De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Overzicht: deze providers bieden 5G aan en dit zijn de kosten

Rens Blom
9 juni 2021, 19:34
3 min leestijd
Overzicht: deze providers bieden 5G aan en dit zijn de kosten

Nederland heeft sinds de zomer van 2020 een 5G-netwerk en er zijn inmiddels veel 5G-smartphones te koop. Welke providers bieden 5G-abonnementen aan en wat zijn de kosten die je extra betaalt voor zo’n abonnement? Android Planet maakt een overzicht van de situatie in 2022.

Lees verder na de advertentie.

5G uitgelegd

Het 5G-netwerk is de opvolger van 4G, dat overigens gewoon beschikbaar is en blijft. 5G is op dit moment nog even snel als 4G en dat verandert pas als een speciale frequentieband (op 3,5GHz) beschikbaar komt. Dan wordt 5G een stuk vlotter dan 4G. Wanneer dat gaat gebeuren is nog onduidelijk: de overheid mag de frequentie nog niet veilen door een juridische tegenvaller. Het plan was om eind 2022 5G via de 3,5GHz-frequentie aan te bieden, maar dat lijkt niet meer haalbaar. Wel duidelijk is dat je met een 5G-smartphone voorbereid bent op de nabije toekomst.

Steeds meer providers bieden daarom 5G-abonnementen aan, zodat je – met een geschikt toestel – ook via 5G kan internetten. Tijd voor een inventarisatie.

Deze providers bieden al 5G aan en dit zijn de extra 5G kosten

De eerste providers die 5G in Nederland introduceerden, waren T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN. De drie grote telecomproviders bieden sinds begin 2020 5G aan. Later is Tele2 daar bijgekomen.

T-Mobile

Bij T-Mobile betaal je niets extra’s voor 5G als je één van de Unlimited-abonnementen hebt. Met een ander type abonnement betaal je optioneel 2 euro per maand extra voor 5G-internet. Dit heeft uiteraard alleen zin als je een 5G-smartphone hebt. De toeslag van 2 euro per maand geldt ook voor sim-only-abonnementen.

T-Mobile 5G-dekking

VodafoneZiggo

VodafoneZiggo stelt 5G zonder meerprijs beschikbaar voor klanten met een Red-abonnement. Als je een Start-abonnement hebt, kun je optioneel 2 euro per maand betalen om 5G te kunnen gebruiken. Regelmatig houdt VodafoneZiggo een actie waarbij Start-abonnementen zonder meerprijs 5G kunnen gebruiken.

KPN

KPN biedt 5G aan voor alle mobiele Hussel-abonnementen en vraagt nog geen extra 5G-kosten. Met nadruk op ‘nog’, want op zijn website meldt de provider: “wel zullen we logischerwijs de investering in ons netwerk terug moeten verdienen. Over hoe we dit gaan doen, komen we later in detail op terug.” Deze uitspraak staat sinds 2020 op de website, en is anno 2022 nog niet aangepast. Bij sim-only is 5G inbegrepen zonder meerprijs.

KPN 5G

Tele2

Ook Tele2 biedt 5G-abonnementen aan. Die kosten 2 euro per maand meer dan 4G-abonnementen. Tele2 is gefuseerd met T-Mobile en gebruikt daarom het 5G-netwerk van T-Mobile. Ook als je een sim-only neemt, kun je kiezen voor 5G. Je betaalt dan eveneens 2 euro per maand extra.

Andere providers

Andere Nederlandse providers bieden op moment van publicatie nog geen 5G-abonnementen aan. Naar verwachting komt hier verandering in naarmate de beschikbaarheid van de 3,5GHz-frequentie dichterbij komt, en 5G dus écht snel wordt. Deze frequentie komt waarschijnlijk pas in 2023 beschikbaar. Android Planet werkt dit artikel bij als andere providers ook 5G gaan ondersteunen.

Steeds meer 5G-smartphones

Nu de bekendheid en het gebruik van 5G in Nederland toeneemt, verschijnen ook steeds meer 5G-smartphones. Die worden bovendien steeds goedkoper. Waar de eerste 5G-toestellen uit 2019 nog meer dan duizend euro kostten, haal je anno 2022 al voor 200 euro een 5G-toestel in huis. Lees bijvoorbeeld ons bijgewerkte overzicht van 5 smartphones met 5G die minder dan 250 euro kosten.

Lees het laatste nieuws over 5G:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu