone in handen die je zelf makkelijk kan repareren en vijf jaar updates krijgt. Zo niet, dan kun je kiezen voor vergelijkbaar geprijsde toestellen met betere specificaties maar een minder duurzame focus. De softwareondersteuning is ook korter: merken als Nokia en OnePlus bieden drie jaar updates, Samsung spant met vier jaar de kroon. Smartphones van dit soort merken kun je bovendien niet zelf repareren. Fairphone spreekt dan ook een bepaald publiek aan en is een interessante nichespeler in een smartphonemarkt waarin veel hetzelfde is.