1 jaar Pokémon GO: dit waren de belangrijkste gebeurtenissen

Erwin Vogelaar
6 juli 2017, 14:50
5 min leestijd
1 jaar Pokémon GO: dit waren de belangrijkste gebeurtenissen

Pokémon GO verscheen vandaag precies een jaar geleden en in die tijd is er een hoop gebeurd. In deze terugblik kijken we naar de belangrijkste gebeurtenissen.

Lees verder na de advertentie.

Pokémon GO terugblik: de belangrijkste gebeurtenissen

Het is alweer een jaar geleden dat Pokémon GO voor het eerst speelbaar was. Eerst enkel in Nieuw-Zeeland, maar daarna in steeds meer landen. Mogelijk ben je alweer vergeten hoe het was om voor de eerste keer de game op te starten. Plots stonden Bulbasaur, Charmander en Squirtle in je woonkamer. Misschien had je al van iemand gehoord dat je door te wachten ook Pikachu kon vangen en dat de eerste Pokémon werd waar je swipend een bal naar gooide. Wat er toen volgde in de zomer van 2016 was pure chaos.

De zomer van 2016

De wereld is nog nooit massaal zo actief geweest door een app als tijdens die maanden. We gingen allemaal de straat op zoek naar virtuele beestjes. Voornamelijk de centra van steden liepen vol, omdat daar de meeste Pokémon verschenen. Spelers lieten zich niet tegenhouden door alle technische problemen rond de lancering en bleven de app opnieuw opstarten in de hoop om weer een beestje te vangen. In sommige landen bewogen zelfs volledige mensenmassa’s als er een bijzondere Pokémon in de buurt was.

Pokémon go terugblik

Hoewel in Nederland de hype overal merkbaar was, ontstond er een vreemde concentratie spelers in Kijkduin. Hier waren vaak zeldzame Pokémon te vinden, waardoor mensen plots met tienduizenden tegelijk een bezoekje brachten aan de locatie. Aanvankelijk omarmde de gemeente Den Haag deze gekte door Kijkduin uit te roepen tot Pokémon-hoofdstad van Nederland. Dit werd gevierd door een bord te plaatsen met een afbeelding van Pikachu.

Dit bleek echter niet zo’n goed idee. Bewoners hadden overlast van de spelers en ook het beschermde natuurgebied had te lijden onder alle aandacht. Den Haag wilde daarom in gesprek met Pokémon GO-maker Niantic om de overlast te verminderen. Dat lukte niet. Later zijn er wel Pokéstops en gyms bij verschillende treinstations en sporen verwijderd, op verzoek van spoorbeheerder ProRail.

Bijzondere locaties

Doordat de Pokémon overal te vinden waren, kwamen spelers opeens op plekken waar ze anders nooit zouden komen. Kerken zagen bijvoorbeeld een hoop nieuwe mensen voor de deur staan en nodigde de spelers uit om ook eens binnen een Pokémon te vangen, hoewel in Rusland iemand juist is veroordeeld voor het spelen in een kerk. De Amerikaanse Westboro Baptist Church moest ook plots via de game in actie komen. Het hoofdkantoor van de kerk was een gym en werd tijdelijk geclaimd door een een speler met een Clefairy genaamd ‘loveislove’, terwijl de kerk bekend staat om zijn homofobe acties.

Maar de game zorgde ook voor bizarre situaties of andere locaties. Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau in Polen moest bijvoorbeeld vragen of spelers daar alsjeblieft geen Pokémon wilde vangen. Net als onder andere het United States Holocaust Memorial Museum en verschillende begraafplaatsen. In Nederland maakte musea juist gebruik van de hype door bezoekers te trekken. Bijvoorbeeld door ze te vragen om foto’s van gevangen Pokémon in het museum te delen via social media.

Events

Uiteraard kon die gekte niet aanhouden, want de interesse kakte al snel in. Hoewel de game nog steeds veel gespeeld wordt, is de hype na een jaar echt over. Toen het kouder werd, probeerde Niantic spelers vast te houden via evenementen. Het eerste event van Pokémon GO vond plaats tijdens Halloween. Spelers kregen tijdens deze periode extra snoepjes. Dit bleek een enorm succes, want spelers gaven in die periode plots veel meer geld uit. Sindsdien volgen de evenement zich in een rap tempo op.

Ook andere updates moesten er voor zorgen dat we extra gingen lopen. Zo werd het buddy-systeem geïntroduceerd, waardoor we met een Pokémon op pad konden gaan om zo candy te verzamelen. Ook werd de Pokémon GO Plus uitgebracht: een armband waarmee je speelt zonder een smartphone in je hand te houden. De grootste update van Pokémon GO was natuurlijk de toevoeging van een sloot nieuwe Pokémon uit de Johto-regio.

Pokémon GO Plus review: wearable is niet voor alle spelers

pokémon go terugblik

Creatieve spelers probeerden het Pokémon-vangen voor anderen makkelijker te maken via websites en apps als Poké Radar. Met dergelijke diensten was op een kaart te zien waar Pokémon zich verscholen en wanneer ze weer verdwenen. Dit ter ergernis van Niantic, dat deze websites blokkeerde via app-updates. Omdat de officiële app lang geen werkende tracker had, kreeg de gamemaker hier veel kritiek op.

Groot succes

Ondanks de dalende interesse mag het mag duidelijk zijn dat Pokémon GO een succes is. De game versloeg alle records als het gaat om downloads en aantallen spelers. Zelfs Clash Royale en Candy Crush Saga waren niet veilig. De game staat meerdere keren in het Guinness Book of World Records, voor onder andere de hoogste inkomsten en meeste downloads.

Pokémon GO Legendarische monsters

Mensen zijn daarnaast meer gaan bewegen. Ook mensen die normaal, om welke reden dan ook, weinig buiten komen, hebben meer van zich laten zien door deze game. Als effect zijn ook de Nintendo 3DS-games van Pokémon door de populariteit de winkels uitgevlogen. Of het tweede jaar net zo veelbewogen wordt, is maar afwachten.

Lees het laatste nieuws over Pokémon GO

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu