Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Motorola One

Dit moet je weten over de Motorola One

De Motorola One is een Android One-toestel met groot 5,9 inch-scherm en dubbele camera. Je bent met Android One verzekerd van maandelijkse beveiligingsupdates en wordt snel voorzien van nieuwe Android-versies. Het is daarmee een aantrekkelijk alternatief voor Motorola’s eigen Moto G-serie. Die heeft hetzelfde formaat, maar krijgt minder vaak updates.

Pluspunten Motorola One

  • Loopt op Android One: snelle updates
  • Geniet van hd-beeld op flink 5,9 inch-scherm
  • Behuizing is spatwaterbestendig
  • Dubbele camera achterop

Minpunten Motorola One

  • Minder krachtig dan Moto G6 Plus
  • Design is kopie van iPhone X

Snelle updates met Android One

Meestal levert Motorola een aantal eigen apps mee, en maakt het (kleine) aanpassingen aan de software. Met dit toestel omarmt het bedrijf echter voor het eerst Android One. Dat is een speciale versie van Android waar fabrikanten vrijwel geen aanpassingen aan mogen maken. Bovendien krijgen Android One-smartphones snelle, regelmatige updates.

moto one

De Motorola One biedt dan ook Android zoals Google het graag ziet. Op het toestel vind je vrijwel alleen Googles eigen apps meegeleverd, van Chrome tot Google Maps en Gmail. Motorola heeft er slechts één eigen app op gezet, waarmee je Moto Gestures instelt. Zo kun je bijvoorbeeld het toestel schudden om de camera te openen. Door al die andere apps weg te laten, blijft er bijvoorbeeld veel meer opslagruimte over.

Ook ben je verzekerd van een goed updatebeleid. De Motorola One lanceert met Android 8.1 (Oreo), maar krijgt een gegarandeerde update naar Android Pie en Android Q in 2019. Ook belooft Motorola maandelijkse beveiligingsupdates tot drie jaar na de release. Zo weet je zeker dat je smartphone beschermd is tegen alle kwetsbaarheden in Android.

Dubbele camera met bokeh-optie

Achterop de Motorola One vind je een dubbele camera van 13 en 2 megapixel. De secundaire camera dient als dieptesensor, zodat je een bokeh-effect aan je foto’s toevoegt. De achtergrond wordt dan wazig gemaakt, zodat de voorgrond er mooier uitspringt. Niet tevreden met de foto? Via de camera-app kun je achteraf de focus aanpassen.

De Motorola One is qua prijs en formaat aardig vergelijkbaar met de Moto G6 Plus. Dit toestel is op papier echter wel iets krachtiger, al merk je dat in de praktijk nauwelijks. Daar staat tegenover dat de One veel meer en vaker bijgewerkt wordt dan de Moto G6 Plus. Zijn updates voor jou belangrijk, dan moet je absoluut bij de One zijn.

motorola moto g6 review

Ook heeft de telefoon een compleet ander design dan andere Motorola-smartphones. Helemaal nieuw is het ontwerp echter niet, want het doet wel erg veel aan de iPhone X denken. Zo is de inkeping bovenaan het beeld op de One vrijwel even groot als op de iPhone. Ook de achterkant, tot aan de plaatsing van de camera’s aan toe, is wel erg herkenbaar.

Deze smartphone koop je als… je wel Motorola-hardware wil, maar geen Motorola-software. Gegarandeerde, snelle updates zonder rare meegeleverde apps.

Conclusie Motorola One preview

De Motorola One voelt nog een beetje alsof de fabrikant met één been in de wereld van Android One wil staan. Er worden toch weer wat eigen apps meegeleverd, en de hardware is sterk vergelijkbaar met enkele andere, goedkopere smartphones van Motorola zelf. Het toestel onderscheidt zich op het eerste gezicht vooral met het design. Dat is compleet anders dan andere Motorola-smartphones – al heeft het bedrijf wel erg overduidelijk leentjebuur gespeeld bij Apples iPhone X.

Dat alles betekent niet dat de Motorola One geen goede smartphone wordt. Op papier heeft het toestel alles in huis om een sterke keuze in zijn prijsklasse te worden. Een (op papier) goede camera, ondersteuning voor snelladen en gegarandeerde beveiligingsupdates voor drie jaar: het is alles wat je voor deze prijs zou willen zien. Het bedrijf lijkt met de Motorola One een aantal hele goede keuzes te maken, maar heeft het toestel aangekleden in een design en hardware die net wat minder vooruitstrevend is.

→ Lees verder in de volledige Motorola One preview

Motorola One prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe Motorola One aanbiedingen van dit moment.

Laatste berichten

Motorola’s eerste Android One-smartphone nu in Nederland te koop

Motorola’s eerste Android One-smartphone nu in Nederland te koop

2 min
Deals
De Motorola One is vanaf vandaag in Nederland te koop. Webwinkel Belsimpel heeft de smartphone op voorraad en verkoopt 'm voor minder dan de oorspronkelijke adviesprijs. Met de Motorola One ben je verzekerd van maandelijkse beveiligingsupdates en upgrades naar nieuwe Android-versies.
Motorola One preview: nieuwe wijn in oude zakken

Motorola One preview: nieuwe wijn in oude zakken

4 min
Reviews
Met de Motorola One omarmt de fabrikant Android One, en garandeert snelle, regelmatige (beveiligings)updates voor langere tijd. Tegelijkertijd speelt de One ook heel erg leentjebuur bij verschillende andere smartphones. Hoe dat bevalt, lees je in deze hands-on.

Download onze app

Download onze app