Huawei’s vlaggenschip voor 2016
Na het succes van de Huawei P8 brengt Huawei met de P9 haar nieuwe vlaggenschip uit voor 2016. Het toestel borduurt voort op zijn voorganger, maar heeft uiteraard een flinke upgrade gekregen op het gebied van hardware. Het toestel beschikt over een Kirin 955-chip met een octacore-processor en 3GB/4GB RAM. De P9 wordt geleverd met 32GB of 64GB aan uitbreidbare opslagruimte, afhankelijk van welk model je kiest.
Het nieuwe vlaggenschip van Huawei is voorzien van een 5,2 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De smartphone heeft een accucapaciteit van 3000 mAh waarmee je met gemak het einde van de dag moet halen. Naast de reguliere P9 is ook de P9 Plus beschikbaar. Dit toestel beschikt over grotendeels dezelfde specs, maar heeft een drukgevoelig 5,5 inch-scherm.
→ Lees ook over de opvolger van dit toestel, de Huawei P10
Lees verder na de advertentie.
De Huawei P9 in vogelvlucht
De Huawei P9 is een interessant toestel door de combinatie van high-end specs en een relatief lage prijs. Hieronder hebben we de belangrijkste features voor je op een rijtje gezet.
- 5,2 inch-scherm met 1920 bij 1080 pixels
- Kirin 955-chip met octacore-processor en 3GB/4GB RAM
- Twee 12 megapixel-camera’s aan de achterkant voor betere focusregeling
- Draait op Android 6.0 (Marshmallow) met nieuwe EMUI 4.1-skin
Meer over de Huawei P9
Huawei voorziet haar toestellen van de EMUI-skin en dit is bij de P9 niet anders. EMUI is een relatief zware skin die veel visuele veranderingen doorvoert. Hierdoor blijft weinig van Android over, al is EMUI iets versimpeld en van een nieuw uiterlijk voorzien. De Android-skin van Huawei heeft geen app-drawer en plaatst alle apps op het homescreen. Hierdoor lijkt de software op iOS, wat ook te danken is aan de verschillende features die van Apple zijn afgekeken. Zo kun je mapjes maken om apps te organiseren en werkt de camera-app op exact dezelfde manier.

De EMUI-skin draait op Android 6.0 (Marshmallow). Dit nieuwe besturingssysteem is voorzien van de slimme energiebesparende stand Doze, waardoor je toestel langer meegaat op één cyclus. Als gebruiker krijg je daarnaast de mogelijkheid om app-machtigingen goed te keuren of af te wijzen, zodat je zelf bepaalt waar een applicatie wel of niet toegang tot mag krijgen. Ook ondersteunt Marshmallow de vingerafdrukscanner waar de Huawei P9 over beschikt, waardoor je toestel beter beveiligd is.

Dubbele camera in samenwerking met Leica
Huawei legt bij de P9-serie de nadruk op het camerawerk. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met Leica, een gerenommeerde Duitse cameraproducent. Bij de reguliere P9 ben je voor het schieten van foto’s aangewezen op een dubbele 12 megapixel-camera. Die is voorzien van twee aparte camerasensors. De één maakt gebruik van een RGB-sensor, de ander beschikt over een monochrome-sensor. Omdat de RGB-sensor licht filtert om de kleuren te identificeren, verslechtert de kwaliteit van de geschoten foto’s tijdens dit proces. Door de monochrome camerasensor blijven de foto’s gedetailleerd, omdat deze in zwart-wit schiet en kleuren niet hoeft te filteren.
Daarnaast vangt de dubbele camera meer licht op dan een reguliere smartphonecamera, waardoor je ook geslaagde foto’s schiet bij weinig licht. Ook kun je het diafragma aanpassen, waarmee je voor-, tijdens en achteraf het schieten van een foto bepaalt waarop scherp gesteld moet worden, én hoe scherp de rest van het beeld moet zijn. Zo kun je ervoor kiezen om je op één object te focussen en de rest te vervagen, wat voor een mooi scherptediepte-effect zorgt.
De 8 megapixel-frontcamera beschikt – zoals we gewend zijn van Huawei – over enkele geinige features. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een glimlachdetector en ‘Perfect Selfie’, waardoor je gezicht er net iets egaler uitziet.
Aan de achterkant van de Huawei P9 bevindt zich een snelle vingerafdrukscanner, waarmee je tot vijf vingers op kunt slaan om het toestel te ontgrendelen. De vingerafdrukscanner doet denken aan de Mate S, het toptoestel dat in 2015 verscheen. Tot slot beschikt de Huawei P9 over een usb-c-aansluiting, die ervoor zorgt dat het toestel veel sneller oplaadt en data sneller doorvoert.

Naast de standaard P9 is ook de Huawei P9 Plus beschikbaar, een 5,5 inch-toestel met een drukgevoelig scherm. Van de P8 verscheen de grotere Max-variant, al is die nog steeds niet in de Benelux uitgebracht.
Conclusie Huawei P9 review
Met de P9 levert Huawei een prima toestel met hoogwaardige specs, een mooi design en piekfijn camerawerk af. Het valt te prijzen dat Huawei zich daadwerkelijk probeert te onderscheiden van de concurrentie door de focus te leggen op fotografie, maar de smartphone heeft ook duidelijke nadelen. Zo is hij niet stof- en waterbestendig, gevoelig voor krasjes en valt er (nog steeds) genoeg aan te merken op de software. Ook de zwarte rand rondom het scherm doet afbreuk aan het premium gevoel van de Huawei P9. Desalniettemin mag de P9 zich met recht een high-end toestel noemen, dat bovendien 100 euro goedkoper is dan zijn concurrenten.
→ Lees meer in onze Huawei P9 review
Huawei P9 release en prijs
De P9 werd op 6 april tijdens een Huawei-event in Londen onthuld. Het toestel is nu in Nederland en België verkrijgbaar en kost 599 euro of 649 euro voor respectievelijk het 32GB- en 64GB-model.
Bespaar met een sim only abonnement
Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun smartphone los te kopen in combinatie met een sim only abonnement.Tussen onze prijsvergelijkers vind je een handige sim only vergelijker die je helpt om de beste deal te vinden. Zo kun je op maandbasis tot wel enkele tientjes op je telefoonkosten besparen.