Moet je nog steeds je accu helemaal leeg laten lopen, voordat je ‘m weer kunt opladen? Lees het in ons artikel over het opladen van je accu, waarin Android Planet de fabels en feiten bespreekt.
Lees verder na de advertentie.
Hoe werkt een accu?
De werking van een lithium-ion-accu, het soort accu dat in smartphones, tablets en andere gadgets wordt gebruikt, gaat via twee elektroden. Een accu heeft een positieve en negatieve elektrode. De negatieve elektrode bevindt zich aan de ene kant van de batterij, waar veel lithium-ionen in opgeladen vorm zijn opgeslagen. Dit gebeurt veelal in grafiet.
Aan de andere kant van de accu zit de positieve elektrode, waar alle lithium-ionen uit de negatieve elektrode graag naartoe willen. Als een accu wordt gebruikt, verdwijnen de lithium-ionen uit de positieve elektrode. Dit maakt ruimte voor de negatieve lithium-ionen, die graag naar de positieve elektrode willen. De inhoud van de accu blijft bij dit proces echter hetzelfde.
Als je een accu oplaadt, bewegen de lithium-ionen uit de positieve elektrode via een vloeistof naar de negatieve elektrode. Daar zijn ze weer klaar voor gebruik.
Wanneer kun je het beste je accu opladen?
Vroeger was het belangrijk om een accu eerst een paar keer helemaal leeg te laten lopen en vervolgens weer op te laden. Bij een lithium-ion-accu is dit niet meer nodig. Een lithium-ion-accu kun je het beste opladen tussen de 50 en 80 procent, hoewel er ook geen problemen worden ondervonden met het opladen vanaf 20 tot 80 procent.

Om zo veel mogelijk capaciteit van de accu te behouden, wordt aangeraden om een smartphone vaak in korte periodes op te laden. Zo kun je het beste de accu enkele keren per dag voor een uur opladen, zodat je bijvoorbeeld van 50 naar 80 procent gaat. Bij een lithium-ion-accu is het juist slecht om de accu volledig leeg te laten lopen en ‘m vervolgens weer op te laden.
Is het veilig om je smartphone ‘s nachts op te laden?
Simpel gezegd: ja. Alle smartphones en tablets met een lithium-ion-accu die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, hebben een speciale oplaadbeveiliging ingebouwd. Hierdoor kun je een smartphone of tablet veilig in de nacht opladen.
Op het moment dat de 100 procent wordt bereikt, stopt het toestel met opladen totdat het accupercentage met enkele procentenpunten is gedaald. Als het apparaat vervolgens weer bij de 95 procent is, wordt er weer tot 100 procent opgeladen. Dit proces herhaalt zich de hele nacht en is niet schadelijk voor je smartphone of tablet.
Kijk echter wel uit met het gebruik van hoesjes en het plaatsen van het toestel onder je kussen. Tijdens het opladen kan het apparaat warm worden, en een hoesje of het plaatsen van een toestel onder je kussen kan ervoor zorgen dat het apparaat te warm wordt. Dit kan schadelijk zijn voor je smartphone of tablet.
Welke oplader moet ik gebruiken?
Gebruik altijd de oplader die met je smartphone of tablet is geleverd. Deze beschikt over de stroomuitvoer die geschikt is voor jouw apparaat. Sommige smartphones en tablets ondersteunen bijvoorbeeld een hogere stroomuitvoer, waardoor een toestel sneller kan worden opgeladen. Als je een andere oplader gebruikt, kan het zijn dat de stroomuitvoer juist te hoog of te laag is.

Verder raden wij aan altijd een oplader van een bekend merk te gebruiken. Deze opladers zijn getest en voldoen aan verschillende veiligheidseisen. Er zijn verhalen bekend van goedkope opladers zonder merk die plotseling in de brand vliegen of de micro-usb-ingang van een mobiel apparaat een optater geven.
→ Lees meer opladen in ons handige tipartikel Android opladen