Privacy komt met een prijs: ‘veilige’ Blackphone kost 600 dollar

Wouter Nijsen
24 februari 2014, 16:40
2 min leestijd
Privacy komt met een prijs: ‘veilige’ Blackphone kost 600 dollar
Blackphone

We leven in een tijd waarin we de controle over onze gegevens voorgoed kwijt zijn. Toch zijn er partijen die zich hard maken voor onze veiligheid. Het Amerikaanse bedrijf Silent Circle komt bijvoorbeeld met de Blackphone, een `veilige` telefoon die de privacy van de gebruiker beter waarborgt en zorgt voor een hoge mate van versleuteling.

De Blackphone werd maandag voor het eerst aan de wereld getoond. Op het Mobile World Congress in Barcelona maakten de makers bekend dat het toestel 620 dollar gaat kosten. De verwachting is dat de pikzwarte smartphone dit jaar nog op de Nederlandse en Belgische markt verkrijgbaar zal zijn. Ook is het toestel per direct voor te bestellen.

Lees verder na de advertentie.

De Blackphone draait op PrivatOS, een aangepaste versie van Google’s Android. Hierop kunnen gebruikers gewoon normale Android-applicaties starten, maar hebben ze zelf in de hand welke apps toegang krijgen tot hun persoonsgegevens. Op andere smartphones kun je toegang meestal niet weigeren.

De Blackphone wil de gebruiker een veilig gevoel geven. Als er iemand bijvoorbeeld het thuis- of kantoornetwerk verlaat, schakelt de smartphone automatisch het wifi-signaal uit. Daardoor kunnen bedrijven je minder goed volgen via tracking.

Zelfontworpen apps op Blackphone

Enkele zelfontworpen apps moeten ook de privacy van de klant waarborgen. Met apps als Silent Text en Silent Phone kun je versleutelde berichtjes sturen en voip-telefoontjes uitwisselen. De normale contactenlijst van Android ruimt het veld voor Silent Contacts die je contactenlijst afschermt voor andere apps.

Blackphone geeft je gratis abonnement

Blackphone privacy

Normaliter moet je voor de programma`s van Silent Circle dokken, maar met de Blackphone krijg je gratis een tweejarig abonnement op de drie apps. Gebruikers van iOS en Android zullen gewoon per maand moeten betalen om van de diensten gebruik te kunnen maken.

Op de Blackphone wemelt het van goedbeveiligde apps. Zo geeft SpiderOak de gebruiker bijvoorbeeld 5GB aan versleutelde online-opslag. Wil je geanonimiseerde zoekopdrachten versturen dan hoef je enkel maar Disconnect aan te zetten. En zo geeft Silent Circle je tal van mogelijkheden om je privacy beter te waarborgen.

Specificaties en prijs Blackphone

Blackphone

Het toestel heeft ten slotte keurige specificatie, zoals een 4,7 inch-scherm. Aan boord zit een quadcore-processor die een kloksnelheid kan bereike van 2GHz. Verder is de smartphone uitgerust met 2GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen en een 8 megapixel-camera.

De high-end Blackphone gaat 629 dollar kosten. De verwachting is dat de eerste exemplaren nog in 2014 geleverd gaan worden.

In gesprek met de Volkskrant bevestigt KPN dat het een exclusieve samenwerking zal aangaan met Silent Circle. De provider zal de smartphone in de loop van dit jaar gaan aanbieden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu