Dit zijn Adaptive Icons in Android 8.0, en zo werken ze

Erwin Vogelaar
6 oktober 2017, 19:15
2 min leestijd
Dit zijn Adaptive Icons in Android 8.0, en zo werken ze

Android 8.0 (Oreo) introduceert Adaptive Icons, waardoor de icoontjes op je scherm van vorm kunnen veranderen. Maar wat is het nou precies en wat heb je er aan?

Lees verder na de advertentie.

Adaptive Icons maken Android mooier

Eén van de nieuwe functies van Android 8.0 (Oreo) is Adaptive Icons. Het idee achter deze functie is dat icoontjes kunnen veranderen op verschillende soorten toestellen. Dit betekent dat het icoontje bij de ene fabrikant rond is, bij de ander vierkant en er bij een ander wellicht meer uitziet als een spraakballonnetje. Maar waarom is dit handig?

De app-overzichten van Android, zoals het hoofdscherm of de app-drawer, zijn best een rotzooitje. Elk icoontje heeft net een ander uiterlijk. Bijvoorbeeld rond, vierkant, doorzichtig of met een schaduw. Dit geeft een rommelig gezicht, terwijl dit toch het eerste is wat je ziet bij het openen van je smartphone. Google wil dit probleem verhelpen met deze Adaptive Icons.

Nieuwe icoontjes

Voordat dit werkt moeten app-makers hun app updaten. Het nieuwe icoontje dat ze maken moet bestaan uit twee lagen: een vaste achtergrond en een transparante voorgrond. De voorgrond bepaalt de vorm van het icoontje.

adaptive icons

Onderdeel van Adaptive Icons is tevens dat er verschillende effecten op geplaatst kunnen worden. Bijvoorbeeld dat het icoontje heen en weer beweegt of dat je het idee krijgt dat je het pictogram echt indrukt als je jouw vinger erop legt. Dit maakt de icoontjes levendiger.

Nieuwe poging

Google heeft al eerder geprobeerd om het icoonprobleem van Android aan te pakken. Met Material Design, de Android-stijl waarvan Google hoopt dat app-makers die hanteren, werd er al een template en regels voor app-icoontjes opgesteld. Sinds Android 7.0 (Nougat) moeten app-makers zelfs een rond icoontje toevoegen. Toch vloekt dit weer met de pictogrammen die een fabrikanten vooraf op hun toestellen installeren.

adaptive icons

Met Adaptive Icons is het voor app-makers in ieder geval een stuk makkelijker om zich aan te passen. Ze hoeven enkel die twee lagen aan te leveren en Android doet de rest. Hierdoor zien de apps van Samsung, Google en andere partijen er in theorie straks allemaal hetzelfde uit. Samsung mag er nog wel voor kiezen om een aparte vorm aan te houden, maar alle andere andere icoontjes hebben dan ook diezelfde aparte vorm.

Adaptive Icons maken van Android dus een mooier platform. Tenminste, als alle app-makers echt de moeite nemen om een Adaptive Icon aan te leveren. Anders verandert de rotzooi op ons scherm enkel in een iets meer gestructureerde rotzooi.

Lees meer over Android 8.0

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu