Binnen enkele jaren verdwijnt 3G volledig. Dat terwijl 5G nog maar in de kinderschoenen staat. Dit moet je weten over deze aanpassing.
Lees verder na de advertentie.
3G verdwijnt: dit moet je weten
Eén van de nieuwste interessante ontwikkelingen op smartphonegebied is 5G. Telecombedrijven gaan in de komende jaren aan de slag om 5G-netwerken aan te leggen, waardoor je veel sneller mobiel kunt internetten. Ook de eerste smartphones met ondersteuning voor 5G worden al gemaakt.
Zo krijgt de Xioami Mi Mix 3 ondersteuning voor 5G en de Motorola Moto Z3 een Moto Mod voor 5G. Over 5G in Nederland hoeven we echter voorlopig niet na te denken. T-Mobile heeft wel beloofd om in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk aan te bieden, maar dat is enkel als het bedrijf concurrent Tele2 kan overnemen.
Voordat het zover is, is het belangrijk om even terug te schakelen naar een oudere en tragere mobiele internetverbinding: 3G. Want deze gaat verdwijnen.
1. Wat is het verschil tussen 2G, 3G, 4G en 5G?
Ben je de weg een beetje kwijt rond deze termen? Geen nood, want het is eigenlijk heel simpel. 2G, 3G, 4G en 5G zijn opeenvolgende nieuwe generaties telefoonverbindingen. Vroeger had je telefoon enkel verbinding met 2G voor telefoongesprekken en sms’jes. Later werd 3G geĂŻntroduceerd, waardoor mobiel internet een optie werd. Met 3G is het mogelijk om te downloaden met een snelheid van ongeveer 7 Mbit per seconde.
De volgende generatie was 4G. Deze mobiele verbinding werd in 2013 geĂŻntroduceerd. Dat betekende een flinke vooruitgang op 3G, want plots waren er snelheden van boven de 100Mbit per seconde mogelijk. Hierdoor werd niet alleen het checken van een filmpje onderweg een optie, maar kun je bijvoorbeeld met goede kwaliteit Netflix onderweg kijken.
De volgende generatie is 5G. Met een 5G-verbinding is het mogelijk om snelheden van maar liefst 1,25 Gbit per seconde te halen. Dat is onwijs snel en lijkt zelfs wat overdreven. Toch worden onze eisen voor mobiele verbindingen telkens bijgesteld. Deze verbinding is dus voornamelijk bedoeld voor de toekomst.
2. Wanneer gaat 3G verdwijnen?
De komende jaren verdwijnt 3G nog niet, maar het gaat sneller dan je wellicht denkt. Vodafone stopt er in 2020 mee en voor KPN is het in 2022 gedaan. T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte deadline. Ook andere providers zijn er mee bezig. 3G verdwijnt niet in één keer, maar beetje bij beetje wordt dit netwerk afgebouwd en compleet vervangen met 4G en later dus ook 5G.
3. Wat als mijn telefoon geen 4G ondersteunt?
De kans is niet heel groot dat jouw toestel geen 4G ondersteunt. Al zeker zeven jaar zijn er geen smartphones op de markt verschenen die niet met 4G overweg kunnen.
Daarnaast duurt het dus nog enkele jaren voordat 3G niet meer wordt ondersteund. Heb je wel een oude telefoon, dan heb je die tijd nog om te upgraden. Overigens gaat het 2G-netwerk niet verdwijnen, dus met oude toestellen kun je nog steeds bellen en sms’jes versturen.
4. Zit ik straks vaker zonder internet?
Dat 3G verdwijnt, betekent niet direct dat je vaker zonder stabiel mobiel internet zit. De verschillende providers beloven namelijk dat de 4G-dekking voldoende is zodra 3G wordt uitgezet. Dit wordt onder andere gedaan door 4G aan te bieden op de frequentie van het huidige 3G. Dus op veel plekken waar je nu alleen 3G hebt zou het in theorie moeten betekenen dat je binnen afzienbare tijd 4G hebt.
Hoe het in de praktijk werkt moet natuurlijk nog maar blijken. Want hoewel providers nu ook voldoende dekking beloven, is dat niet altijd het geval. We ervaren nog te vaak een slechte verbinding en horen ook regelmatig van onze lezers hierover. Je huis kan bijvoorbeeld net buiten bereik liggen, of op een druk station houdt de verbinding niet stand waardoor je tijdens het wachten niet eens meer WhatsApp-berichtjes binnenkrijgt.
Als het echter goed gaat, betekent het afsluiten van 3G juist beter mobiel internet voor iedereen omdat er meer ruimte vrijkomt voor 4G. Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om te bellen via wifi. Vaak bel je dan zelfs met betere geluidskwaliteit.