Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Gezondheidsraad: ‘Uitrol 5G kan doorgaan, wel meer onderzoek nodig’

Michel van 't Klaphek
2 september 2020, 16:22
2 min leestijd
Gezondheidsraad: ‘Uitrol 5G kan doorgaan, wel meer onderzoek nodig’

De uitrol van het Nederlandse 5G-netwerk kan doorgaan, maar er is meer onderzoek nodig naar de hoogste en snelste frequentie (26GHz).

Lees verder na de advertentie.

‘5G-uitrol kan doorgaan, meer onderzoek naar 26GHz nodig’

Dat schrijft de Gezondheidsraad op verzoek van de Tweede Kamer in een adviesrapport over 5G-frequenties. De Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk bureau dat de regering adviseert op het gebied van gezondheidsvraagstukken, geeft aan dat de uitrol van de 4G-opvolger kan doorgaan.

5g-veiling nederland

Wel moet er meer onderzoek gedaan worden naar de hoogste frequentie (26GHz), aldus de raad.  “Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar gezondheidseffecten bij die frequentieband. We hebben ook geen reden om aan te nemen dat daar schadelijke effecten van zijn”, zegt voorzitter Bart-Jan Kullberg in gesprek met de NOS.

Ook benadrukt de Gezondheidsraad dat het belangrijk is om de blootstelling tijdens de uitrol van 5G te monitoren. “Het is niet goed bekend of dat het anders zal zijn dan bij de huidige kenmerken”, geeft Kullberg aan.

‘Gezondheidsrisico’s niet waarschijnlijk’

Het adviesrapport is theoretisch van aard en vooral bedoeld om de mogelijke risico’s van gezondheidsschade in kaart te brengen. 5G is een nieuw netwerk en er is daarom weinig praktijkinformatie beschikbaar.

“Wel kunnen we al een hoop zeggen over de frequenties van 3G, 4G en wifi. 5G maakt voor een belangrijk deel gebruik van frequenties in dat deel van het spectrum”, zegt Kullberg.

De Gezondheidsraad-voorzitter geeft verder aan dat het “niet is aangetoond” en ook “niet waarschijnlijk is” dat 5G de gezondheid kan schaden. Kullberg: “Zo is er geen effect op hormonen en ook geen effect op de afweer van infecties.”

Meer over 5G

De eerste versie van het Nederlandse 5G-netwerk is inmiddels uitgerold. De snelheidswinst is voorlopig echter beperkt, omdat vooralsnog alleen de laagste (en minst snelle) 700MHz-frequentieband actief is. De voor consumenten belangrijkste frequentieband, die van 3,5GHz, wordt in 2022 door de Nederlandse overheid aan providers geveild.

Wil je meer weten over 5G? Check dan onderstaande video, waarin we het nieuwe netwerk op een begrijpelijke manier uitleggen. Lees ook onze eerdere artikelen over de 4G-opvolger, of neem een kijkje op de 5G-overzichtspagina voor meer informatie.

Hoe werkt 5G en is het schadelijk? 5 vragen en antwoorden

Dit schreven we eerder over 5G:

Via: NOS
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu