Dit moet je weten over de Huawei Mate 30
De Huawei Mate 30 is een high-end smartphone van het Chinese Huawei, en is een stuk goedkoper dan de Mate 30 Pro. Het toestel heeft een groot scherm, krachtige hardware en kwam uit zonder Google-apps. Het is nog niet bekend of de Mate 30 in Nederland verschijnt.
De Mate 30 in vogelvlucht
De hardware van de Mate 30 is indrukwekkend en goed genoeg om een paar jaar met de telefoon vooruit te kunnen. Qua specificaties lijkt hij op de Mate 30 Pro, met hier en daar wat beperkingen.
Lees verder na de advertentie.
- 6,62 inch-oled-scherm met resolutie van 2340 bij 1080 pixels
- Driedubbele camera achterop (40 + 8 + 16 megapixel)
- 24 megapixel-selfiecamera
- Kirin 990-chip, 6/8GB RAM en 128GB opslag
- Open source-versie van Android 10 met EMUI 10-interface
- 4200 mAh-accu
Mate 30 scherm
Het scherm van de Mate 30 meet 6,63-inch en dat is best groot. Je kan de smartphone daarom moeilijk tot niet met één hand bedienen. Voordeel van het grote schermoppervlak is echter dat je er fijn films en foto’s op kan bekijken. Games komen ook goed tot hun recht en typen gaat makkelijker met twee handen.
Het display oogt scherp door de full-hd-resolutie en heeft platte zijkanten. Dit in tegenstelling tot de Mate 30 Pro, waarop de schermranden schuin doorlopen in de zijkanten. Onder het display zit een optische vingerafdrukscanner die het toestel ontgrendelt als je je vinger op de scanner legt. Bovenin het scherm zit een notch voor de dubbele selfiecamera.

De behuizing van de Mate 30 is van glas. Achterop zit een driedubbele camera (waarover zo meteen meer). Op de onderkant vind je een usb-c-aansluiting. De smartphone heeft geen 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting.
Krachtige hardware
De Huawei Mate 30 draait op een Kirin 990-chip. Deze heeft acht kernen (octacore) en is door Huawei zelf ontwikkeld. Qua prestaties is hij vergelijkbaar met de Snapdragon 855- en Exynos 9825-chips die in concurrerende toestellen zitten. De Kirin 990 is erg snel en speelt alle zware games moeiteloos af.
Met minimaal 6GB werkgeheugen houdt de Mate 30 heel wat recent gebruikte apps actief, waardoor je snel kan schakelen. Het opslaggeheugen meet minstens 128GB. Je kan dus veel media op het toestel opslaan, en bovendien extra geheugen toevoegen via een nano-sd-kaartje. Let op: dit is geen micro-sd-kaartje.
De accu van de Mate 30 heeft een capaciteit van 4200 mAh en dat is groot genoeg voor één tot anderhalve dag gebruik. Je laadt de accu op via de usb-c-aansluiting. Dit gaat met 22,5W en dat is lekker snel. Je kan de accu niet draadloos opladen.
Driedubbele camera met zoomlens
Op de achterkant van de Mate 30 zitten drie cameralenzen, dat is er eentje minder dan bij de Mate 30 Pro. De primaire camera gebruikt een 40 megapixel-sensor om de beeldinformatie van vier pixels samen te persen tot één betere 10 megapixel foto. Dit staat bekend als de quad bayer-techniek.
Met de 16 megapixel-groothoeklens vang je een groter deel van de omgeving. Dat is handig als je een groot gebouw wil vastleggen of van dichtbij een groepsfoto maakt. De derde camera is een 8 megapixel-telelens die drie keer optische zoom biedt. Hiermee haal je het beeld dichterbij zonder in te boeten op de fotokwaliteit. De 3x-zoomlens is ook aanwezig op de Huawei P30, die begin 2019 uitkwam.
Android, maar geen Google-apps
Bij zijn release draait de Huawei Mate 30 op Android 10, de nieuwste versie. Hieroverheen ligt EMUI 10, Huawei’s eigen softwareschil die visueel afwijkt van stock-Android. Je krijgt ook meer features en er zijn een aantal apps vooraf geĂŻnstalleerd. EMUI is ontwikkeld om de accuduur van je smartphone te verlengen, maar dat heeft ook een negatieve kant. Achtergrondprocessen van apps worden regelmatig ongevraagd afgesloten. Dit heeft gevolgen voor fitnessapps, een vpn-verbinding en apps die op de achtergrond navigeren of synchroniseren.
Een groter probleem is dat de Mate 30 verschijnt zonder Google-apps. Huawei mag vanwege een Amerikaans handelsverbod niet samenwerken met Google en dus ook geen apps van dit bedrijf op zijn toestellen installeren. De smartphone komt dus zonder Play Store, Gmail, Maps en andere Google-diensten. Die moet je via een omweg van Huawei zelf installeren.
Het is ook de vraag hoe vaak en hoe snel Huawei de Mate 30 kan updaten. Beveiligingsupdates worden door Google beschikbaar gesteld en omdat Huawei een open Android-versie gebruikt, krijgt het de updates pas weken tot maanden later. Dit betekent dat de Mate 30 later wordt bijgewerkt dan smartphones van andere fabrikanten.

Voor updates naar nieuwe Android-versies geldt hetzelfde. Nieuwe Android-versies worden gemaakt door Google en daarna uitgegeven aan telefoonmerken. Op dit moment mag Google de software niet aan Huawei verstrekken, en kan Huawei dus geen Android-upgrades doorvoeren. De fabrikant kan zijn eigen EMUI-schil wel updaten met nieuwe features.
Huawei Mate 30 kopen
Het is nog niet duidelijk of de Huawei Mate 30 in Nederland verschijnt. De duurdere Mate 30 Pro komt wel in ons land uit. Wel is duidelijk dat de Mate 30 straks een adviesprijs van 799 euro krijgt. Het toestel verschijnt in vier kleuren: zilver, groen, zwart en paars.