Pas op: ‘Agent Smith’-malware vervangt populaire Android-apps met nepversies

Thomas Haenen
12 juli 2019, 12:34
2 min leestijd
Pas op: ‘Agent Smith’-malware vervangt populaire Android-apps met nepversies

Beveiligingsonderzoekers hebben nieuwe malware ontdekt die in het geniep populaire apps als WhatsApp vervangt met ‘kwaadaardige’ versies. De ‘Agent Smith’-malware staat al op meer dan 25 miljoen Android-smartphones wereldwijd.

Lees verder na de advertentie.

Dit doet Agent Smith-malware met jouw smartphone

Zodra de malware zich op je toestel heeft genesteld, kan deze bestaande apps op je smartphone vervangen. Zo krijg je in plaats van de officiële versie van WhatsApp opeens een variant voorgeschoteld met reclame erin. Het geld dat die reclame oplevert, wordt op de bankrekening van de makers van de malware gestort. Dat ontdekten beveiligingsonderzoekers van Check Point, die de malware de bijnaam ‘Agent Smith’ hebben gegeven.

De malware verstopt zich op websites en pop-ups, en is ook in de Play Store opgedoken. De app die je downloadt heeft op het eerste gezicht een onschuldige naam, zoals ‘Google Updater’. Ook in verschillende games, foto-apps en erotische apps is de malware opgedoken. Na installatie begint de malware op de achtergrond andere apps te vervangen.

Gevaarlijke nep-apps herkennen

Volgens de onderzoekers heeft de malware inmiddels ruim 25 miljoen Android-apparaten geïnfecteerd. Het overgrote deel daarvan bevindt zich in India, waar 15 miljoen gebruikers de malware hebben gedownload. Westerse landen zijn ook geraakt, met onder andere 300.000 downloads in de Verenigde Staten. Hoeveel Nederlandse gebruikers de malware op hun toestel hebben staan, is onbekend.

Malware voorkomen en verwijderen

Google heeft alle gevaarlijke apps met deze malware inmiddels verwijderd uit de Play Store. Ben je bang dat je zelf gevaar loopt? Lees dan ook onze tips voor het voorkomen en verwijderen van Android-malware. Check ook onze gids voor het beveiligen van je Android voor praktische tips. Tot slot is het verstandig om te weten waar je op moet letten bij gevaarlijke Android-apps, zodat je problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Lees meer over het beveiligen van je smartphone

Bron: Check Point
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu