Wil je alle gegevens op je smartphone goed beschermen, dan moet er encryptie toegepast worden. Daarom heeft Google nu Adiantum ontwikkeld, encryptie die ook werkt op de allergoedkoopste Android-toestellen.
Lees verder na de advertentie.
Wat is encryptie?
Je smartphone staat vol met gevoelige gegevens. Op je toestel bewaar je niet alleen privĂ©foto’s en persoonlijke documenten, maar ook je wachtwoord, bank-app en meer zaken die je eigenlijk goed wil beschermen. Daarom worden gegevens op de meeste smartphones automatisch versleuteld. Pas als jouw wachtwoord is ingevoerd, wordt de versleuteling ongedaan gemaakt en zijn al die bestanden inzichtelijk.
Google heeft enkele jaren geleden deze encryptie standaard ingebouwd in Android. Dergelijke versleuteling vereist echter veel rekenkracht van een smartphone. Alle data op je smartphone wordt namelijk omgezet in code die bijna onmogelijk te kraken is. Helaas zijn goedkopere telefoons meestal niet krachtig genoeg om die versleuteling toe te passen. Zelfs als je dan een wachtwoord hebt ingesteld, is het voor kwaadwillenden relatief makkelijk om veel van je gegevens te stelen.

Werkt encryptie op alle smartphones?
Duurdere, nieuwere smartphones hebben chips gebaseerd op zogenaamde ARMv8-architectuur, waarbij een speciaal deel van de chip gereserveerd is voor het snel toepassen van encryptie op al je gegevens. Die ontbreekt op de ARMv7-chips, die nog vaak gebruikt worden in smartphones die minder dan 100 euro kosten. Daardoor hebben deze toestellen niet voldoende rekenkracht met de huidige encryptiemethodes.
Voor dit soort toestellen komt Google daarom met Adiantum. Deze nieuwe encryptiemethode is volgens het zoekbedrijf tot wel vijf keer zo snel op oude toestellen als oudere methodes. Bovendien is hij bijna net zo moeilijk om te kraken als die oude methodes. Daardoor ben je straks zelfs op de goedkoopste Android-smartphone verzekerd van betere beveiliging.
Hoe werkt Adiantum?
Encryptie is ontzettend complex, en is niet zomaar uit te leggen. Google zegt twee versleutelmethodes toe te passen voor Adiantum. Eentje wordt ook op andere apparaten al gebruikt om alle https-websites die je bezoekt af te schermen. Deze combinatie van processen zorgt ervoor dat jouw gegevens en data worden afgeschermd, zonder dat de prestaties van de processor van je budgettoestel er op achteruit gaan.
Een complete uitleg vind je op het Google Security Blog.
Hoe weet ik of mijn Android-smartphone encryptie heeft?
Fabrikanten mogen Adiantum alleen gebruiken als ze een smartphone maken die niet krachtig genoeg is voor de huidige encryptiemethode, zo heeft Google laten weten. Alleen op budgettoestellen wordt de techniek dus straks ingezet. Dat komt omdat Adiantum net wat minder veilig is dan de ‘oude’ methodes.
Daarnaast staat de nieuwe encryptie niet opeens standaard aan op elke goedkope smartphone. Alleen toestellen met Android 9.0 (Pie) of nieuwer zullen het ondersteunen. Ook moet de fabrikant de ondersteuning voor volledige encryptie toestaan, voordat je dit zelf kunt activeren.
Op veel, maar niet alle Android-smartphones staat encryptie standaard ingeschakeld. De precieze manier om dit te controleren verschilt van fabrikant tot fabrikant. Doorgaans kun je het achterhalen door bij de instellingen naar ‘encryptie’ of bestandenkluis’ te zoeken.
→ Meer weten over hoe jij je smartphone beschermt? Lees onze spotlight over Android-beveiliging