Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Huawei Mate 30 Pro

Scherm
6.6 inch
Camera
40 megapixel

Dit moet je weten over de Huawei Mate 30 Pro

De Huawei Mate 30 Pro is Huawei’s topsmartphone voor eind 2019 en begin 2020. Het toestel heeft vier uitstekende camera’s achterop, een groot scherm en een accu die erg snel oplaadt. De smartphone draaide bij zijn release op Android 10 zonder Google-apps. Dit als gevolg van een handelsverbod, waardoor Huawei geen Google-apps op zijn telefoons mag installeren. Lees hier alles over de Mate 30 Pro, de duurdere versie van de Mate 30.

De Mate 30 Pro in vogelvlucht

Ben je benieuwd naar de belangrijkste kenmerken van de Mate 30 Pro? Hieronder zetten we de specificaties op een rij.

  • 6,53 inch-oled-scherm met resolutie van 2400 bij 1176 pixels
  • Vier camera’s achterop (40 + 8 + 40 en speciale 3D-sensor)
  • 32 megapixel-selfiecamera
  • Kan super slowmotion-video’s met 7680 fps maken
  • Kirin 990-processor, 8GB RAM en 128/256GB opslag
  • 4500 mAh accu, 40 Watt-snelladen en ook supersnel draadloos opladen
  • Kirin 990-processor
  • Open source-versie van Android 10 met EMUI 10-interface

Huawei Mate 30 Pro

Ontwerp: groots en vernieuwend

De Mate 30 Pro is een peperdure smartphone en heeft dan ook een luxe en vernieuwend ontwerp. Het toestel is van glas gemaakt, komt in vier kleuren en heeft een glimmende afwerking. Achterop zit een grote ronde cameramodule met vier lenzen, waarover later meer. Naast de camera’s zit een grote flitser.

Het scherm is met 6,53-inch fors en leent zich daarom goed voor het bekijken van foto’s, video’s en het spelen van games. De telefoon met één hand bedienen is echter moeilijk tot onmogelijk. Het display heeft een scherpe resolutie en produceert dankzij het oled-paneel fraai beeld. Opvallend zijn de verticale schermranden: die lopen deels door over de zijkanten waardoor het toestel een futuristische look krijgt. De Mate 20 Pro en Samsung Galaxy Note 10 Plus hebben ook zulke schermranden.

Opvallend is dat er geen fysieke volumeknoppen op de behuizing aanwezig zijn. In plaats daarvan gebruik je veegbewegingen over de zijkant van het scherm. Dankzij de IP68-certificatie is de Mate 30 Pro stof- en waterdicht. Helaas ontbreekt een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, maar een infraroodsensor is wel aanwezig. De optische vingerafdrukscanner zit achter het scherm en ontgrendelt de telefoon als je je vinger op de juiste plek op het scherm legt.

3D-gezichtsbeveiliging

Bovenin het scherm zit een notch met allerlei sensoren en camera’s. Naast een normale 32 megapixel-selfiecamera gaat het om diverse dieptesensoren die 3D-gezichtsbeveiliging mogelijk maken. De techniek is vergelijkbaar met Apple’s FaceID op nieuwere iPhones. Huawei voorzag de Mate 20 Pro uit 2018 van Face ID 1.0 en heeft de techniek met de Mate 30 Pro naar een nieuw niveau getild. De gezichtsbeveiliging zou vooral sneller en nauwkeuriger zijn.

Vier camera’s met allerlei functies

Op de achterkant van de Mate 30 Pro zit een viervoudige cameramodule. De primaire lens heeft een resolutie van 40 megapixel maar fotografeert standaard in 10 megapixel. Hierbij wordt via de quad-bayer-techniek de beeldinformatie van vier pixels gecombineerd tot één pixel, wat de fotokwaliteit ten goede moet komen.

De tweede lens is een 40 megapixel-groothoeklens die een breder blikveld heeft en zo foto’s maakt waar meer op past. Een 8-megapixel telelens biedt drie keer optische zoom. Dat is minder dan de P30 Pro van begin 2019, die vijf keer optisch kan zoomen. Met optische zoom haal je het beeld dichterbij zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

Tot slot heeft de Mate 30 Pro ook een Time-of-Flight-sensor (ToF) om diepte te meten. Dit moet betere portretfoto’s opleveren. De TOF-sensor kan ook gebruikt worden voor augmented reality-toepassingen, zoals stickers die live op je hoofd bewegen. Verder is de nachtmodus van Huawei weer aanwezig en die zorgt ervoor dat je ook bij mindere lichtomstandigheden heldere en scherpe foto’s maakt.

Beste hardware van het moment

Zoals je van een nieuwe, dure smartphone gewend bent, heeft de Mate 30 Pro de beste hardware van dit moment. Het toestel draait op Huawei’s nieuwste Kirin 990-chip, een octacore-processor die uitermate geschikt is voor multitasking en gaming. Met 8GB werkgeheugen wissel je bovendien snel tussen recent gebruikte apps.

Het opslaggeheugen is minimaal 128GB groot, wat betekent dat je heel wat apps en andere media kan opslaan. Bovendien kun je de opslagruimte uitbreiden met een nano-sd-geheugenkaartje. Let op: dit is wat anders dan een micro-sd-kaartje, wat momenteel de standaard is bij Android-smartphones.

