Tientallen populaire adware-apps in de Play Store ontmaskerd én verwijderd

Rens Blom
19 augustus 2019, 11:02
2 min leestijd
Tientallen populaire adware-apps in de Play Store ontmaskerd én verwijderd

Er zijn opnieuw tientallen adware-apps ontdekt in de Play Store. Deze apps beloven handige features maar tonen vervolgens alleen vervelende reclames, en zijn daarom door Google verwijderd. Meer dan acht miljoen mensen hebben de adware-apps geïnstalleerd.

Lees verder na de advertentie.

Alweer adware in de Play Store

De Play Store wordt al jaren geteisterd door adware. Regelmatig ontdekken Google en beveiligingsbedrijven tientallen tot honderden adware-apps die soms wel miljoenen keren zijn gedownload. Omdat zo’n app niet doet wat hij belooft én de gebruiker lastigvalt met advertenties, probeert Google ‘m snel te verwijderen. Dat lukt niet altijd, zo blijkt ook nu weer.

Google Play Store

Beveiligingsonderzoekers van Trend Micro schrijven in een rapport dat ze de afgelopen tijd 85 adware-apps hebben ontdekt in de Play Store. Deze apps zijn gezamenlijk acht miljoen keer geïnstalleerd. Trend Micro heeft Google hierover ingelicht, waarna de zoekgigant de apps heeft verwijderd uit de Play Store.

De apps hadden generieke namen op gebieden als fotobewerking, het maken van opvallende selfies en games. Volgens Trend Micro zijn de meeste apps slim ontwikkeld. Ze toonden advertenties die je hele scherm vullen en lastig te sluiten zijn. Daarnaast verschijnen reclames op je startscherm. De apps konden ook hun icoontje verbergen in de lijst met jouw apps, waardoor je ze moeilijker kon verwijderen.

Voorkom en verwijder adware met deze tips

Hoewel Google veel moeite doet om adware-apps uit de Play Store te houden, is de beveiliging niet waterdicht. Er verschijnen aan de lopende band nare apps en die wil je natuurlijk niet op je toestel. Sta je op het punt een app te installeren? Kijk dan goed wie de aanbieder is en of die te vertrouwen is. Hoe vaak is de app gedownload en wat zeggen gebruikers over de app? Adware-apps krijgen doorgaans veel 1-ster-beoordelingen, maar ook onterechte 5-sterren-recensies. Die zijn veelal afkomstig van robots en betaald door de ontwikkelaar.

Wil je meer weten? Met deze vier tips bescherm je je Android-toestel tegen virussen en malafide apps. Ben je erachter gekomen dat er een dubieuze (adware)-app op je smartphone of tablet staat? Check dan onze tips om gevaarlijke Android-apps te verwijderen.

Lees meer over Google

Bron: Trend Micro
Bron afbeelding: Pathum Danthanarayan
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu