De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Aandelen HTC dalen flink vanwege rechtszaak Apple

Redactie
18 juli 2011, 18:30
1 min leestijd
Aandelen HTC dalen flink vanwege rechtszaak Apple
Aandelen HTC dalen flink vanwege rechtszaak Apple

De aandelen van HTC zijn vandaag maar liefst 6,5 procent minder waard dan afgelopen vrijdag. Het nieuws van de (voorlopig) verloren rechtszaak tegen Apple dit weekend leidt ertoe dat aandeelhouders het vertrouwen in de telefoonfabrikant lijken te verliezen. HTC heeft aangekondigd om voor 20 miljoen aan eigen aandelen terug te gaan kopen om zo de schade te beperken. Sinds juli is het aandeel HTC met twintig procent gedaald vanwege de Apple-rechtszaak.

Volgens de voorlopige uitspraak zou HTC twee patenten schenden van Apple die te maken hebben met fundamentele besturingstechnieken in Android. HTC is inmiddels in beroep gegaan en 6 december volgt een definitieve uitspraak van de rechter. De patenten hebben dus niets te maken met de eigen technologie van HTC, maar met de software van Google. Mocht de nieuwe rechtszaak ook negatief uitvallen, dan kan dit alle fabrikanten treffen die gebruik maken van Android. In het ergste geval kan HTC een importverbod krijgen. Ook tegen de fabrikanten Samsung en Motorola lopen diverse claims vanwege patentschendingen.

Lees verder na de advertentie.

HTC had eerder een soortgelijke patentenstrijd met Microsoft, maar wist hierbij tot een overeenkomst te komen. Per Android-toestel maakt HTC 5 dollar over aan Microsoft. Samsung zou zelfs 15 dollar per Android-toestel moeten gaan betalen, maar beide bedrijven zijn er nog niet uit. Wel wist Microsoft al veel soortgelijke deals te sluiten met veel andere Android-fabrikanten.

De grote kracht van Android was tot voor kort dat iedereen het gratis kon gebruiken. Vanwege de vele rechtszaken over patenten die Android zou schenden en wordt het voor veel fabrikanten minder aantrekkelijk om Google’s mobiele besturingssysteem te gebruiken voor hun apparaten. Normaliter licenseren fabrikanten een besturingssysteem als ze dit niet zelf ontwikkeld hebben. Ze betalen dan een bepaald bedrag aan de ontwikkelaar voor het gebruik hiervan.

Bron: Reuters

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu