Dit moet je weten over de Honor 20 Pro
De Honor 20 Pro is een high-end smartphone van een merk dat je wellicht niet kent. Honor is echter een submerk van Huawei, dat in Nederland een stuk bekender is. De Honor 20 Pro lijkt dan ook sterk op de Huawei P30 Pro. Groot pluspunt is dat Honor zijn toestellen veel goedkoper aanbiedt. Met de Honor 20 Pro koop je voor een scherpe prijs een krachtig toestel met indrukkende camera’s.
Vier camera’s met interessante functies
Het meest interessante aspect van de Honor 20 Pro zijn de vier camera’s achterop de smartphone. De lenzen hebben allemaal een eigen functie. De primaire camera is een 48 megapixel exemplaar dat standaard fotografeert in 12 megapixel. Middels een zogeheten quad-bayer-techniek maakt de camera zo betere foto’s dan een normale 12 megapixel camera. Onder de hoofdcamera zit een 16 megapixel groothoekcamera die een wijder deel van de omgeving vastlegt. Handig als je een groot gebouw of een groepsfoto wilt fotograferen.
De derde camera is een 8 megapixel telefotolens die het beeld dichterbij haalt. De camera belooft drie keer optische zoom, vijf keer hybride zoom en maximaal dertig keer digitale zoom. Dit alles is identiek aan de zoomcamera van de Huawei P30. Niet de Pro, die kan nog meer zoomen. Met de drie keer optische zoom van de Honor 20 Pro kan je zoomen zonder kwaliteitsverlies. Tenslotte is er nog een 2 megapixel macro camera aanwezig. Die gebruik je als je van heel dichtbij objecten als bloemen of eten fotografeert. Honor zegt dat de lens geschikt is voor een afstand van 4 centimeter tot het voorwerp.

Scherm met gaatje
Het scherm van de Honor 20 Pro meet 6,1 inch en is daarom moeilijk met één hand te bedienen. Het lcd-display oogt scherp door de full-hd-resolutie en heeft minimale randen. Er is zelfs geen ruimte voor de selfiecamera. Die zit daarom in het scherm, in een speciaal cameragaatje. Steeds meer smartphones gebruiken deze oplossing. De selfiecamera van de Honor 20 Pro heeft een resolutie van liefst 32 megapixels. Dit moet resulteren in scherpe kiekjes en videogesprekken.
De Honor 20 Pro is gemaakt van glas en heeft een vingerafdrukscanner op de rechterzijkant. Het toestel kan niet draadloos worden opgeladen en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt.
Hardware: het beste voor minder
De Honor 20 Pro valt niet alleen op met zijn bijzondere camera’s. De andere specificaties van het toestel zijn ook vermeldenswaardig. Onder de motorkap draait een Kirin 980-chipset, een processor die ook gebruikt wordt in de duurdere Huawei P30 en P30 Pro. De Kirin 980 is een snelle en krachtige processor waar je alle apps en games probleemloos mee kunt draaien. Het werkgeheugen is met 8GB bovendien erg groot en opnieuw vergelijkbaar met dat van veel duurdere smartphones.
Apps, foto’s en andere media sla je op op het interne toestelgeheugen. Met 256GB kan je heel wat bestanden kwijt. Houd er wel rekening mee dat de Honor 20 Pro geen micro-sd-kaartje slikt en je het geheugen dus niet kunt uitbreiden.

De accu van het toestel meet 4000 mAh en dat is vergelijkbaar met andere 6,26 inch smartphones. Naar verwachting gaat de accu dan ook probleemloos een lange dag mee. Het opladen gaat met een snelheid van 22,5 Watt. Honor levert zo’n SuperCharge-oplader mee. Die moet de accu binnen een half uur van 0 naar 50 procent laden.
Dankzij de 3750 mAh accu gaat de Honor-telefoon gemakkelijk een dag mee. Als hij leeg is laadt de 22,5 Watt oplader de accu snel op. In een half uur springt de accuteller van 0 naar 50 procent. De oplader is identiek aan die van de Huawei P30, een toestel dat honderden euro’s meer kost.
Lees verder na de advertentie.
MagicUI-software met plussen en minnen
De Honor 20 Pro draaide bij zijn release op Android 9.0 (Pie) met de MagicUI 2.1-schil van Honor. De softwareschil wordt overgenomen van Huawei en is daarom praktisch hetzelfde als Huawei’s EMUI. MagicUI heeft heel wat functies die je niet vindt in stock-Android, waardoor je het toestel meer naar eigen wens kunt aanpassen. Daarnaast is de software geoptimaliseerd voor de batterij, wat de accuduur ten goede komt.
Daar staat tegenover dat de softwareschil wel erg veel afwijkt van stock-Android. Zowel visueel als qua functies is MagicUI heel anders dan de software op een toestel van bijvoorbeeld Motorola of Nokia. De accubesparende functies van Honors software hebben bovendien een nadelige invloed op de achtergrondprocessen van de 20 Pro. Zo moet je een aantal instellingen uitzetten om alle notificaties en app-synchronisaties te ontvangen. Tenslotte voegt de MagicUI-software veel apps toe van Huawei en commerciële partijen. Dat is jammer op een dure smartphone.
Een ander aandachtspunt is Honors updatebeleid, want dat hoort niet bij de betere. De fabrikant garandeert één grote update voor de 20 Pro, maar vertelt niets over de versies erna. Het is ook niet duidelijk hoe vaak en hoe lang de smartphone beveiligingsupdates krijgt. Dit terwijl veel andere merken twee Android-updates en twee of drie jaar regelmatige beveiligingsupdates beloven. Huawei hoort hier ook bij.
Honor 20 Pro verkrijgbaarheid
De Honor 20 Pro werd in mei 2019 aangekondigd en uitgebracht in Nederland. Het toestel is in meerdere kleuren te koop en heeft een adviesprijs van 599 euro. Hiermee is hij veel goedkoper dan de vergelijkbare Huawei P30 Pro, die uitkwam voor 999 euro. De Honor 20, met minder goede specificaties, kreeg een adviesprijs van 499 euro mee.
Deze smartphone koop je als… je op zoek bent naar een uitstekend toestel met indrukwekkende camera’s en een relatief lage prijs.