De Mate 30 Pro is voorzien van een grote 4500 mAh accu en moet daarom zonder zorgen een lange dag meegaan. De batterij opladen kan op twee manieren. Bekabeld via usb-c laadt de accu met 40W, wat erg rap is. Na een uur is de accu dan ook bijna vol. De Mate 20 Pro en P30 Pro hebben ook een 40W-lader.

Je kan de smartphone ook draadloos opladen. Dat gaat met maximaal 27W, sneller dan gebruikelijk. De Samsung Galaxy Note 10 kan bijvoorbeeld draadloos laden met 15W, terwijl iPhones nog langzamer draadloos opladen.

Android zonder Google-apps

Bij zijn release draaide de Huawei Mate 30 Pro op Android 10, de nieuwste versie. Over Android ligt EMUI 10, Huawei’s eigen softwareschil die visueel afwijkt van stock-Android. Je krijgt ook meer features en er zijn een aantal apps vooraf geïnstalleerd. EMUI is ontwikkeld om de accuduur van je smartphone te verlengen, maar dat heeft ook een negatieve kant. Achtergrondprocessen van apps worden regelmatig ongevraagd afgesloten. Dit heeft gevolgen voor fitnessapps, een vpn-verbinding en apps die op de achtergrond navigeren of synchroniseren.

Een groter probleem is dat de Mate 30 Pro verschijnt zonder Google-apps. Huawei mag vanwege een Amerikaans handelsverbod niet samenwerken met Google en dus ook geen Google-apps op zijn toestellen installeren. De smartphone komt dus zonder Play Store, Gmail, Maps en andere Google-diensten. In plaats daarvan kun je apps installeren via AppGallery, Huawei’s alternatief voor de Play Store. Deze is een stuk beperkter qua aanbod, en daarom kan het nog weleens lastig worden om kwalitatief goede apps te vinden.

Het is ook de vraag hoe vaak en hoe snel Huawei de Mate 30 Pro kan updaten. Beveiligingsupdates worden door Google beschikbaar gesteld en omdat Huawei een open Android-versie gebruikt, krijgt het de updates pas weken tot maanden later. Dit betekent dat de Mate 30 Pro later wordt bijgewerkt dan smartphones van andere fabrikanten.

huawei mate 30 pro

Voor updates naar nieuwe Android-versies geldt hetzelfde. Nieuwe Android-versies worden gemaakt door Google en daarna uitgegeven aan telefoonmerken. Op dit moment mag Google de software niet aan Huawei verstrekken, en kan Huawei dus geen Android-upgrades doorvoeren. De fabrikant kan zijn eigen EMUI-schil wel updaten met nieuwe features.

Huawei Mate 30 Pro kopen

Tijdens de presentatie heeft Huawei gezegd dat de Mate 30 Pro in Nederland later in 2019 uitkomt voor een adviesprijs van 1099 euro. Het toestel verschijnt dan in de kleuren paars, zwart, groen en zilver.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Laatste berichten

Chinese fabrikanten werken aan alternatief voor Google Play Store

Chinese fabrikanten werken aan alternatief voor Google Play Store

Nieuws Vier grote Chinese smartphonefabrikanten slaan de handen ineen om een eigen app-winkel te maken voor Android. Huawei, Xiaomi, Vivo en Oppo willen zo meer weerstand bieden aan Google.
Huawei Mate 30 Pro komt volgende maand naar Nederland

Huawei Mate 30 Pro komt volgende maand naar Nederland

Nieuws De Huawei Mate 30 Pro komt in februari naar Nederland, nadat de smartphone maanden geleden werd aangekondigd. Dit is zojuist bekendmaakt door Huawei, dat nog geen informatie vrijgeeft over de adviesprijs.
Huawei Mate 30 Pro komt deze maand uit in België zonder Google-diensten

Huawei Mate 30 Pro komt deze maand uit in België zonder Google-diensten

Nieuws Huawei laat weten de Mate 30 Pro nog deze maand te koop is in België. Dat is in een beperkte oplage en zonder apps en diensten van Google. Op de vraag wanneer het toestel naar ons land komt, heeft Huawei Nederland nog niet gereageerd.
Huawei Mate 30 Pro komt op 9 december uit in Spanje, Nederland volgt mogelijk snel

Huawei Mate 30 Pro komt op 9 december uit in Spanje, Nederland volgt mogelijk snel

Nieuws De Huawei Mate 30 Pro is vanaf 9 december beschikbaar in Spanje. De Chinese fabrikant kijkt of het vlaggenschip zonder Google-apps en -diensten goed verkoopt. Indien dat het geval is, dan komt de Mate 30 Pro op korte termijn wellicht ook naar Nederland.
‘Huawei kan Android blijven updaten door verlenging vrijstelling VS’

‘Huawei kan Android blijven updaten door verlenging vrijstelling VS’

Nieuws Huawei-smartphones kunnen nog een halfjaar lang Android-updates ontvangen. Door het handelsverbod tussen de VS en China dreigde hier een eind aan te komen, maar volgens bronnen wordt de tijdelijke vrijstelling voor Huawei verlengd.
Sim only keuzehulp

Download onze app

Download onze app