’64-bit Android-toestellen verschijnen nog vóór de kerst’

Gijs Ettes
24 april 2014, 16:07
1 min leestijd
’64-bit Android-toestellen verschijnen nog vóór de kerst’
64-bit Android

Volgens chipfabrikant ARM vindt de omschakeling naar 64-bit technologie sneller plaats dan voorheen gedacht. Nog voor de kerst zullen de eerste Android-telefoons en -tablets met 64-bit processors op de markt verschijnen, aldus topman Tom Lantzsch van ARM. Het bedrijf voorziet vrijwel alle Android-toestellen van processorarchitectuur.

Momenteel zijn de iPhone 5S, iPad Air en iPad Mini  (Retina) de enige mobiele apparaten met 64-bit-technologie. Lange tijd werd gedacht dat de Galaxy S5 een 64-bit Exynos-processor van Samsung zou krijgen, maar uiteindelijk werd het een Snapdragon 801 met vier 32-bit Krait 400-kernen. Volgens ARM hebben al diverse bedrijven licenties voor het gebruik van de ARMv8-architectuur aangevraagd. Qualcomm en MediaTek hebben inmiddels al hun eerste 64-bit processors aangekondigd.

Lees verder na de advertentie.

Maar wat heb je nu als gebruiker aan 64-bit? Kortweg zorgt 64-bit ervoor dat de software meer geheugen kan aanspreken. De winst wordt gemaakt omdat er 64-bits registers aanwezig zijn die pakweg twee keer meer data binnen één actie kunnen verwerken dan 32-bit op dit moment kan. Hierdoor worden (zware) rekenopdrachten sneller uitgevoerd.

In februari gingen geruchten dat de Nexus 6, de vermeende opvolger van de populaire Nexus 5, een nieuwe 64-bit Snapdragon-chip van Qualcomm krijgt, die werkt met acht kernen. De nieuwe octacore-chip zou de Snapdragon 810 zijn, een high-end chip die werkt middels de big.LITTLE-technologie. Dit betekent dat de chip twee keer vier kernen tot zijn beschikking heeft, waarbij de eerste vier kernen voor energiezuinige taken en de andere vier kernen voor krachtigere taken worden ingeschakeld.

Lees er meer over in het artikel Android 64 bit, alles wat je moet weten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu