Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Huawei Mate X

Scherm
8 inch
Camera
40 megapixel

Huawei Mate X: Alles wat je moet weten

De Mate X is Huawei’s eerste opvouwbare smartphone met 5G. Naast razendsnel internetten kun je dit toestel zowel als smartphone en als tablet gebruiken. Bovendien schiet hij fraaie kiekjes dankzij de driedubbele camera. Al deze pracht en praal kost wel wat. De Huawei Mate X heeft namelijk een adviesprijs van 2299 euro.

Pluspunten Huawei Mate X

  • Uniek opvouwbaar scherm
  • Zowel een smartphone als tablet
  • 5G voor razendsnel internet (maar niet in Nederland)
  • Driedubbele camera

Minpunten Huawei Mate X

  • Ontzettend fors prijskaartje
  • Niet in Nederland verkrijgbaar

Uniek: opvouwbaar scherm

De Huawei Mate X is ‘s werelds eerste opvouwbare smartphone met 5G. Je kunt het toestel zo als smartphone gebruiken, maar ook als tablet. Het grotere scherm leent zich uitstekend om meerdere apps naast elkaar te draaien of video’s te kijken.

Op de ‘voorkant’ van de Mate X zit een 6,6 inch-paneel (2480 x 1148 pixels), terwijl het achterste scherm 6,38 inch meet, met een resolutie van 2480 bij 892 pixels. Wanneer je overschakelt naar de tabletmodus heb je een 8 inch-oled-scherm tot je beschikking (2480 x 2200 pixels).

Het toestel kan opvouwen dankzij de scharnier aan de zijkant. Jammer genoeg blijf je de gleuf tussen de schermen onder bepaalde kijkhoeken wel zien. Ook heb je tijdens het kijken van films in de tabletmodus last van flinke balken aan de boven- en onderkant van het scherm.

Scherm klapt naar buiten en driedubbele camera

Een verschil met de Galaxy Fold van Samsung is dat het scherm van de Mate X aan de buitenkant zit als je hem inklapt. Hierdoor loop je meer risico op krassen. De vingerafdrukscanner zit in de powerknop aan de zijkant en de camera’s zijn in de ‘ergonomische rand’ op de achterkant verwerkt.

Huawei Mate X scharnier

De Huawei Mate is in dichtgeklapte stand 11 millimeter dik, zo’n drie millimeter meer dan het gros van de high-end smartphones. Wanneer je het toestel openvouwt, en dus het tabletscherm gebruikt, zijn beide schermhelften 5,5 millimeter dik. Dit is een stuk dunner dan de Galaxy Fold.

De Huawei Mate X heeft in totaal drie camera’s die allemaal op de ‘achterkant’ zitten (met het 6,38 inch-scherm). Aan de ene kant is dit vervelend omdat je dus altijd naar dit scherm moet gaan om een foto te maken, maar aan de andere kant is de kwaliteit hierdoor wel goed, omdat je een driedubbele camera tot je beschikking hebt.

5G, maar niet in Nederland

Een ander uniek kenmerk aan de Huawei Mate X is 5G. De krachtpatser haalt snelheden tot wel 4.6GBps. Dit is ongeveer tien keer zo rap als de maximale 4G-snelheid. Jammer genoeg hebben wij Nederlanders daar voorlopig niet zoveel aan. Het eerste 5G-netwerk verschijnt naar verwachting pas eind 2020. Wel heeft de Mate X dualsim, waardoor je optimaal bereikbaar bent.

Huawei Mate X apps

De eerste opvouwbare Huawei heeft een accu van 4500 mAh. Aangezien schermen over het algemeen de grootste energieverslinders van een smartphone zijn, moet het toestel wel snel opladen. Gelukkig heeft Huawei daaraan gedacht, en levert het een krachtige 55 watt-oplader mee. Hierdoor zit de Mate X binnen een halfuur voor 85 procent vol.

Het toestel beschikt verder over specificaties sterk vergelijkbaar met de Huawei Mate 20 Pro. Zo heeft de Mate X dezelfde krachtige Kirin 980-chipset, aangevuld met een ruime 8GB werkgeheugen. Er zijn vier camera’s aanwezig aan de ‘achterzijde’: een primaire van 40 megapixel, aangevuld met een groothoeklens van 16 megapixel en een telefotolens van 8 megapixel. De laatste is een time-of-flight-sensor.

Release en adviesprijs

Hoewel we weten dat de Huawei Mate X halverwege 2019 uitkomt, is het nog onduidelijk of de Mate X ook in Nederland verschijnt. Wanneer je het toestel toch in huis wil halen moet je overigens wel je portemonnee trekken. De Mate X heeft een adviesprijs van maar liefst 2299 euro. Dit is enkele honderden euro’s duurder dan de Galaxy Fold.

Je koopt de Huawei Mate als… je als eerste met een opvouwbare smartphone wilt rondlopen en niet op het prijskaartje let.

Huawei Mate X video

Bekijk alle Huawei Mate X video's

Laatste berichten

Huawei stelt release opvouwbare Mate X opnieuw uit, werkt al aan opvolger

Huawei stelt release opvouwbare Mate X opnieuw uit, werkt al aan opvolger

Nieuws Huawei stelde de release van de Mate X eerder dit jaar uit naar september, maar ook dat gaat de Chinese fabrikant niet halen. De verkoop is opnieuw uitgesteld en waarschijnlijk verschijnt de opvouwbare smartphone niet eerder dan in november.
Huawei stelt verkoop opvouwbare Mate X uit na Galaxy Fold-debacle

Huawei stelt verkoop opvouwbare Mate X uit na Galaxy Fold-debacle

Nieuws De lancering van de Huawei Mate X is door de fabrikant met enkele maanden uitgesteld. Na de problemen met de Samsung Galaxy Fold besluit de Chinese fabrikant hun opvouwbare smartphone pas in september te gaan verkopen.
Wacht nog maar even: vanaf 2021 zijn opvouwbare smartphones pas steviger

Wacht nog maar even: vanaf 2021 zijn opvouwbare smartphones pas steviger

Nieuws Corning, de maker van Gorilla Glass, werkt aan een nieuw beschermlaagje voor opvouwbare smartphones. Daarmee zijn die kwetsbare toestellen iets beter beschermd. De techniek laat echter nog even op zich wachten.
Video: opvouwbare Huawei Mate X onder de loep

Video: opvouwbare Huawei Mate X onder de loep

Video's 5G en opvouwbare smartphones zijn dé trends van 2019. Huawei heeft besloten die twee te combineren in de Mate X, een héél opvallend toestel. Wij mochten er in Barcelona alvast naar kijken.
Huawei Mate X onthuld: eerste opvouwbare smartphone met 5G

Huawei Mate X onthuld: eerste opvouwbare smartphone met 5G

Nieuws Ook Huawei brengt later dit jaar een opvouwbare Android-smartphone uit. De zojuist gepresenteerde Mate X is het eerste opvouwbare toestel met 5G-ondersteuning. Later dit jaar verschijnt de telefoon voor 2299 euro.
Sim only keuzehulp

Download onze app

Download onze app