Alles over de Huawei P40 Lite E
De Huawei P40 Lite E is op papier een interessant budgettoestel, maar in praktijk slechts voor een handjevol mensen écht interessant. Dit heeft alles te maken met het ontbreken van Google-certificering. De P40 Lite E wordt zonder Google-apps als Maps, YouTube en Gmail geleverd. Ook kun je niet aan de slag met Google Play Services, een stukje software dat ervoor zorgt dat veel apps met elkaar kunnen praten. Vind je dit allemaal geen probleem? Alleen dan is de Huawei P40 Lite E mogelijk interessant voor je.
Betaalbare versie van de Huawei P40 Lite
De Huawei P40 Lite E is de betaalbare versie van de Huawei P40 Lite, dat op zijn beurt weer de goedkopere versie van de reguliere Huawei P40 is. Om de prijs te drukken is er logischerwijs op enkele punten bezuinigd. De P40 Lite E is bijvoorbeeld met een plastic behuizing uitgerust. Ook heeft het scherm een relatief lage resolutie van 1560 bij 720 pixels. Wel bestrijkt het display zo’n beetje de hele voorkant, wat ideaal is voor het kijken van films en spelen van games. Enkel linksboven zit een gaatje voor de selfiecamera.
Achterop de P40 Lite E vind je een drievoudige cameramodule. De 48 megapixel-hoofdsensor maakt gebruik van de quad bayer-techniek. Dit klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat meerdere pixels ineen worden geperst. De fotokwaliteit gaat er hierdoor op vooruit. De 8 megapixel-groothoeklens is geschikt voor het maken van groepsfoto’s, of voor wanneer je een landschap wil fotograferen. De 2 megapixel-dieptesensor blinkt uit in het schieten van portretfoto’s. Hierbij vervaagt de achtergrond, wat een leuk effect oplevert.
Verder biedt de achterkant plaats aan de vingerafdrukscanner. Een 4000 mAh-accu drijft de P40 Lite E aan. Deze capaciteit is fors, maar jammer genoeg ontbreekt snelladen. Hierdoor duurt het best lang om de accu compleet vol te krijgen. Wel fijn is de dualsim-mogelijkheid. Dankzij deze functie kun je twee simkaarten tegelijk gebruiken. Ook op de prijs-kwaliteitsverhouding is weinig af te dingen. De specificaties zijn voor deze prijsklasse acceptabel.
Fors minpunt: software
Dat geldt niet voor de software van de P40 Lite E. Dat is namelijk hét grote minpunt van dit toestel. De P40 Lite E heeft geen Google-certificering als gevolg van een handelsverbod waar Huawei mee kampt. De gevolgen hiervan zijn zichtbaar merkbaar. Je kunt namelijk geen Google-apps gebruiken. Op de P40 Lite E vind je dan ook geen Google Maps, YouTube of Play Store terug.
Verder is het jammer dat het betaalbare toestel op Android 9.0 (Pie) draait in plaats van Android 10, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Daarbij heeft Huawei niet de beste reputatie als het aankomt op het snel en tijdig uitrollen van Android-updates, waaronder patches die beveiligingslekken dichten. Al met al zitten er dus een hoop haken en ogen aan de softwarekant van de Huawei P40 Lite E.
Deze smartphone koop je als… je een betaalbare Android-smartphone zonder Google-apps en -diensten zoekt.