Huawei Mate 40

Alles op een rij over de Huawei Mate 40 Pro

De Mate 40 is een premium smartphone en een betaalbaardere versie van de Mate 40 Pro. Het toestel heeft drie camera’s, een krachtige snellader en komt zonder Google-certificering. Dat is een belangrijk aandachtspunt. Op deze pagina lees je alles over de Huawei Mate 40, een toestel dat niet (officieel) in Nederland te verkrijgen is.

Huawei Mate 40 specificaties onder elkaar

De Mate 40 heeft een stevig prijskaartje en zet daar high-end specificaties tegenover. Het toestel is op sommige punten identiek aan de duurdere Mate 40 Pro en verschilt op andere vlakken. Dit zijn de belangrijkste specificaties.

  • 6,5 inch-amoled-scherm met full-hd-resolutie
  • Kirin 9000E-processor met 8GB RAM en 128GB opslag
  • 4200 mAh-accu die snel oplaadt, wat ook draadloos kan
  • 50 + 16 + 8 MP-camera, 13 megapixel-frontcam
  • Draait op Android 10 zonder Google-certificering
Huawei Mate 40

Krachtige processor

De Mate 40-serie gebruikt Huawei’s nieuwste 5 nanometer-processor, uit de Kirin 9000-serie. Deze processor is sneller en energiezuiniger dan vorige processors en dus een grote vooruitgang. De Mate 40 profiteert hier minder dan van de Pro-versie omdat hij een Kirin 9000E-chip heeft. Die is wat langzamer. Goed om te weten: de smartphone is nog steeds erg snel, ondersteunt 5G en heeft veel werk- en opslaggeheugen.

Het werkgeheugen meet 8GB (evenveel als in de Mate 40 Pro) en het opslaggeheugen is 128GB groot. Je kan dus veel apps, games en media opslaan.

Fraai scherm

Het scherm van de Huawei Mate 40 meet 6,5 inch en is dus niet tot nauwelijks met één hand te bedienen. Door de full-hd-resolutie oogt het beeld scherp, al gebruikt de Mate 40 Pro een nog scherpere qhd-resolutie. Het oled-paneel levert fraaie kleuren en door de verversingssnelheid van 90Hz loopt het beeld soepeler dan op een 60Hz-scherm. Er zijn in deze prijsklasse ook genoeg smartphones met een nog mooier 120Hz-scherm.

De schermranden lopen ver door over de zijkanten, wat Huawei een waterval-display noemt. In tegenstelling tot de Pro-versie heeft de Mate 40 één selfiecamera, die in een gaatje in het scherm zit. Een 3D-sensor voor veilige gezichtsbeveiliging ontbreekt.

Huawei Mate 40

Driedubbele camera van Leica

Op de Huawei Mate 40 zijn drie camera’s geplaatst. Die zitten in een ring op de achterkant en worden bijgestaan door een flitser. De primaire camera gebruikt een sensor van 50 megapixels en perst die pixels samen voor betere beelden. Extra wijde beelden schiet je met de 16 megapixel groothoeklens. Inzoomen is mogelijk via de 8 megapixel telelens.

De cameramodule van de Mate 40 is minder geavanceerd dan de Mate 40 Pro, die betere plaatjes maakt in het donker en verder kan zoomen. De groothoeklens daarvan is ook geavanceerder. Huawei en Leica hebben de camera’s van de Mate 40-serie samen ontwikkeld. Dit moet de foto- en videokwaliteit ten goede komen.

Snelladen, ook draadloos

De accu van de Mate 40 Pro heeft een capaciteit van 4200 mAh, wat niet bijzonder klein of groot is. Het moet genoeg zijn voor een lange dag gebruik. Opladen gaat via de usb-c-aansluiting en kan met Huawei’s snellader met 40 Watt. Dat is even snel als de Huawei P40 Pro en langzamer dan de Mate 40 Pro (66 Watt). Draadloos opladen is ook mogelijk, wat ook kan met maximaal 40 Watt.

Huawei Mate 40

Android 10 zonder Google-ondersteuning

De Mate 40 draait op het oudere Android 10 met de EMUI 11-schil van Huawei. Deze eigen schil is flink aangepast qua uiterlijk. Er zijn ook eigen apps voorgeïnstalleerd, waar je een deel van kunt verwijderen. Het grootste aandachtspunt is dat het toestel geen Google-certificering heeft. Huawei mag sinds mei 2019 geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven, waaronder Google. Google Mobile Services (GMS) zijn niet aan boord, waardoor je geen Google-apps kunt gebruiken. De Play Store ontbreekt en veel apps van populaire ontwikkelaars werken hierdoor niet (goed) op de Mate 40.

Huawei levert een eigen alternatief mee: HMS. Apps en games kun je dus niet downloaden uit de appwinkel van Google, maar doe je via Huawei’s eigen alternatief. In de AppGallery van de fabrikant haal je al je apps, games en widgets. Een aardig idee, maar op dit moment mist de appwinkel nog veel populaire programma’s.

Huawei wilt niet concreet zeggen hoe het updatebeleid van de Mate 40 eruitziet. Wanneer en of we dus Android 11 gaan zien is nog onbekend. Een minpunt ten opzichte van Android-smartphones met een Google-certificering, waarbij je vooraf weet hoelang en hoeveel updates je kunt verwachten.

Huawei Mate 40: prijs en release

De Huawei Mate 40 is op 22 oktober 2020 aangekondigd. Het toestel kost zo’n 900 euro maar is (officieel) niet in Nederland te koop. De duurdere Mate 40 Pro is hier wel verkrijgbaar voor de adviesprijs van 1199 euro.

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Huawei Mate 40

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu