Vanaf vandaag hoef je niet meer extra te betalen voor het gebruik van je smartphone in het buitenland. Binnen de EU worden de roamingkosten afgeschaft, al zijn er zaken waar je op moet letten.
Lees verder na de advertentie.
Afschaffing van roamingkosten: dit doen providers
Ga je dit jaar buiten Nederland op vakantie, maar blijf je binnen de EU, dan kun je gewoon internetten, bellen en sms’en zoals je van thuis gewend bent. Zonder na afloop geconfronteerd te worden met hoge (buitenbundel) kosten. Zo’n tien jaar geleden had de Europese Commissie al plannen om roamingkosten te schrappen, maar uiteindelijk heeft volledige afschaffing tot nu geduurd.
Sommige providers schrappen nu al de roamingkosten
Providers zijn officieel verplicht om de roamingkosten vanaf vandaag te schrappen, maar sommigen stopten daar al eerder mee. Zo kunnen klanten van Vodafone en KPN al sinds begin deze maand hun bel-, sms- en databundel zonder bijkomende kosten binnen de EU gebruiken. Daarbuiten is het mogelijk om een extra (wereld)bundel in te schakelen om de kosten te drukken. Een beperking is dat KPN-klanten jaarlijks maximaal 60 dagen binnen de EU mogen roamen, iets wat Vodafone overigens niet expliciet benoemt.
T-Mobile stopte ook al met het doorberekenen van roamingkosten aan klanten. Bij het begin dit jaar gelanceerde Unlimited-abonnement waren de kosten voor buitenlandgebruik al geschrapt. Wel hanteert T-Mobile voor Unlimited een datalimiet van 10GB per maand in het buitenland. Voor andere providers geldt dat ze nu ook geen extra kosten meer mogen rekenen. Dat betekent dat je eigen (nationale) bundel dus gewoon binnen de EU is te gebruiken.
Dit gaat er veranderen
Passeer je de landsgrenzen en heb je roaming ingeschakeld (op je Android via ‘Instellingen > Meer > Mobiele netwerken > Gegevensroaming’), dan kun je zonder bijkomende kosten blijven bellen, sms’en en internetten. Je moet wel binnen de EU blijven. In Zwitserland brengt gebruik van je Nederlandse of Belgische simkaart bij sommige providers (bijvoorbeeld T-Mobile, maar niet bij Tele2, KPN en Vodafone) nog steeds kosten met zich mee. In Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie, geldt dat dan weer niet.
De providers in de verschillende Europese landen rekenen het buitenlandgebruik van hun klanten onderling af. De verwachting is dat providers in ons land meer kosten hebben, omdat er nu eenmaal meer Nederlanders en Belgen naar bijvoorbeeld Frankrijk op vakantie gaan, dan andersom. Voor grotere spelers die ook in het buitenland met een eigen netwerk opereren, is dat een minder groot probleem.
Hier moet je op letten
Providers zijn verplicht om de roamingkosten binnen de EU te schrappen. Daarbuiten geldt die verplichting niet, al kunnen providers ervoor kiezen om de kosten niet in rekening te brengen. Check de voorwaarden van je provider om te zien of die inderdaad zo coulant is.
Een goedkoop buitenlands abonnement in Nederland gebruiken? Vergeet het maar
Belangrijk om rekening mee te houden, is dat het buitenlandgebruik van je bundel niet ongelimiteerd is. De meeste providers hanteren een fair use policy om misbruik te voorkomen; ze willen immers niet dat je in het buitenland een goedkoper abonnement afsluit. De policy houdt doorgaans in dat je maximaal 60 dagen per jaar mag roamen binnen de EU zonder bijkomende kosten.
Tot slot kan de prijs die je per GB betaalt voor je databundel van invloed zijn op het maximaal aantal GB’s aan data dat je in het buitenland mag verstoken. Bij goedkopere abonnementen is de kans klein – maar aanwezig – dat je niet je volledige databundel tot je beschikking hebt in het buitenland. Op deze pagina lees je er meer over, maar check ook zeker de voorwaarden van je provider en abonnement om te zien hoe het zit.
Check ook: de goedkoopste sim only abonnementen van dit moment