Huawei Mate Xs: Alles wat je moet weten
De Huawei Mate Xs is de tweede smartphone van het bedrijf met vouwbaar scherm. Het toestel bevat een uitklapbaar display van 8 inch, vier camera’s en ondersteuning voor 5G. Huawei levert de Mate Xs met Android 10, maar zonder Google-diensten. In plaats daarvan biedt Huawei een eigen pakket van services en de eigen AppGallery-appwinkel. Het toestel is vanaf 14 april beperkt beschikbaar in Nederland voor de adviesprijs van 2499 euro.
Scherm te gebruiken in verschillende standen
De Mate Xs is de opvolger van de Huawei Mate X van vorig jaar, maar lijkt erop als twee druppels water. Wat direct opvalt is het scherm aan de buitenkant van het toestel, dat te gebruiken is in verschillende standen. Zo kun je het apparaat gebruiken als smartphone, maar ook als tablet.
In gevouwen stand is het display aan de voorkant 6,6 inch groot, net zoals veel reguliere smartphones. Daarmee kun je gewoonweg alles doen wat je van een smartphone gewend bent. WhatsAppen, mailen, browsen, een filmpje kijken of het spelen van een game, is geen probleem.
Als je het scherm openvouwt werk je met een scherm met een diagonaal van 8 inch. Huawei kiest voor een amoled-scherm met een resolutie van 2480 bij 2200 pixels, waardoor alles er goed uitziet. Tot slot is er ook nog een scherm van 6,4 inch te vinden op de achterkant, als het toestel dichtgevouwen is. De werking daarvan is echter beperkt tot het gebruik als viewfinder tijdens het maken van een foto.
Het scharnier van de Mate Xs is flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en een stuk steviger. Dat merk je duidelijk, want er is wat kracht nodig om het scherm te sluiten of juist openen. Al met al zien we dus hetzelfde design, maar met verschillende interne verbeteringen.
Display bevindt zich aan de buitenkant
Een van de grote verschillen met de Galaxy Fold van Samsung is de toepassing van het scherm. Huawei heeft gekozen om deze aan de buitenkant van het toestel te plaatsen. Daardoor is het altijd wat extra opletten voor krassen en beschadigingen. Maar Huawei heeft ook dat aangepakt met de Mate Xs en ook is er een extra screenprotector op het toestel voorgeïnstalleerd.
Het apparaat bevat een verdikking, waarin verschillende hardware is geplaatst. Daarin vindt je onder andere de vierdubbele camera en flitser, maar ook de usb c-poort. Ook de fysieke vingerafdrukscanner en volumeknoppen zijn in deze verdikking verwerkt.
De Mate Xs is dichtgeklapt 11 millimeter dik, terwijl de schermhelften 5,5 millimeter dik zijn per stuk. Foto’s maak je met de vier camera’s op de achterkant, waarbij de hoofdcamera een resolutie heeft van 40 megapixel. Dat is fijn, want daar maak je dus ook de extra scherpe selfies mee. Ook is er een groothoekcamera aanwezig, evenals een camera om wat mee te zoomen. Tot slot is er nog de Time of Flight-sensor, die diepte-informatie vastlegt voor de beste portetfoto’s.
5G-ondersteuning, dus klaar voor de toekomst
Ook is er 5G-ondersteuning aanwezig dankzij de Kirin 990-chip van Huawei zelf. In Nederland kun je daar nu nog geen gebruik van maken, maar dat moet voor het eind van 2020 wel anders zijn. Ook is er plaats voor twee simkaarten, waardoor je bereikbaar bent op twee verschillende telefoonnummers.
De accu heeft een totale capaciteit van 4500 mAh en is opgedeeld in twee batterijen. Opladen gaat sneller dan veel andere smartphones. Dankzij de SuperCharge-techniek van Huawei zelf laadt de accu op met maximaal 55 Watt. In de praktijk is een half uurtje aan de lader goed voor een accupercentage van 85 procent.
Ook met de andere hardware is het prima in orde. Onder de motorkap ligt de Kirin 990-chip, er is 8GB werkgeheugen aanwezig en 512GB interne opslag. Dat laatste is ook nog eens uit te breiden met een speciaal geheugenkaartje.
Komt zonder Google-diensten
Huawei mag door een handelsverbod geen gebruik meer maken van diensten van Google. Daardoor is onder andere de Play Store niet standaard aanwezig. Wel levert Huawei de eigen AppGallery mee. In de praktijk betekent dat, dat het toestel uit de doos heel anders werkt dan je gewend bent van je huidige smartphone met Android. Wel kun je aan de slag met het installeren van losse installatiebestanden, maar dat is niet voor iedereen weggelegd en vereist wat kennis van zaken.
Conclusie Huawei Mate Xs review
De Mate Xs is een prachtig apparaat, dat dus vooral opvalt door zijn design. Het geheel voelt wat plastic-achtig aan, maar dat is logisch door het opvouwbare display. Dat scherm ziet er prachtig uit, werkt goed in zowel gesloten als open stand en de grootte van het buitenste scherm is erg fijn als het toestel dichtgevouwen is.
Qua hardware heb je niks te klagen, de veelzijdige camera set-up is in veel situaties prima, de accuduur is goed en het opladen gaat razendsnel. Het toestel zal echter geen hoge verkoopcijfers halen en dat heeft twee duidelijke redenen.
De Xs heeft een adviesprijs van 2499 euro; zelfs een stukje hoger dan de prijs van de Mate X van vorig jaar. Wat een nog grotere rol speelt, is de afwezigheid van Google-apps en -diensten. Daardoor is het toestel een stuk minder fijn in gebruik dan veel andere Android-smartphones.
Huawei is bezig met de ontwikkeling van een eigen pakket van diensten, app-winkel en ecosysteem. Op dit moment heeft het bedrijf echter nog een lange weg te gaan en is de software standaard te beperkt voor een fijne ervaring. Je kunt zelf aan de slag met het installeren van apps via allerlei bronnen, maar dat is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Daarom kun je de Huawei Mate Xs vooralsnog beter links laten liggen.
Lees hier de gehele review van de Huawei Mate Xs
Release en adviesprijs
De Huawei Mate Xs is vanaf 14 april beschikbaar voor de adviesprijs van 2499 euro. Daarmee is de prijs een stuk hoger dan zijn voorganger die 2299 euro moest opbrengen.
Je koopt de Huawei Mate Xs als… je op zoek bent naar een uniek apparaat en kennis van zaken hebt om zelf aan de slag te gaan om het toestel helemaal eigen te maken