Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Huawei P20

Huawei P20
7,5
Scherm 5.7 inch
Opslag 128 GB
Prijs

Huawei P20 kopen: alle opties op een rij

De Huawei P20 is verkrijgbaar met abonnement en als los toestel:

Huawei P20: vlaggenschip met dubbele camera

De Huawei P20 is één van de twee topmodellen van Huawei voor 2018. De smartphone is het kleinere broertje van de Huawei P20 Pro en heeft een groot, naadloos scherm aan de voorkant. Onder de motorkap vind je de hardware die je van een vlaggenschip mag verwachten, terwijl het toestel ook aan de buitenkant luxe oogt. Bovendien is de software slimmer dan ooit, dankzij Huawei’s kunstmatige intelligentie, die je helpt bij het maken van foto’s, het verlengen van je accuduur en het verbeteren van de prestaties van het toestel.

Afgezien van de Huawei P20 omvat de serie meer toestellen. De eerder genoemde P20 Pro heeft een groter scherm, drie camera’s achterop en is waterdicht door de IP67-certificatie. Dat toestel is wel wat duurder dan de P20. Wil je juist wat minder aan je smartphone uitgeven, dan is er de Huawei P20 Lite. Dat toestel heeft een vergelijkbaar randloos scherm als de P20, maar is met een adviesprijs van 369 euro een stuk betaalbaarder.

Huawei P20 specificaties

  • Randloos 5,8 inch lcd-scherm met full hd-resolutie
  • Dubbele 20, en 12 megapixel-camera achterop
  • Loopt op Android 8.1 (Oreo) met EMUI-interface
  • Kirin 970-chipset met acht cores, bijgestaan door 4GB werkgeheugen
  • 128GB aan uitbreidbare opslagruimte

Voorkantvullend scherm met ‘notch’ bovenin

Het is dé designtrend van 2018 op het gebied van Android-smartphones: de ‘notch’ bovenin het scherm. Ook Huawei heeft ervoor gekozen deze in het scherm van de P20 te verwerken, wat betekent dat er een kleine inkeping bovenin beeld zit. Hier zitten de luidspreker en de selfiecamera in verwerkt. Het voordeel hiervan is dat het scherm verder doorloopt naar boven, maar niet iedereen zal het ontwerp kunnen waarderen.

Wat verder opvalt is dat de P20 de vingerafdrukscanner niet meer aan de achterkant heeft. Deze zit nu onder het scherm aan de voorkant, en vervangt de virtuele on-screen-knoppen met gebaren. Veeg je naar rechts, dan ga je terug, terwijl naar links vegen het multitask-scherm opent.

Dubbele camera met kunstmatige intelligentie

De Huawei P20 is, net zoals zijn voorgangers, uitgerust met een dubbele camera aan de achterkant. Een van deze camera’s is een zwartwit-sensor, die scherpte en details vastlegt, terwijl de andere camera kleurinformatie vastlegt. In combinatie met de ingebouwde kunstmatige intelligentie produceert deze uitstekende foto’s, ook als er weinig licht aanwezig is.

De eerder genoemde kunstmatige intelligentie zit op meer plekken verwerkt in de software. Zo herkent de Galerij-app nu automatisch wat er op je foto’s staat, zodat je er slim naar kan zoeken. Daarnaast optimaliseert de AI je accuduur en processorverbruik op basis van je gedrag. Zo gaat niet alleen je accu langer mee, maar slijt je smartphone minder.

Onder de motorkap van de Huawei P20 loopt de Kirin 970-chipset, een processor uit eigen stal van Huawei. Die chip is niet alleen snel genoeg om zich te meten met alle andere vlaggenschepen, maar heeft ook een processor voor kunstmatige intelligentie. Dankzij die chip kan de P20 een deel van het werk op het toestel zelf uitvoeren, waardoor de AI razendsnel werkt.

Conclusie Huawei P20 review

Huawei heeft met de P20 een hele goede smartphone afgeleverd. De gebruikte materialen geven het toestel een stijlvolle en verzorgde look, alhoewel vingerafdrukken snel zichtbaar zijn. Qua power hebben we niets te klagen en ook de dubbele camera levert uitstekend werk af. Daarnaast is de accuduur zeer goed. Het is daarom jammer dat de software goedkoop en rommelig aanvoelt. EMUI zit op sommige momenten niet logisch in elkaar, en doet afbreuk aan de gebruikerservaring.

Er is een behoorlijk prijsverschil tussen de Huawei P20 en Pro. Tegen deze meerprijs levert de Pro iets betere specificaties en een derde cameralens aan de achterkant. Hierdoor is hij met name een aanrader voor fotografieliefhebbers. De Huawei P20 is er voor mensen die eveneens een uitstekend Android-vlaggenschip willen, maar minder op de specificaties letten. Huawei zit met de P20 zodoende vooral in zijn eigen vaarwater: de telefoon weet zich niet goed genoeg te onderscheiden ten opzichte van de P20 Pro, en dat is jammer. De smartphone verdient namelijk beter.

→ Lees verder in de volledige Huawei P20 review

Huawei P20 release en prijs

De Huawei P20 Pro is sinds 28 maart te koop voor een adviesprijs van 649 euro. Bij je aankoop kun je kiezen uit drie kleuren: zwart, blauw en roségoud. De Huawei P20 is uiteraard ook met abonnement verkrijgbaar bij alle grote providers.

In onze prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen om de Huawei P20 los te kopen. Daar vind je ook de beste prijzen voor een Huawei P20 met abonnement.

Huawei P20
7,5

Huawei P20 video

Bekijk alle Huawei P20 video's

Laatste berichten

Huawei P20 en P20 Pro krijgen Android 10-update in Nederland

Huawei P20 en P20 Pro krijgen Android 10-update in Nederland

Nieuws Goed nieuws voor gebruikers van de Huawei P20 en P20 Pro, want de Chinese fabrikant is begonnen met de uitrol van de Android 10-update. Nederlandse gebruikers kunnen de grote update nu binnenhalen.
Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 2

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 2

Nieuws Deze week stond in het teken van Android 10-updates. De afgelopen zeven dagen werd een reeks aan toestellen bijgewerkt naar de nieuwste softwareversie. Ben je benieuwd of jouw smartphone bij de gelukkigen hoort? Bekijk dan snel het overzicht.
Deze 17 Huawei-smartphones krijgen een Android Q-update

Deze 17 Huawei-smartphones krijgen een Android Q-update

Nieuws Huawei is hard bezig met de ontwikkeling van Android Q en heeft een lijst van liefst zeventien toestellen vrijgegeven die straks een EMUI 10-update ontvangen. Daarmee wil Huawei de handelsblokkade mogelijk te snel af zijn.
Deze 12 Huawei-smartphones ontvangen een Android Pie-update in de zomer

Deze 12 Huawei-smartphones ontvangen een Android Pie-update in de zomer

Nieuws Huawei brengt nog deze zomer een update naar Android 9.0 (Pie) uit voor veel populaire oudere toestellen. Onder andere de Huawei P10 en Mate 10 ontvangen bijvoorbeeld hun twee grote update.
Huawei plaatst reclame op lockscreens: zo zet je het weer uit

Huawei plaatst reclame op lockscreens: zo zet je het weer uit

Nieuws Veel Huawei-smartphones tonen sinds deze week plots reclame op het lockscreen. Gebruikers krijgen ongevraagd een advertentie voor een vakantiesite te zien. De fabrikant heeft nog geen verklaring gegeven.