De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Dit kunnen we volgend jaar verwachten van Honor

Rens Blom
13 december 2018, 19:23
4 min leestijd
Dit kunnen we volgend jaar verwachten van Honor

Honor, een submerk van Huawei, kwam vier jaar geleden naar Nederland om goedkopere smartphones te verkopen. Een doorbraak bleef echter uit, dus Honor stopte hier eerder dit jaar. Met een andere strategie en nieuwe telefoons wil de fabrikant ons land nu wél veroveren. 

Huawei en Honor

Honor betrad de Nederlandse markt in 2014 als dochtermerk van Huawei, met een focus op online verkoop en een jongere doelgroep. Vier jaar lang verkocht de fabrikant goedkopere smartphones die veel leken op Huawei-modellen, met dezelfde EMUI-software en vrijwel identieke specificaties. Dat ging blijkbaar niet volgens Huawei’s wens, want begin dit jaar trok Honor zich terug uit Nederland. Wel beloofde de fabrikant snel terug te keren met nieuwe toestellen.

Honor keert terug via Belsimpel

Het eerste deel van die comeback vond in november plaats met de lancering van de eerste nieuwe smartphone, de midrange Honor 8X. Deze week volgde een evenement, waar Honor samen met Belsimpel zijn Nederlandse strategie bekendmaakte. De samenwerking met Belsimpel is een belangrijke pijler.

De webwinkel gaat officieel Honor-smartphones, waaronder de Honor 8X en oudere Honor 10, verkopen. Voorheen bood de retailer op eigen houwtje toestellen aan, maar een officiële samenwerking moet leiden tot een groter aanbod van modellen en lagere verkoopprijzen. Jeroen Elkhuizen, mede-oprichter van Belsimpel, belooft dat nieuwe telefoons ook sneller te koop zijn.

Jeroen Elkhuizen van Belsimpel (links) en Michael Pan van Honor Europa. Foto: Belsimpel

(On)afhankelijk van Huawei

Waar Honor zichzelf vier jaar geleden trots presenteerde als een submerk van het grote Huawei, is dat nu anders. De fabrikant is verhuisd van het Europese Huawei-hoofdkantoor naar een eigen pand om zelfstandiger te kunnen werken. Ook dit is onderdeel van de nieuwe strategie, aldus Michael Pan, Honor-directeur van West Europa. In hoeverre Honor daadwerkelijk een eigen koers kan en wil varen, is echter de vraag.

Pan vertelde tijdens zijn presentatie namelijk vol enthousiasme dat Huawei en Honor in Parijs gezamenlijk nieuwe producten ontwerpen. Toekomstige Honor-telefoons krijgen bovendien dezelfde Kirin-processors als Huawei-modellen. Van een andere goedgeïnformeerde betrokkene kregen we te horen dat de financiële afdelingen van de twee bedrijven ook samen opereren.

Wat maakt Honor anders dan Huawei?

Niet alleen de bedrijfsvoering van Honor leunt op het grote Huawei. Honor-telefoons lijken qua ontwerp en specificaties ook veel op die van Huawei. De Honor 10 is bijvoorbeeld gebaseerd op de Huawei P20 en heeft onder andere dezelfde processor, accu en evenveel werk- en opslaggeheugen.

De software is eveneens identiek. Op Huawei-toestellen vind je de zelfontwikkelde EMUI-schil, en die gebruikt Honor ook op al zijn smartphones. In gesprek met Android Planet bevestigt directeur Pan dat Honor ook volgend jaar blijft vasthouden aan EMUI.

Huawei P20 Pro review

Het grootste verschil tussen Honor- en Huawei-telefoons is meestal de camera. Duurdere Huawei-toestellen hebben Leica-camera’s, die beter zijn dan de reguliere camera’s op Honor-modellen. Door te bezuinigen op zaken als de camera’s, kan Honor zijn telefoons iets goedkoper aanbieden dan Huawei. Dat kan een reden zijn om een Honor-model te kiezen in plaats van een bijna identiek Huawei-toestel. Pan houdt zich hierover op de vlakte, vermoedelijk omdat zijn merk niet teveel wil of mag concurreren met Huawei.

Op de vraag of Pan redenen kan opnoemen om Honor boven Huawei te verkiezen, krijgen we geen duidelijk antwoord. Wel zegt de directeur dat Honor een andere doelgroep heeft dan Huawei. Honor richt zich – net als vier jaar geleden – op jongeren die (bijna) alles online doen. Huawei daarentegen verkoopt zoveel verschillende telefoons in alle prijsklassen dat het meerdere uiteenlopende doelgroepen heeft.

View 20 komt naar Nederland

Wat maakt Honor-telefoons een betere koop dan toestellen van bijvoorbeeld Xiaomi, Motorola en Nokia? Volgens Pan voldoen zijn smartphones aan de hoogste kwaliteitsstandaarden omdat ze het strengste getest worden. De scherpe prijs/kwaliteitsverhouding, goede samenwerking met grootmacht Huawei en innovaties in Honor-telefoons zijn ook pluspunten, aldus Pan.

Honor View 20

Hij verwijst expliciet naar de Honor View 20, die op 22 januari in Parijs wordt onthuld. De smartphone heeft een 48 megapixel-camera achterop en beschikt over een voorkantvullend scherm, met linksboven een gaatje voor de frontcamera. Deze features vind je (nog) niet op andere telefoons in Europa. Honor-directeur Pan laat weten dat de View 20 in Nederland wordt uitgebracht via Belsimpel en mogelijk ook andere (web)winkels.

Onduidelijkheid over 5G-smartphone

Over de eerste 5G-smartphone van Honor wil Pan minder kwijt. In september maakte de fabrikant bekend in 2019 met een 5G-toestel te komen. Op de vraag wanneer en in welke landen het toestel verschijnt, antwoordt Pan ontwijkend. Hij zegt dat de 5G-techniek af is, maar dat telecomproviders nog niet klaar zijn met het opzetten van 5G-netwerken.

Volgens de directeur werkt Honor samen met verschillende Europese providers om 5G te testen. Omdat dit proces nog in volle gang is, kan de Pan niet zeggen of de 5G-telefoon naar Nederland komt, en zo ja wanneer.

Lees ook: 5 vragen over 5G in Nederland beantwoord

Meer over Honor

Bron afbeelding: Belsimpel
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu