Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Hulpdiensten zien automatisch je locatie wanneer je 112-noodnummer belt

Michel van 't Klaphek
12 maart 2019, 20:14
2 min leestijd
Hulpdiensten zien automatisch je locatie wanneer je 112-noodnummer belt

Wie 112 belt heeft dringend hulp nodig. Wanneer elke seconde telt is het belangrijk dat de ambulance, brandweer of politie snel ter plaatse is. Dat wordt vanaf vandaag makkelijker, omdat Android-smartphones automatisch je locatie doorgeven aan de meldkamer.

Lees verder na de advertentie.

112 locatie: Meldkamer ziet direct waar je bent

Dat meldt de Landelijke Meldkamer Samenwerking op haar website. Voortaan is Advanced Mobile Location (AML) automatisch ingeschakeld op Android-telefoons, waardoor de centralist je precieze locatie kan zien. De techniek wordt automatisch ingeschakeld als je naar het 112-noodnummer belt: je hoeft dus niet zelf je instellingen in te duiken.

112 locatie politie 2

Tijdens het bellen wordt je precieze locatie berekend aan de hand van het wifi-netwerk, gps-signaal en andere sensoren. Ter bevestiging vraagt de 112-medewerker of de automatisch doorgegeven locatie klopt, waarna de hulpdiensten op pad gaan. Zodra je ophangt wordt AML automatisch uitgezet en geeft je Android-smartphone de locatie dus niet langer door.

De techniek is bedoeld om sneller en beter hulp te kunnen bieden. Zo is een 112-beller niet altijd in staat om een precieze locatie door te geven. Soms weten mensen even niet waar ze zijn, wordt de druk van de situatie ze teveel of raakt men in paniek. Hierdoor gaat AML mogelijk levens redden, omdat hulpdiensten zo altijd kunnen achterhalen waar je bent.

iPhones volgen later

Providers activeren AML in maart voor alle Android-smartphones vanaf versie 4.0 (Ice Cream Sandwich). Inmiddels is Android 9.0 (Pie) al uitgerold en volgens de laatste distributiecijfers is het aandeel telefoons dat versie 3.0 draait verwaarloosbaar. In de loop van 2019 komt AML ook naar iPhones, maar het meldpunt heeft nog geen specifieke datum naar buiten gebracht.

De Apple-telefoons kunnen in principe al overweg met de techniek, maar de functie moet nog geactiveerd worden. Voorheen baseerden hulpdiensten je locatie op basis van zendmasten, maar deze techniek is minder nauwkeurig dan AML.

Download de gratis Android Planet-app voor het laatste nieuws, of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu