Dit moet je weten over de Huawei P10
De Huawei P10 is een fraaie smartphone met een aluminium design. Achterop zit een dubbele camera. De beelden van de twee Leica-lenzen worden gecombineerd voor scherpe, contrastrijke foto’s. Tevens kun je de grote accu van de P10 snel opladen, en zorgt de slimme hardware ervoor dat je apps altijd snel in beeld verschijnen. Zoals we van Huawei gewend zijn is ook de prijs-kwaliteitsverhouding goed in orde, want de P10 heeft een lagere adviesprijs dan de concurrentie, maar biedt net zoveel kracht.
Camera: dubbele lenzen van Leica
Achterop de Huawei P10 zitten twee camera’s. Er is een primaire 12 megapixel-camera, die in kleuren schiet, en een secundaire 20 megapixel-lens die monochrome beelden maakt. Bij het fotograferen worden de beelden van die twee camera’s gecombineerd voor scherpere foto’s. Ook resulteert het in warmere, kleurrijke beelden dan andere camera’s.
De camera’s achterop hebben lenzen van Leica, Duitse cameramakers met jarenlange expertise. Die claimen dat foto’s in situaties met weinig licht nog scherp en helder zijn dankzij hun technologie. Ook optische beeldstabilisatie is aanwezig. Dat beperkt trillingen tijdens het filmen, waardoor je ook als je filmt tijdens het fietsen of hardlopen geen wazige beelden hebt.

Selfiecamera met beautyfilter
Voorop vind je een 8 megapixel-camera voor selfies. Die heeft een extra brede kijkhoek, waardoor je makkelijk meerdere mensen op de foto zet. Maak je een familieselfie of wil je ook wat meer van het landschap laten zien, dan kan dat met de P10. Word je ‘s ochtends wakker met een duffe kop en wil je toch nog wat selfies schieten, dan heeft de P10 ook een beautyfilter. Die poetst puistjes, verdwaalde haren en andere oneffenheden uit je portretfoto.
Je kunt er echter ook voor kiezen om slechts één van de twee lenzen in te zetten. Zo maak je de meest prachtige zwart-wit-foto’s die er zeer kunstzinnig uitzien. De fotografische genieën van Leica hebben allerlei unieke algoritmes toegevoegd die zorgen dat je foto’s niet zomaar kleurloos zijn, maar barsten van de intensiteit. Stijlvolle kiekjes schieten was nog nooit zo makkelijk.

Hardware: slimme chipset leert van jou
In de eerste weken dat je een smartphone gebruikt voelt alles razendsnel. Tijdens deze eerste periode ben je ongetwijfeld tevreden met de kracht van je nieuwe toestel. Apps starten snel op, switchen tussen applicaties gaat vlot: alles is in orde. Na verloop van tijd merk je echter dat de accu sneller leeg is, en dat apps soms flink haperen. Dan is je smartphone opeens stukken trager.
Gelukkig gaat Huawei daar slimmer mee om. Aan de binnenkant zit namelijk een zelflerende Kirin 960-chip. Die leert van hoe jij je smartphone gebruikt. Als je vooral in de ochtend actief bent op je smartphone, wordt de processorkracht dan opgevoerd zodat alles vlot loopt. ‘s Nachts tijdens het slapen wordt de kracht juist beperkt. Dat is niet alleen goed voor je accu, maar zorgt er ook voor dat de hardware minder snel verslijt.
Verder is de basis goed in orde. De P10 heeft 64GB opslagruimte, meer dan genoeg voor al je apps, foto’s, muziek en films. De opslagruimte kan tevens uitgebreid worden met een geheugenkaart. Voorop zit een vingerafdrukscanner onder het scherm, waarmee je snel en gemakkelijk ontgrendelt.
Grote accu laadt snel op met SuperCharge
De accucapaciteit van de P10 bedraagt 3200 mAh. Dat is iets groter dan andere smartphones van dit formaat. Volgens Huawei is het in ieder geval genoeg om een volle dag zonder opladen te kunnen.
Mocht de accu onverhoopt toch eerder leeg zijn, dan is dat geen probleem. De P10 wordt namelijk geleverd met een snellader. SuperCharge, zoals Huawei deze technologie noemt, laadt de accu in slechts een half uur voor 50 procent op. Een paar minuten opladen is zelfs al genoeg voor anderhalf uur gebruik.
Software: EmotionUI heeft veel features, maar oogt rommelig
De Huawei P10 wordt uitgebracht met Android Nougat. Nieuw aan deze versie is dat je apps in splitscreen kunt openen. Zo kun je bijvoorbeeld WhatsAppen terwijl je een video op YouTube bekijkt. Daarnaast heeft Huawei nog veel eigen features toegevoegd. Denk aan een speciale nachtmodus, die het beeld ‘s nachts minder fel maakt. Ook levert Huawei een eigen Gezondheids-app mee.
Helaas merk je aan de software wel vrij duidelijk dat Huawei een Chinees bedrijf is. EmotionUI, zoals de interface van de fabrikant heet, is relatief rommelig. Kleuren botsen met elkaar, achtergronden zijn vaak erg druk en de menu’s soms aardig onoverzichtelijk. Hou je Android liever opgeruimd, dan kun je vanuit de Play Store ook alternatieve homescreenvervangers installeren.
Huawei P10 vergeleken met de concurrentie

De Huawei P10 verscheen begin 2017, gelijktijdig met andere vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S8, de LG G6 en de HTC U11. Huawei weet echt kranig stand te houden tussen deze alternatieven. Vooral de dubbele P10 camera gooit hoge ogen. Zowel HTC als Samsung bieden slechts een enkele lens achterop. Ook is Huawei sterk in prijs-kwaliteit, waardoor de adviesprijs lager ligt dan bij de concurrentie.
In voorgaande jaren was Huawei vaak ook ijzersterk in design, maar vergeleken met de rest is de P10 toch wat minder vooruitstrevend. Zowel de LG G6 als de Samsung Galaxy S8 hebben een voorkantvullend scherm. Daardoor kunnen deze fabrikanten een groot scherm in een relatief compacte behuizing te stoppen. Niet alleen mooier dus, maar ook handzamer. En waar de meeste concurrenten waterdicht zijn, kun je de P10 maar beter niet in de stortregen gebruiken.
Goedkoper of groter: Lite- en Plus-opties
Huawei geeft je ook nog de keuze uit twee alternatieve modellen. Zo is de Huawei P10 Lite, een veel goedkopere variant. Deze Lite heeft hetzelfde design en biedt ook een dubbele camera. Wel is de hardware wat minder krachtig.
Lees verder na de advertentie.

Is het scherm van de P10 niet groot genoeg voor je, dan is er de Huawei P10 Plus. Die heeft namelijk een 5,5 inch-scherm met een hogere resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Dat zorgt voor scherper beeld. Verder wordt deze Plus standaard met een ruimere 128GB aan opslagruimte geleverd. Voor deze extra’s betaal je wel een paar tientjes meer.
Conclusie Huawei P10 review
De Huawei P10 is misschien wel het best te omschrijven als ‘degelijk’, en dat is tegelijk een compliment en een kritiekpunt. Een compliment, want het is een smartphone zonder fratsen, met krachtige hardware die vrijwel alles aan kan. Haal je dit toestel in huis, dan zul je er niet ontevreden mee zijn. Maar op een moment dat de concurrentie weet te verbazen met design en beeld is het ook een stevig kritiekpunt.
De Huawei P10 is iets goedkoper dan andere vlaggenschepen, maar echt voordelig is hij niet. Van een smartphone die vele honderden euro’s kost is het niet onredelijk om iets meer onderscheidende features te verwachten. De P10 stapt nauwelijks uit de schaduw van zijn voorganger, met relatief kleine verbeteringen ten opzichte van de Huawei P9. Laat staan dat het toestel genoeg in huis heeft om zich te onderscheiden van het geweld van de concurrentie. Huawei speelt het op safe met zijn nieuwe vlaggenschip. De basis is gelukkig zeer solide, maar daardoor zal de Huawei P10 ook niet gauw een eerste keus zijn.
Lees meer in de uitgebreide Huawei P10 review