Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Motorola Nexus 6

Motorola Nexus 6
8,0
Scherm 5.96 inch
Camera 13 megapixel

Motorola  Nexus 6: de grootste Google-telefoon tot nu toe

De Nexus 6 werd op 15 oktober 2014 officieel onthuld en is de grootste Google-smartphone tot nu toe. Het toestel is ontwikkeld door Motorola en valt op door het enorme 6 inch-scherm. Dit heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, waardoor het onmogelijk is om afzonderlijke pixels te onderscheiden. De pixeldichtheid bedraagt een indrukwekkende 496 ppi, waarmee foto’s en video’s perfect tot hun recht komen. Om te voorkomen dat de smartphone door deze hoge resolutie al voor het einde van de dag aan de oplader moet, is er een 3220 mAh-accu aan boord, die overigens niet is te verwijderen of te vervangen. Wel is er een snellaadfunctie, zodat je hem een kwartiertje kunt opladen voor zo’n acht uur gebruik.

De Nexus 6 is niet alleen de grootste, maar ook de krachtigste Google-telefoon tot nu toe. Het toestel wordt aangedreven door een Snapdragon 805-chip en beschikt over 3GB aan werkgeheugen. De quadcore-processor heeft een kloksnelheid van 2,65GHz en in combinatie met het ruim beschikbare werkgeheugen heeft het toestel geen moeite om meerdere apps en processen tegelijkertijd te draaien. De opslagruimte bedraagt 32 of 64GB en is niet uitbreidbaar met een geheugenkaartje.

De Nexus 6 in vogelvlucht

De Nexus 6 is de opvolger van de Nexus 5 en een toestel met duidelijke voor- en nadelen. De hardware is enorm vlot en het scherm is prachtig, maar het is een hele klus om de 6 inch-smartphone in een strakke broekzak te krijgen. Hieronder hebben we de belangrijkste features van het toestel voor je uitgelicht.

  • Enorm snelle 64-bit Snapdragon 805-processor
  • Prachtig 6 inch-scherm met ongekende resolutie
  • De meest pure versie van Android Lollipop
  • Uitstekende 13 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie

Meer Nexus 6 specs

Nexus 6Aan de achterkant van de nieuwe Google-telefoon is een 13 megapixel-camera met een diafragma van f/2.0, optische beeldstabilisatie en een krachtige flitser te vinden. Ook aan een frontcamera is gedacht; hiermee schiet je selfies met een maximale resolutie van 2 megapixels. Daarnaast zijn er stereospeakers aan de voorzijde aanwezig en net als de nieuwe Moto X is de Nexus 6 voorzien van een aluminium frame. Hierdoor voelt de smartphone stevig en high-end aan.

Als gezegd is de Nexus 6 wel een fors toestel. Hij meet 82,9 bij 159,2 bij 10,1 millimeter en is daarmee een flinke slag groter dan zijn voorgangers. Ook het gewicht is aan de hoge kant. Met 184 gram voel je de Nexus 6 duidelijk zitten als je hem in een broekzak stopt.

Logischerwijs draait de Nexus 6 standaard op de laatste versie van Android: Android Lollipop. Motorola, die de Nexus 6 ontwikkelde, heeft al zijn andere recente toestellen, waaronder de Moto X, Moto G en Moto E, eveneens bijgewerkt naar Lollipop. Meer lezen? Check dan onze uitgebreide Nexus 6 review.

Conclusie Nexus 6 review

De Nexus-smartphonelijn was de afgelopen jaren populair vanwege twee belangrijke redenen: de toestellen zijn goedkoop en draaien op een kale versie van Android, die ook als eerste de updates krijgt. Laatstgenoemde blijft met de Nexus 6 behouden, maar de lage prijs is voortaan verleden tijd. Met een adviesprijs van 649 euro richten Google en Motorola zich op een doelgroep die voornamelijk smartphones in combinatie met een abonnement koopt, want weinig mensen geven een kleine 700 euro uit aan een los toestel. En dat is vreemd, want de Nexus 6 is niet eens door de grote Nederlandse providers in het assortiment opgenomen. Niet alleen de prijs wordt een drempel voor consumenten, ook het formaat is voor velen te groot. En daarmee heeft Google willens en wetens twee grote obstakels voor zichzelf gecreëerd, ondanks dat de Nexus 6 gewoonweg een hele goede smartphone is. De Nexus-liefhebber, en dat is een relatief kleine groep, zal het formaat en de high-end-prijs hoogstwaarschijnlijk voor lief nemen. Zij verkiezen de kale versie van Android boven alles, en willen als eerste de nieuwste Android-updates. Maar het mag duidelijk zijn dat de Nexus 6 voor het eerst sinds twee jaar een stuk minder aantrekkelijker is voor consumenten. Niet alleen door het grote scherm en hoge prijs, maar ook omdat het Nexus- en Motorola-merk niet zo populair zijn in Nederland, en Google geen geld uitgeeft aan een reclamecampagne voor de Nexus 6. En dat is zonde, want op deze manier komen veel minder mensen in aanraking met Googles Android-versie. Dat is een ontwikkeling die je als Google én Android-liefhebber niet graag ziet.

Pluspunten Nexus 6

  • 6 inch-scherm met QHD-resolutie
  • Ongekend snelle hardware
  • Standaard voorzien van Android Lollipop

Minpunten Nexus 6

  • Formaat voor sommigen té groot
  • Opslagruimte niet uitbreidbaar
Motorola Nexus 6
8,0
Welke Motorola Nexus 6 wil je?
Wij hebben momenteel geen Motorola Nexus 6 aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Motorola Nexus 6 video

Bekijk alle Motorola Nexus 6 video's

Laatste berichten

Google brengt Android 7.1.1 opnieuw uit voor Nexus 6

Google brengt Android 7.1.1 opnieuw uit voor Nexus 6

Nieuws Google heeft eindelijk een nieuwe Android 7.1.1-update uitgebracht voor de Nexus 6. Het toestel werd eerder dit jaar al bijgewerkt, maar kampte toen met verschillende problemen.
Google: ‘Dit zijn de veiligste Android-smartphones’

Google: ‘Dit zijn de veiligste Android-smartphones’

Nieuws Google heeft een lijst vrijgegeven van Android-smartphones die het meest consistent van beveiligingsupdates voorzien. Met deze toestellen ben je beschermd tegen vrijwel alle Android-kwetsbaarheden.
Google rolt verkeerde Android 7.0-update uit voor Nexus 6

Google rolt verkeerde Android 7.0-update uit voor Nexus 6

Nieuws Nexus 6-gebruikers draaien al een tijdje op Android 7.1, maar nu ontvangen zij een Nexus 6 Android 7.0-update. Google heeft deze per ongeluk voor het toestel uitgebracht.
Google stopt uitrol beveiligingsupdate maart voor Nexus 6 – update

Google stopt uitrol beveiligingsupdate maart voor Nexus 6 – update

Nieuws Google heeft de uitrol van de Nexus 6 beveiligingsupdate van maart stopgezet. De update zorgt er namelijk voor dat Android Pay niet meer werkt.
Nexus 6 kampt met echo na Android 7.1-update

Nexus 6 kampt met echo na Android 7.1-update

Nieuws De Android 7.1 Nougat-update voor de Nexus 6 is niet vlekkeloos verlopen. Gebruikers melden dat de Nexus 6 echoproblemen vertoont tijdens een audiogesprek waarbij de luidspreker ingeschakeld staat.