Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Uitleg: De zin en onzin van 4K-resolutie op je Android-toestel

Erwin Vogelaar
18 juni 2018, 19:22
3 min leestijd
Uitleg: De zin en onzin van 4K-resolutie op je Android-toestel

Nog niet veel Android-smartphones hebben een scherm met een 4k-resolutie, maar ze duiken wel op. Is zoveel pixels daadwerkelijk nuttig, of voornamelijk een marketingtruc?

Lees verder na de advertentie.

De zin en onzin van 4k-resolutie op Android-smartphones

Android-smartphones met een 4k-scherm zijn er nog niet veel, toch zul je ze in de toekomst vaker tegenkomen. Eerder schreven we al dat beeldtechnologie hdr de stap heeft gemaakt van televisies naar smartphones en waarom dat nuttig is. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk dat de 4k-resolutie van grote televisies ook naar het kleine scherm in je hand komt?

Sony was de eerste met een 4k-scherm in een Android-smartphone. De Xperia Z5 Premium kwam zelfs al in 2015 uit. De 4k-resolutie werd echter alleen gebruikt wanneer het volgens Sony nodig was. Bijvoorbeeld als je foto’s en video’s bekijkt. De interface van Android draaide verder gewoon op full-hd (1080p). Wat moderner is de Sony Xperia XZ Premium die nog steeds hetzelfde principe hanteert. Ook de Xperia XZ2 Premium die later dit jaar verschijnt heeft een 4k-display.

Haarscherpe video’s

De extra pixels worden dus voornamelijk gebruikt om video’s in 4k-resolutie te kijken. Zoals we in de review van de Xperia XZ Premium schreven: “Eerlijk is eerlijk: kijk je een 4K-video met hdr, dan ziet het indrukwekkend uit. Het beeld is haarscherp en kraakhelder, kleuren spatten van het scherm en als je pauzeert zijn zelfs de allerkleinste details nog goed zichtbaar.”

De apps moeten dan wel de mogelijkheid bieden om beelden met die resolutie te bekijken. Zo was het op het moment van het schrijven van bovenstaande review nog niet mogelijk om Netflix in 4k en hdr te bekijken, maar inmiddels wel. Het aantal apps dat gebruikmaakt van 4k, en het aantal video’s in die apps die deze resolutie gebruiken, valt echter nog tegen.

Virtual reality

Naast video en foto is een andere praktische toepassing van 4k-resolutie natuurlijk virtual reality. Omdat je een virtual reality-bril de smartphone centimeters van je ogen plaatst, is de scherpte belangrijk voor mooi beeld. Zeker omdat met deze technologie het beeld in tweeën wordt gesplitst.

4k-resolutie

Samsung liet in 2016 tijdens een conferentie al een 4k-scherm zien speciaal voor virtual reality. Het bedrijf heeft dit scherm echter nog niet in zijn eigen toestellen gebruikt. Wellicht gebeurt dat nog in de toekomst voor een scherpere Gear VR-ervaring. Toen we vorig jaar echter een rondvraag deden of ontwikkelaars zitten te wachten op een Gear VR 4K, was het antwoord duidelijk: de processor is daar nog niet krachtig genoeg voor. Een 4k-resolutie zou dus complexere games in de weg zitten.

Nog niet het moment

Smartphonemakers zijn in 2018 nog niet zo druk met 4k-displays als we jaren geleden hadden verwacht. De nieuwe standaard voor high-end toestellen lijkt nu QHD te zijn, soms ook wel 2k genoemd. Het is een fijne tussenstap die voldoende is voor de meeste consumenten.

Het is begrijpelijk dat sommige smartphonemakers met een 4k-scherm de blits willen maken, maar de smartphone lijkt er gewoonweg nog niet helemaal klaar voor. Er zijn betere accu’s nodig om 4k tijdens de complete smartphone-ervaring te gebruiken, en betere processors om virtual reality met 4k soepel te laten draaien. Ook zijn veel apps er nog niet klaar voor, waardoor het daadwerkelijke nut van een 4k-scherm in je smartphone op dit moment beperkt is.

Meer over entertainment

We hebben nog meer geschreven rond het thema entertainment, met onder andere de beste streamingdiensten voor Android en toffe apps voor je Chromecast. Check het overzicht hieronder voor alle verhalen.

Lees meer in het thema Entertainment

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu