Motorola Razr alles wat je moet weten
De Motorola Razr is één van de eerste klaptelefoons, wereldwijd én in Nederland. Wat kun je met zo’n klapper en wat zijn de andere kenmerken van de Razr? Op deze pagina vind je antwoord op die vragen, net als de specificaties en prijzen van de smartphone.
Lees verder na de advertentie.
Dit kun je met de Motorola Razr
De plaatjes laten er geen onduidelijkheid over bestaan: dankzij zijn klapontwerp verandert de Razr van een normale smartphone in een kleiner, dikker en meer vierkant model. Zo past ‘ie beter in je broek- of jaszak of (hand)tas. Handig als je kleinere broekzakken hebt, maar niet als je skinny jeans draagt. Met een gewicht van 205 gram is de Razr bovendien iets zwaarder dan de doorsnee smartphone.
Andere voordelen van het klapontwerp: je gebruikt de primaire camera als selfiecamera wanneer de telefoon is dichtgeklapt. Dit moet betere selfies opleveren dan met een normale, doorgaans minder goede frontcamera. Een 2,7-inch schermpje op de voorkant wordt door Motorola het QuickView-display genoemd en toont de tijd, het accupercentage en meldingen. Ook kun je met dit schermpje de Google Assistent oproepen, videobellen en je leukste selfies maken. Voer je een videogesprek via het QuickView-scherm en klap je de Razr open, dan schaalt de app netjes mee en praat je direct verder met groter beeld. Ontwikkelaars moeten hun apps hier wel zelf voor optimaliseren – en dat is nog lang niet altijd zo.
Stevigheid valt te betwisten
Tijdens onze Motorola Razr-preview merkten we dat het openklappen van de smartphone moeilijk is met één hand. Je moet veel druk uitoefenen om het display omhoog te krijgen, waardoor het voelt alsof de telefoon uit je handen glijdt. De telefoon met twee handen open- en dichtklappen is prettiger.
Er zijn twijfels over de duurzaamheid van de smartphone. Testexemplaren van Amerikaanse media vertoonden al na een paar dagen beschadigingen aan het scharnier en het scherm. Motorola verzekert dat de Razr heel veel keer kan klappen, maar in de praktijk kampt een deel van de gebruikers al binnen korte tijd met problemen. Gelukkig heb je twee jaar garantie op de telefoon.
Opengeklapt toont de Motorola Razr een 6,2-inch oled-scherm met een prima kleurweergave. De vouw zie en voel je nauwelijks. Jammer is dat het scherm een lage hd-resolutie heeft. Die lagere resolutie betekent dat het beeld niet zo scherp oogt als op concurrerende toestellen, maar is wel energiezuiniger.
Kleine accu
Dat is geen overbodige luxe, want de accu van de Razr is met een capaciteit van 2510 mAh ondergemiddeld. Motorola belooft één lange dag gebruik voor je moet opladen, maar daar hebben we twijfels over. Het laden gaat via usb-c met 15W en hoewel dat vrij langzaam is, is de accu toch snel vol omdat hij zo klein is.
Hardware van een budgetsmartphone
De hardware van de Razr is vergelijkbaar met een driehonderd euro kostende smartphone. Dat is geen compliment, want Motorola verkoopt de Razr voor een adviesprijs van 1599 euro. Voor dat geld krijg je een oude en vrij langzame Snapdragon 710-processor, 6GB werkgeheugen en – wel ruim – 128GB opslagruimte. Er is geen micro-sd-slot aanwezig. De fotokwaliteit van de 16 megapixel camera achterop is niet zo goed. De 5 megapixel selfiecamera presteert nog minder.
Opvallend is dat de Razr geen fysieke simkaart slikt. De smartphone werkt enkel met een e-sim, een digitale simkaart die nog niet breed ondersteund wordt in Nederland. Op moment van publicatie biedt alleen T-Mobile e-sim-ondersteuning aan.
Oude Android-software
Uit de doos draait de Razr op Android 9.0 (Pie), de versie uit 2018. Een update naar Android 10 uit 2019 is nog altijd in de maak, en dat is jammer. Razr-bezitters moeten bijzonder lang wachten tot ze gebruik kunnen maken van de nieuwe functies en verbeteringen in Android. Motorola heeft bovendien een matig updatebeleid en communiceert doorgaans vaag over het (niet) beschikbaar stellen van (beveiligings)updates voor zijn smartphones. Met oog op de prijs van de Razr is dat vreemd.
Natuurlijk is het moeilijker om de Android-software geschikt te maken voor een klaptelefoon, maar met het huidige communicatie- en updatebeleid wekt Motorola vooral verwarring onder (potentiële) klanten.
Conclusie Motorola Razr preview
Hoewel het principe van een klaptelefoon niet nieuw is, doet Motorola met de Razr wel iets unieks. Waar bijvoorbeeld Samsung en Huawei met hun opvouwbare telefoons een groot scherm nog groter maken, doet Motorola compleet het tegenovergestelde. Dat is tof en de uitwerking is goed. De smartphone en het scharnier voelen stevig aan en het is vooral fijn dat je de vouw in het scherm nauwelijks ziet en voelt.
Toch is er genoeg op de Motorola Razr aan te merken, en dat heeft vooral met de specificaties te maken. Zo is de accu erg klein, de processor niet de snelste, de opslagruimte niet uitbreidbaar, de schermresolutie niet enorm hoog, zijn er slechts twee camera’s aanwezig en is het gek dat de Razr nog op Android 9.0 (Pie) draait, terwijl het nieuwe Android 10 al maanden beschikbaar is.
Daar komt bij dat de Razr alleen e-sim ondersteunt en dat is vooralsnog beperkt beschikbaar in Nederland. Verder zal de Europese adviesprijs van 1599 euro veel consumenten afschrikken, maar dat neemt niet weg dat Motorola met de nieuwe Razr iets nieuws doet, ook al is ‘ie wat specificaties betreft niet de beste Android-telefoon.
→ Lees onze uitgebreide hands-on met de Motorola Razr
Motorola Razr release en prijs
De Motorola Razr verschijnt in het voorjaar van 2020 in Nederland voor een verwachte adviesprijs van 1599 euro. Hiermee is hij iets duurder dan de Samsung Galaxy Z Flip (1500 euro), een klaptelefoon met aanzienlijk betere hardware en een groter 6,7-inch scherm. De Z Flip is al in Nederland te koop en draait uit de doos op Android 10.